Industry

Εφυγε η μοντέζ Φανή Ζιώζια, αφήνοντας φτωχότερο το ελληνικό σινεμά

of 10

Η Φανή Ζιώζια έζησε μέσα στον ελληνικό κινηματογράφο από τα σπουδαστικά της χρόνια μέχρι χθες. Η λευκή της τούφα, η δουλειά της και η φωτεινή της προσωπικότητα θα μας μείνουν αξέχαστα.

Εφυγε η μοντέζ Φανή Ζιώζια, αφήνοντας φτωχότερο το ελληνικό σινεμά

Εφυγε χθες, Κυριακή, η Φανή Ζιώζια, θύμα του καρκίνου, εγκαταλείποντας όχι μόνο τους δικούς της ανθρώπους, αλλά και το ελληνικό σινεμά στο οποίο άφησε τη σφραγίδα της. Γεννημένη στα Τρίκαλα το 1956, σπούδασε Οικονομικά στην ΑΣΟΕΕ και κινηματογράφο στη Σχολή Σταυράκου. Κι εκεί βρήκε το κάλεσμά της.

Ως μοντέζ, υπέγραψε τις ταινίες μιας πλειάδας Ελλήνων σκηνοθετών, με διαφορετική δημιουργική γραφή, από τον Θόδωρο Αγγελόπουλο, τον Νίκο Κούνδουρο, τον Μιχάλη Κακογιάννη, τη Φρίντα Λιάππα και τον Παντελή Βούλγαρη, μέχρι τον Νίκο Τριανταφυλλίδη, τον Δημήτρη Ινδαρέ, τον Περικλή Χούρσογλου, τη Μαρίνα Δανέζη και τον Λευτέρη Ξανθόπουλο, ανάμεσα σε άλλους. Οι τελευταίες, μάλιστα, κινηματογραφικές δουλειές της, «Το Ονειρο του Μουσταφά» του Αγγελου Αμπάζογλου και το «Encardia» του Αγγελου Κοβότσου βραβεύτηκαν στα Φεστιβάλ Βερολίνου και Θεσσαλονίκης αντίστοιχα.

Εκτός από την ιδιότητά της ως μοντέζ, η Φανή Ζιώζια ασχολήθηκε και πιο σφαιρικά με το ελληνικό σινεμά, αλλά και με τους ανθρώπους που ζουν δίπλα μας και προσπαθούν να επιβιώσουν. Ηταν η Υπεύθυνη Παραγωγής του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, επέστρεψε στη Σχολή Σταυράκου ως καθηγήτρια, αλλά ήταν και η υπεύθυνη σύνταξης του φεμινιστικού περιοδικού «Σκούπα», ήδη από τη δεκαετία του ’80. Ταυτόχρονα, ως εθελόντρια, έδινε δωρεάν μαθήματα ελληνικών σε μετανάστες, στην Αγορά της Κυψέλης. Σε κάθε τομέα της δράσης της, η απουσία της θα έντονα αισθητή.