Φεστιβάλ / Βραβεία

Τι μάς επιφυλάσσει το 22ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογραφικές Μέρες Κύπρος 2024;

of 10

Από τις 12 μέχρι τις 20 Απριλίου 2024 θα διεξαχθεί το 22ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογραφικές Μέρες στην Κύπρο - μαθαίνουμε για το διαγωνιστικο του πρόγραμμα και τα παράλληλα τμήματα.

Τι μάς επιφυλάσσει το 22ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογραφικές Μέρες Κύπρος 2024;

Ενα πρόγραμμα για θεατές που αγαπούν τη μεγάλη οθόνη, από ταινίες που συμπυκνώνουν τους κύριους κοινωνικούς και καλλιτεχνικούς προβληματισμούς του καιρού μας, έχει ετοιμάσει για τη φετινή του διοργάνωση το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογραφικές Μέρες Κύπρος 2024.

Πρόεδρος της Διεθνούς Κριτικής Επιτροπής θα είναι η Σλοβάκα παραγωγός ταινιών, Katarina Tomkova, πλαισιωμένη από τον Τουρκοκύπριο διευθυντή φωτογραφίας Emre Erkmen με έδρα το Βερολίνο, τη Γαλλίδα κριτικό κινηματογράφου Sandra Onana, την Ελληνίδα σκηνοθέτρια και σεναριογράφο Ασημίνα Προέδρου και την Παλαιστίνια σκηνοθέτρια Juna Suleiman, με έδρα το Βερολίνο.

Do Not Expect to Much From the End of the World

Πέντε πολυσυζητημένες ταινίες της σεζόν προβάλλονται εκτός διαγωνιστικού, στο Τμήμα Viewfinder - Ματιές στον Σύγχρονο Διεθνή Κινηματογράφο. Αυτές είναι:

  • Η τελευταία –κατ’ ομολογία του ιδίου– πρόταση του εμβληματικού σκηνοθέτη του πολιτικού σινεμά Κεν Λόουτς, «The Old Oak», με θέμα την τελευταία μπυραρία σ’ ένα χωριό της βορειοανατολικής Αγγλίας.
  • H γυρισμένη στο Τόκιο, βραβευμένη στις Κάννες και υποψήφια για Οσκαρ νέα ταινία του ανανεωμένου Βιμ Βέντερς, «Perfect Days», που εμπνέεται από απλές καθημερινές συμπεριφορές.
  • Η αφυπνιστική νέα ταινία της ξακουστής Ανιέσκα Χόλαντ «Green Border», που εστιάζει στις γεωπολιτικές πτυχές του προσφυγικού και διακρίθηκε με το Ειδικό Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής στη Βενετία.
  • Η ελλειπτική, βραδυφλεγής τραγικωμωδία του Κρίστιαν Πέτσολντ, «Afire», που βραβεύτηκε με Αργυρή Άρκτο στην Μπερλινάλε.
  • Η οξυδερκής μαύρη κωμωδία του εικονοκλάστη Ράντου Ζούντε, «Do not Expect too Much from the End of the World», που ξεχώρισε στα φεστιβάλ του Σικάγο και του Λοκάρνο.

animal

Τις κινηματογραφικές τάσεις της εποχής αντικατοπτρίζουν και φέτος οι ταινίες που συμμετέχουν στο Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα Glocal Images. Αυτές είναι:

  • Το βαθιά προσωπικό οικογενειακό δράμα του Guto Parente «A Strange Path» (Βραζιλία), που διαγωνίστηκε με αξιώσεις στην Tribeca·
  • Η μελαγχολικά ρεαλιστική ταινία της Σοφίας Εξάρχου «Animal» (Ελλάδα, Αυστρία, Ρουμανία, Κύπρος, Βουλγαρία), που θριάμβευσε στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης·
  • Το πειραματικό δράμα φαντασίας του Nelson Yeo «Dreaming & Dying» (Σιγκαπούρη, Ινδονησία) που έλαβε Χρυσή Λεοπάρδαλη στο Λοκάρνο·
  • Το συναρπαστικό δράμα γυναικείας ενδυνάμωσης του Amjad Al Rasheed «Inshallah a Boy» (Ιορδανία, Γαλλία, Σαουδική Αραβία, Κατάρ), στην παρουσία του Ιορδανού σκηνοθέτη·
  • Το δυναμικό ντεμπούτο της Emilija Gasic «78 Days» (Σερβία), που αποκαλύφθηκε στο Φεστιβάλ του Ρότερνταμ κι έχει ως φόντο τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ το 1999, στην παρουσία της σκηνοθέτριας.
  • Το επίκαιρο και πολιτικά φορτισμένο ανθρώπινο δράμα της Βρετανοπαλαιστίνιας Farah Nabulsi «The Teacher» (ΗΒ, Παλαιστίνη, Κατάρ), που προβλήθηκε στο πρόσφατο Φεστιβάλ του Τορόντο.
  • Η ρομαντική ταινία «Slow» της Marija Kavtaradze (Λιθουανία, Ισπανία, Σουηδία) που αμφισβητεί τα στερεότυπα των ερωτικών σχέσεων, με διακρίσεις στο Φεστιβάλ Sundance.

