Φεστιβάλ / Βραβεία

Ευρωπαϊκά Βραβεία Κινηματογράφου 2022: Τα Παραλειπόμενα

of 10

Γιατί παρουσίασαν Πολωνοί, Ιταλοί, Λιθουανοί υποψήφιες ταινίες; Γιατί συμπεριλήφθηκαν τα κολυμβητήρια της χώρας; Ποια είναι η Στέινουμ Εϊζα και πόσο σημαντική για το Ρέικιαβικ; Γιατί χειροκροτούσαν οι Φιλιππινέζοι σερβιτόροι του πάρτι;

Ευρωπαϊκά Βραβεία Κινηματογράφου 2022: Τα Παραλειπόμενα

Τα 35α Ευρωπαϊκά Βραβεία Κινηματογράφου έλαβαν χώρα φέτος σε μία συγκλονιστική χώρα. Οχι μόνο γιατί η Ισλανδία είναι ένα μαγικό μέρος να επισκεφτείς (με τα ηφαιστειογενή τοπία και το Βόρειο Σέλας, τους πάγους και τις θερμές της πηγές), αλλά είναι και ένα εξαιρετικό μέρος να μείνεις - αν δεν σε ενοχλεί η παγωνιά και το σκοτάδι.

Μπορεί ο μεγάλος κινηματογραφικός νικητής της βραδιάς να ήταν ο Ρούμπεν Εστλουντ και το «Τρίγωνο της Θλίψης» του, όμως η τελετή απονομής ήταν σίγουρα και μία αντανάκλαση της πολιτικής ωριμότητας και της κοινωνικής και οικολογικής ενσυναίσθησης των Ισλανδών.

Μελετήσαμε κάποιες λεπτομέρειες που μάς έκαναν εντύπωση στην οργάνωση της τελετής και σας τις μεταφέρουμε.

ευρωπαϊκά βραβεία

Κοινωνική συμπερίληψη και ορατότητα: Τις πεντάδες υποψηφιοτήτων ανέλυαν, ταινία-ταινία, πολίτες της Ισλανδίας σε βίντεο που βλέπαμε κατά τη διάρκεια της τελετής. Αυτή ήταν μία ιδέα που αντιπροσωπεύει την κοινωνική πολιτική της χώρας: απόλυτη συμπερίληψη των διαφορετικών εθνικοτήτων, θρησκειών, σεξουαλικών προσανατολισμών κλπ.

Στην ουσία, η τελετή ήταν μία μικρογραφία της Ισλανδίας: ο σεβασμός στους μετανάστες και τις κοινωνικές ομάδες, αλλά και οι αγαπημένες συνήθειες των πολιτών (αθλήματα, κινηματογράφος)

Η Ισλανδία έχει 376.248 κατοίκους σήμερα. Απ’ αυτούς, το 15.5% (61.000) είναι ξένοι. Μετά από 6 μήνες μπορούν να βγάλουν πράσινη κάρτα και ισλανδική ταυτότητα. Ακόμα κι αν δεν δουλεύουν, έχουν αυτόματα ασφαλιστική κάλυψη.

ευρωπαϊκά βραβεία

Πολωνοί: αναγνωρίζοντας ότι αποτελούν το μεγαλύτερο ποσοστό μεταναστών στη χώρα (21.000). Έφτασαν σταδιακά στην Ισλανδία μέσα στις δεκαετίες. Σήμερα, υπάρχουν ολόκληρες γενιές που έχουν γεννηθεί εκεί και, λογικά, έχουν αφομοιωθεί με τους ντόπιους. Όχι οι γονείς τους. Οι Πολωνοί έχουν διατηρήσει τον στενό κύκλο τους - υπάρχουν ακόμα και 4-5 Πολωνικά σουπερμάρκετ.

Ιταλοί: Ο λόγος είναι πιο αστείος - οι Ισλανδοί έχουν ως εθνικό γλυκό της χώρας το… παγωτό της.

ευρωπαϊκά βραβεία

Ουκρανοί: Γυναίκες της Ουκρανίας παρουσίασαν την πεντάδα ντοκιμαντέρ και δεν έμεινε μάτι στεγνό στην αίθουσα. Ήδη η χώρα έχει υποδεχθεί 4.500 Ουκρανούς μετανάστες. Σε μία τόσο αραιοκατοικημένη χώρα αυτό είναι πολύ σημαντικό νούμερο.

