Άποψη

Top Ten Flix 2013: Το νούμερο 4

στα 10

Τις δέκα τελευταίες μέρες του χρόνου, το Flix ψηφίζει τη δεκάδα με τις καλύτερες ταινίες του 2013.

Top Ten Flix 2013: Το νούμερο 4

Η Τέλεια Ομορφιά του Πάολο Σορεντίνο

Ο Τζεπ είναι ένας 65χρονος Ρωμαίος, κομψός, φλεγματικός, γοητευτικός κι ερωτεύσιμος ακόμα, ένας επιτυχημένος συγγραφέας του ενός βιβλίου, γνωστός δημοσιογράφος και κοσμικός. Κάνει βόλτα στην πόλη με τη μαγική ιστορία, λουσμένη στον καλοκαιρινό ήλιο, μπαινοβγαίνει στα ομορφότερα σπίτια που στέγασαν και καθόρισαν τις τέχνες, με την ίδια ευκολία που περνά το βράδυ του στο στριπτιζάδικο ενός παλιού φίλου, πηγαίνει σε ξέφρενα πάρτι που διαρκούν ως το ξημέρωμα και διοργανώνει, ως τέλειος οικοδεσπότης, συγκεντρώσεις στο μοναδικό σπίτι του με το μπαλκόνι που αγγίζει το Κολοσσαίο. Ταυτόχρονα, είναι ένας άντρας στο τελευταίο κεφάλαιο της ζωής του, που νιώθει το χρόνο να τον πιέζει να αξιολογήσει όσα πέρασε κι όσα κατάφερε ως τώρα.

bellezza01

Power Points

Ο Πάολο Σορεντίνο επιστρέφει σ’ αυτό που ξέρει καλύτερα, στο ν’ αναδεικνύει τη μαγεία που εκπορεύεται από τη βαθειά παρακμή του ευρωπαϊκού μεγαλείου. Η Ρώμη ποτέ δεν είχε τέτοιες ομορφιές στη μεγάλη οθόνη, ούτε καν στη χρυσή εποχή του ιταλικού σινεμά. Ο Τόνι Σερβίλο ενσαρκώνει το ρόλο του με το ίδιο χάρισμα και το ίδιο στιλ, με τα οποία φορά τα πιο υπέροχα ιταλικά κοστούμια.

bellezza02

Θα μείνει κλασικό…

…γιατί όπως συμβαίνει και με την ίδια τη διαδρομή του Τζεπ, αναζητώντας την τέλεια ομορφιά της ταινίας, φορτώνοντάς τη με υπερβολή, μεγεθύνοντάς τη, αφήνοντάς τη να σε θαμπώσει, κερδίζεις το χρόνο να συνειδητοποιήσεις ότι το σημαντικότερο είναι η απλότητα που κρύβει καλά μέσα της. Επίσης γιατί ποτέ δεν έχουμε δει ένα τόσο συγκλονιστικό διαμέρισμα, όσο αυτό του Τζεπ που ακουμπά στο Κολοσσαίο!

bellezza03

Γράψαμε στο Flix

«Ο Σορεντίνο κινηματογραφεί τον ήρωά του – τον Τόνι Σερβίλο σε μια ερμηνεία ακριβείας και άνετης χάρης – και την πόλη του με ερωτικό πάθος και με μετριασμένη την μπαρόκ αισθητική του: μέσα στα στολίδια της πόλης και τη γεμάτη ιστορία ζωή του Τζεπ, ο κινηματογραφικός πλούτος είναι περιττός. Στα χείλη και την αφήγηση του Τζεπ, ο Σορεντίνο βρίσκει ευκαιρία να σχολιάσει τα βασικά ερωτήματα της ζωής. Να ειρωνευτεί την προσποιητή απόλαυση της σύγχρονης τέχνης, τη δικτατορία της πολιτικά ορθής εξυπνάδας, την ανοησία της καθολικής εκκλησίας. Να επανεκτιμήσει και ν’ απορρίψει, στοργικά, το ζήλο των πλούσιων και διάσημων του lifestyle να επικρατήσουν στη ζωή, να επιβληθούν στο χρόνο και στη διάνοια.» Διαβάστε εδώ ολόκληρη την κριτική του Flix για την «Τέλεια Ομορφιά / La Grande Bellezza».

bellezzascene

Η σκηνή που δε θα ξεχάσουμε

Η αναζήτηση για τη «μεγάλη ομορφιά» είναι, τελικά, άσκοπη, γιατί αν ξέρεις να μετράς, τη βρίσκεις ήδη μέσα σου. Μπορεί να μην είναι «τέλεια», όπως διδάσκουν τα βιβλία, αλλά έχει τη ζωογόνο δύναμη ενός ηλιοκαμένου, γυμνού κορμιού της εφηβικής ανάμνησης που δεν ξεπερνιέται ποτέ.

bellezza04

Και κάτι ακόμη

Η «Τέλεια Ομορφιά» έκανε την πρεμιέρα της στο Φεστιβάλ Καννών και τώρα βρίσκεται στη short list των εννέα ταινιών που διεκδικούν μια θέση στην πεντάδα για το Οσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας. Πριν, όμως, η ταινία αποκτήσει τη διεθνή της φήμη και γίνει το φαβορί σε όλες τις λίστες των βραβείων, ο Πάολο Σορεντίνο και ο Τόνι Σερβίλο μίλησαν στο Flix για τη δική τους «Grande Bellezza»: διαβάστε τι μάς είπε ο σκηνοθέτης και ο πρωταγωνιστής του.

Μην ξεχνάτε να ψηφίζετε τις δικές σας καλύτερες ταινίες του 2013, μπείτε στην ψηφοφορία των αναγνωστών και κερδίστε δώρα!

Διαβάστε ακόμη:

Ολα τα Flix Best of 2013 εδώ.