africa star

Τέσσερις ποικίλων προσεγγίσεων ταινίες από διακεκριμένους Κύπριους σκηνοθέτες περιλαμβάνει το Διαγωνιστικό Τμήμα Κυπριακών Ταινιών, το οποίο φέτος θα αποτελέσει σημείο αναφοράς. Οι ταινίες αυτές συμμετέχουν παράλληλα και στο Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα Glocal Images. Αυτές είναι:

  • Η τελευταία ταινία του αείμνηστου Χρίστου Σιοπαχά (1947-2019) «Πέντε Σελίνια Νάυλον» (Κύπρος), με φόντο την Κύπρο της δεκαετίας του ’40·
  • Η νέα ταινία του βραβευμένου Άδωνη Φλωρίδη «Africa Star» (Κύπρος) που εστιάζει στις ζωές τριών γυναικών από διαφορετικές γενιές·
  • Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Ιωακείμ Μυλωνά «Μονοκατοικία» (Κύπρος, Ελλάδα), μια σπαρταριστή κωμωδία φρίκης, βασισμένη στο βιβλίο του Δημήτρη Μητσοτάκη·
  • Η υπαρξιακή, φουτουριστική ταινία φαντασίας του Κύρου Παπαβασιλείου «Κάμπια Νύμφη Πεταλούδα» (Κύπρος, Ελλάδα).

Η φετινή διοργάνωση παρουσιάζει κι ένα τμήμα αφιερωμένο στον ανεξάρτητο, χαμηλού προϋπολογισμού κινηματογράφο με τίτλο «Taste of Indie», με δύο ταινίες. Αυτές είναι:

  • Το φιλμ της Susan Seidelman «Smithereens» (1982) που αγγίζει θέματα γυναικείας ταυτότητας και επανεφεύρεσης του εαυτού, και υπήρξε η πρώτη ανεξάρτητη αμερικανική ταινία που διαγωνίστηκε στο Φεστιβάλ Καννών.
  • Η κωμωδία τρόμου των Jay και Mark Duplass «Baghead» (2008), που σφράγισε το αμερικανικό κινηματογραφικό κίνημα mumblecore.

Σε ειδική προβολή στο Ζήνα Πάλας στη Λευκωσία θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ της Lina Soualem «Βye Bye Tiberias» (2023, Γαλλία, Παλαιστίνη, Βέλγιο, Κατάρ), που ιχνηλατεί την ιστορία τεσσάρων γενιών Παλαιστινίων γυναικών.

Με τρεις ταινίες που συνδέονται με το έργο μελών της Διεθνούς Κριτικής Επιτροπής, με αφορμή την παρουσία τους στην Κύπρο, εμπλουτίζει το φετινό πρόγραμμα προβολών το Τμήμα «Η Κριτική Επιτροπή παρουσιάζει».

Τέλος, το Τμήμα του Φεστιβάλ που απευθύνεται σε Παιδιά και Νέους προτείνει πέντε καθηλωτικές ταινίες για το νεαρό και παιδικό κοινό: «The Apple Day» (Κ) του Mahmoud Ghaffari (Ιράν), «Adventures in the Land of Asha» (Κ) της Sophie Farkas Bolla (Καναδάς), «Big Dreams» (Κ) του Dan Pánek (Τσεχία), στην παρουσία του σκηνοθέτη, «Nezouh» (12+) της Soudade Kaadan (Η.Β., Συρία, Γαλλία, Κατάρ) και «Searching» (12+) του Anneesh Chaganty (ΗΠΑ, Ρωσία). (Η ηλικιακή κατάταξη έχει καθοριστεί σύμφωνα με τον Περί Κατατάξεως Κινηματογραφικών Ταινιών Νόμο του 2002.)

bye bye tiberias

Το αναλυτικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα του φεστιβάλ. Περισσότερες πληροφορίες στη σελίδα του Φεστιβάλ στο Facebook και στο Instagram.

Γενικές πληροφορίες Φεστιβάλ:

  • €5 ανά προβολή | €30 κάρτα διαρκείας (για όλες τις προβολές του Φεστιβάλ)
  • Δωρεάν για φοιτητές με την παρουσίαση της φοιτητικής κάρτας
  • Δωρεάν για μαθητές, στο παιδικό πρόγραμμα
  • Δωρεάν για κατόχους κάρτας ΑμεΑ
  • Όλες οι προβολές, πέραν του παιδικού προγράμματος, είναι για άτομα άνω των 18.
  • Όλες οι ταινίες θα προβάλλονται στους πρωτότυπους διαλόγους με ελληνικούς και αγγλικούς υπότιτλους. Το κυπριακό διαγωνιστικό θα προβάλλεται και με τουρκικούς υπότιτλους.

Cyprus Film Days 2024