Φεστιβάλ / Βραβεία

Αυλαία για το φεστιβάλ του Λοκάρνο με τη Χρυσή Λεοπάρδαλη στη Λατινική Αμερική

of 10

Με τρία βραβεία στο «Abrir Puertas Y Ventanas» της Αργεντινής Μιλάγκρος Μουμεντχάλερ, ανάμεσα στα οποία και η Χρυσή Λεοπάρδαλη για την καλύτερη ταινία, έκλεισε το 64ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λοκάρνο.

Αυλαία για το φεστιβάλ του Λοκάρνο με τη Χρυσή Λεοπάρδαλη στη Λατινική Αμερική
Σκηνή από το «Abrir Puertas Y Ventanas», την ταινία που κέρδισε τη Χρυσή Λεοπάρδαλη στο 64ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λοκάρνο

Το ντεμπούτο της γεννημένης στην Αργεντινή Μιλάγκρος Μουμεντχάλερ «Βack to Stay» («Αbrir Puertas Y Ventanas») υπήρξε η ταινία που ενθουσίασε τη φετινή κριτική επιτροπή του Λοκάρνο με πρόεδρο τον θρυλικό παραγωγό Πάολο Μπράνκο, κερδίζοντας το κορυφαίο βραβείο του φεστιβάλ.

Το ντεμπούτο της Μουμεντχάλερ, μια παραγωγή Αργεντινής και Ελβετίας, που αφηγείται την ιστορία τριών αδελφών που προσπαθούν να επιβιώσουν μετά το θάνατο της γιαγιάς τους, απέσπασε επίσης την Αργυρή Λεοπάρδαλη καλύτερης ηθοποιού για τη Μαρία Κανάλε, το βραβείο της Διεθνούς Ενωσης Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI) και μια ειδική μνεία από την οικουμενική επιτροπή.

Η Ειδική Χρυσή Λεοπάρδαλη απονεμήθηκε στον Ιάπωνα Σίνι Αογιάμα για την ταινία του «Tokyo Koen», ενώ το ειδικό βραβείο της επιτροπής κέρδισε ο Ισραηλινός Ναντάβ Λαπίντ για την ταινία «Policeman».

Ο Ρουμάνος Αντριάν Σιταρού απέσπασε δύο διακρίσεις, την Αργυρή Λεοπάρδαλη καλύτερης σκηνοθεσίας και το βραβείο καλύτερου ηθοποιού για την ταινία «Βest Intentions», ενώ ειδική μνεία δόθηκε στην τρίτη ταινία της Μια Χάνσεν Λαβ «Un Amour De Jeunesse».

Η οικουμενική επιτροπή παρέδωσε το βραβείο της στον Ελβετό σκηνοθέτη Φερνάντ Μελγκαρ για το φιλμ «Vol Special», σηματοδοτώντας έτσι την βράβευση της πρώτης ελβετικής ταινίας που συμμετείχε ποτέ στο διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ.

Το φεστιβάλ έκελισε με την παγκόσμια πρεμιέρα της ταινίας του Γάλλου Στεφάν Ρομπελαν «Et Si On Vivait Tous Ensemble?», γιορτάζοντας την αύξηση των θεατών του κατά 8% από πέρσι και αναγκάζοντας τον προέδρο του φεστιβάλ, Μάρκο Σολάρι, να δηλώσει πως το φετινό φεστιβάλ ξεπέρασε κάθε προσδοκία και πως αναπόφευκτα «η πίεση μεγαλώνει με την επιτυχία.»