Αθλήματα: Οι Ισλανδοί είναι τρελοί με τα σπορ. Τα κολυμβητήρια τους με τις θερμαινόμενες πισίνες είναι τόπος συνάντησης. Το να παρακολουθούν ποδόσφαιρο και μπάσκετ είναι τρόπος να νικήσουν το σκοτάδι και τον παράξενο καιρό. Παίζουν γκολφ, ακόμα και όταν το χιόνι σκεπάζει τα γρασίδια. Οπότε, δεν ήταν έκπληξη που μπασκεμπολίστες, κολυμβητές και ποδοσφαιριστές παρουσίασαν πεντάδες ταινιών.

ευρωπαϊκά βραβεία

Through Our Eyes: Οι Ισλανδοί όχι μόνο φροντίζουν ανθρώπους με αναπηρία ή νοητική καθυστέρηση, αλλά θέλουν να τους κάνουν και ορατούς. Η τηλεοπτική σειρά «Through Our Eyes» είναι η πρώτη που πίσω από την παραγωγή, την αρχισυνταξία και την παρουσίαση υπάρχει μία ομάδα νοητικά καθυστερημένων ατόμων. Η παρουσιάστριά τους Στέινουμ Εϊζα ψηφίστηκε φέτος με το τιμητικό βραβείο προσφοράς και την είδαμε μαζί με τους συναδέλφους της να παρουσιάζει τα βραβεία Lux.

Πολιτική στήριξη στον κινηματογράφο: Ο Πρόεδρος της Ισλανδίας, Γκουόνι Θόρλασιους Γιόχανσον, ήταν παρών στην 35η τελετή των Ευρωπαϊκών Βραβείων (η κάμερα έκοβε συχνά σε αυτόν και τη γυναίκα του). To Iσλανδικό Κέντρο Κινηματογράφου έχει την στήριξη της κυβέρνησης της χώρας, ως σημαντικό προϊόν σύγχρονου πολιτισμού. Παρών κι ο Δήμαρχος του Ρέικιαβικ (ο οποίος χόρεψε μέχρι τελικής πτώσης και στο πάρτι που ακολούθησε), Ντάγκουρ Εγκερσον, αλλά και η πρώτη τρανς δημοτική σύμβουλος, η Αλεξάντρα Μπρίεμ.

ευρωπαϊκά βραβεία

Βραβείο Βιωσιμότητας: Η Ισλανδία είναι μία μαγική χώρα. Οι γεωθερμικές πηγές, που κοχλάζουν κάτω από την παγωμένη της επιφάνεια, καθιστούν δυνατό όλη η ενέργεια που παράγεται για ηλεκτρισμό και θέρμανση να είναι φυσική (καθόλου πετρέλαιο, κάρβουνο ή αέριο δεν είναι αναγκαία) και… δωρεάν. Οπότε ήταν φυσικό, να δώσουν και το οικολογικό τους βραβείο στην European Green Deal,  στρέφοντας τα φώτα των βραβείων στο μείζον θέμα της κλιματικής αλλαγής και ρύπανσης. Τρεις Ευρωπαίοι πολίτες το παρουσίασαν: οι νεαροί Ραλούκα (από την Ρουμανία), Αχμάντα (από τη Σουηδία) και Βίλχιαμουρ (από την Ισλανδία).

Φιλιππινέζοι Οι μετανάστες από τις Φιλιππίνες κάνουν τις πιο δύσκολες εργασίες στην Ισλανδία. Και είναι παντού: στην καθαριότητα των ξενοδοχείων, στη λάντζα των κουζινών. Υπήρξε μία πολύ ειρωνική στιγμή, κατά τη διάρκεια των βραβείων: Έξω από την κυρίως αίθουσα όπου λάμβανε χώρα το γκαλά, στους διαδρόμους της Harpa, Φιλιππινέζοι σερβιτόροι είχαν μαζευτεί γύρω από την οθόνη που έδειχνε την τελετή. Μόλις ανακυρήχθηκε το «Τρίγωνοι της Θλίψης» ως ο μεγάλος νικητής της βραδιάς, πανηγύρισαν. Αρχικά δεν καταλάβαμε τη σύνδεση. Μετά θυμηθήκαμε το τρίτο μέρος της ταινίας. Εκεί όπου η τέχνη συναντά την πραγματικότητα και την ερμηνεία της Φιλιππινέζας Ντόλι Ντε Λεόν, η οποία κέρδισε μόλις και μία υποψηφιότητα για Χρυσή Σφαίρα.

Διαβάστε περισσότερα: