Άποψη

Top Ten Flix 2012: Το νούμερο 1

στα 10

Τις δέκα τελευταίες μέρες του χρόνου, το Flix ψηφίζει τη δεκάδα με τις καλύτερες ταινίες του 2012.

Flix Team
Top Ten Flix 2012: Το νούμερο 1

Holy Motors του Λεός Καράξ

Κατασκευασμένο από τα υλικά που φτιάχνονται τα όνειρα, το «Holy Motors» είναι όχι μόνο 100% σινεμά του Λεός Καράξ, αλλά 100% ΣΙΝΕΜΑ. Κάτι περισσότερο από ένα ερωτικό γράμμα στο σινεμά, ενα roller coaster συναισθημάτων και εικόνων που διασχίζει το άβατο της ανθρώπινης κατάστασης με οδηγό έναν εμμονοληπτικά συναρπαστικό σκηνοθέτη, έναν σπουδαίο σπαρακτικό ηθοποιό, την ιστορία του κινηματογράφου και όλα όσα μας κάνουν να συνεχίζουμε να ζούμε.

carax

Power Points

Η βαθιά αίσθηση πως όχι μόνο παρακολουθείς, αλλά βρίσκεσαι μέσα σε ένα σύμπαν ταυτόχρονα απόκοσμο και οικείο. Η βαθιά συνειδητοποίηση πως ο Καράξ σε οδηγεί σε μέρη που μόνος σου δεν θα τολμούσες ποτέ να πας. Η βαθιά εμπειρία μιας ταινίας που δεν σου ζητάει να εξηγήσεις, αλλά να χαθείς. Οσοι υπήρξαν τολμηροί, δεν θα μπορέσουν να το ξεχάσουν ποτέ!

Θα μείνει κλασικό γιατί...

...ακόμη και όταν όλα τελειώσουν, θα έχουμε για πάντα το σινεμά!

holy

Γράψαμε στο Flix

«Δεν έχει καμία σημασία να προσπαθήσει να εξηγήσει κανείς τη διαδρομή του κεντρικού ήρωα του «Holy Motors» καθώς αυτός μπαινοβγαίνει, κατά τη διάρκεια ενός 24ώρου, μέσα στους ρόλους που μοιάζουν να του έχουν ανατεθεί από έναν κοσμικό σκηνοθέτη. Ούτε έχει νόημα να προσπαθήσει κανείς να αναλύσει το πόσο υπόγεια η φαινομενικά αυτή σουρεαλιστική εναλλαγή μεταμορφώσεων, κινηματογραφικών ειδών και συναισθημάτων σε αφήνει μουδιασμένο μπροστά σε ένα weird σινεμά - με όλη τη σημασία της έννοιας - κι όμως την ίδια στιγμή κρυστάλλινα διαυγές και αποκαλυπτικό.». Διαβάστε εδώ ολόκληρη την κριτική του Flix για την ταινία.

Η σκηνή που δεν θα ξεχάσουμε

Ενας άντρας συναντάει μια γυναίκα μέσα στο εγκαταλελειμμένο Samaritaine του Παρισιού. Από τα παράθυρα του φαίνεται αχνά η γέφυρα Pont-Neuf. Εραστές ή φαντάσματα ενός παρελθόντος ακούν το τραγούδι της θρηνόντας τις αγάπες που πεθαίνουν, αλλά πριν χαθούν μένουν για πάντα στη μνήμη. «I have a feeling, the strangest feeling...».


Και κάτι ακόμη

Πριν δούμε το «Holy Motors» επιστρέψαμε στο σύμπαν του Λεός Καράξ με ένα video tribute (δείτε το εδώ), στη διάρκεια του Φεστιβάλ Καννών όπου το «Holy Motors» έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα του μιλήσαμε με τον Ντενί Λαβάν (διαβάστε τη συνεντευξή του εδώ), σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς εκφράσαμε όσο μπορέσαμε πιο πολύ τον θαυμασμό μας για την καλύτερη ταινία της χρονιάς. Αυτή που είδαν πολύ λίγοι όταν βγήκε στις αίθουσες, χάνοντας μια σπάνια ευκαιρία να συναντήσουν κάτι πραγματικά μοναδικό!

Διαβάστε τι κρύβουν οι υπόλοιπες εννιά θέσεις στο Top Ten 2012 του Flix:

Ψηφίστε και εσείς για την καλύτερη ταινία του 2012. Μάθετε εδώ λεπτομέρειες για το πώς μπορείτε να συμμετάσχετε στην ψηφοφορία των αναγνωστών του Flix.