Buzz

Ραντεβού με το Cine Paris από τις 11 Μαΐου

of 10

To κλασικό σινεμά της οδού Κυδαθηναίων επιστρέφει μετά από τέσσερα καλοκαίρια - με θέα στην Ακρόπολη και το σινεμά του κόσμου.

Ραντεβού με το Cine Paris από τις 11 Μαΐου

Ενα, δυο, τρία, τέσσερα, πέντε καλοκαίρια μετά το κλεισιμό του, το 2020, το Cine Paris στην Πλάκα επιστρέφει ως η σταθερά που υπήρξε τις τελευταίες δεκαετίες, κουβαλώντας τη θερινή αύρα μιας ολοκαίνουργιας εποχής και ταυτόχρονα τη μεγάλη ιστορία του.

Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες για το Cine Paris στην επίσημo site του, στην επίσημη σελίδα του στο Facebook και στο λογαριασμό του στο Instagram.

cine paris Το Cine Paris σε παλιότερα χρόνια

Τα εγκαίνια του Cine Paris έγιναν στις 20 Μαΐου του 1938 «με μεγάλη επισημότητα».

Η ταινία με την οποία ξεκινά είναι το «The World Changes» του Μέρβιν ΛεΡόι με τον Πολ Μιούνι, σημαδιακός τίτλος για ένα σινεμά που αγγίζει το δικό του αιώνα με μια ιστορία που το κρατά πάντα στο κέντρο του ιστορικού τριγώνου της Αθήνας - θερινό μόνο μέχρι το 1960 και χειμερινό και θερινό από το 1961. Το 1971 η χειμερινή αίθουσα μετατράπηκε σε μπουάτ και έκτοτε λειτούργησε ως νυχτερινό κέντρο. Ο θερινός κινηματογράφος σταμάτησε στα μισά του '70 και έμεινε κλειστός μέχρι το 1985 όπου και ξεκίνησε και πάλι τη λειτουργία του. Εκλεισε οριστικά το 2020.

Το Cine Paris, σύμφωνα με τις πιο έγκυρες πηγές που έρχονται από την οικογένεια του ανθρώπου που τον εμπνεύστηκε, ήταν το σινεμά που έφτιαξε ο Κωνσταντίνος Κ. Ιωαννίδης, Ελληνας της διασποράς που γύρισε από το Παρίσι έχοντας κάνει περιουσία και ξεκίνησε την πορεία του σαν κινηματογραφικός επιχειρηματίας.

παρί Το Σινέ Παρί σε πίνακα του Γιώργου Σαββάκη, διάσημου ζωγράφου που άφησε το στίγμα του στις παλιές ταβέρνες της Πλάκας

Αναφορά στο βιβλίο του Κωνσταντίνου Ν. Ιωαννίδη με τίτλο «Ένα Άστρον Τρεμοσβήνει«.

«Ο Κωνσταντίνος Κ. Ιωαννίδης, αφού παντρεύεται το 1931, στο Παρίσι, τη Φωτεινή Καλαϊτζή, ορφανή, πρόσφυγα και αυτή, από τη Μάδυτο της Ανατολικής Θράκης, εγκαθίσταται το 1933 στην Αθήνα και αρχίζει νέα επιχειρηματική δραστηριότητα.

Ο Κωνσταντίνος Κ. Ιωαννίδης αποφασίζει να δημιουργήσει στην Ελλάδα κινηματογραφικές επιχειρήσεις. Ο πρώτος κινηματογράφος που δημιουργεί είναι το Σινέ Παρί, τη δεκαετία του ’30, στην Πλάκα. Μια εικοσαετία αργότερα η εταιρεία Κ. Ιωαννίδης Δ. Παντερμαλής και Σία κατασκευάζει στους Αμπελοκήπους, στις παρυφές της Αθήνας των μέσων του εικοστού αιώνα, το Άστρον, ένα κτίριο με αποκλειστική χρήση κινηματοθέατρου, σε σχέδια του αρχιτέκτονα και μετέπειτα καθηγητή του Πολυτεχνείου και Ακαδημαϊκού Σόλωνα Κυδωνιάτη. Το Άστρον εγκαινιάζεται στις 4 Ιανουαρίου 1957. Την ίδια περίοδο, ο Κ. Ιωαννίδης διαθέτει και άλλες αίθουσες προβολής, ενώ επεκτείνει την επιχειρηματική του δραστηριότητα στην παραγωγή κινηματογραφικών ταινιών με την εταιρεία του Ιωαννίδης Φιλμς.»

(πηγή: Cinemano, Παλιά Σινεμά, Νίκος Θεοδοσίου και Πέτρος Ιωαννίδης)

cine paris

cine paris

cine paris

Το Μάιο του 2024 το Cine Paris ξεκινάει ξανά τη λειτουργία του, αυτή τη φορά με ιδιοκτήτη το Cinobo στο ιστορικό κτίριο που ανήκει πλέον στο Stelios Philanhtropic Foundation.

Επίσημη πρώτη το Σάββατο 11 Μαΐου, με πρόγραμμα που ενώνει το παρελθόν με το παρόν.

Το σινεμά θα είναι ανοιχτό καθημερινά από τις 19.30 ώστε οι θεατές να μπορούν να έρθουν έως και μιάμιση ώρα πριν την πρώτη προβολή για να απολαύσουν το ηλιοβασίλεμα και το ποτό τους στο πλήρως ανακαινισμένο μπαρ που, συνεχίζοντας την παράδοση της προηγούμενης ιδιοκτησίας, θα προσφέρει μεταξύ άλλων πάνω από 30 ετικέτες ουίσκι από όλο τον κόσμο.

Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες για το Cine Paris στην επίσημo site του, στην επίσημη σελίδα του στο Facebook και στο λογαριασμό του στο Instagram.

cine paris