Άποψη

Top Ten Flix 2012: Το νούμερο 4

στα 10

Τις δέκα τελευταίες μέρες του χρόνου, το Flix ψηφίζει τη δεκάδα με τις καλύτερες ταινίες του 2012.

Flix Team
Top Ten Flix 2012: Το νούμερο 4

Hugo του Μάρτιν Σκορσέζε

Πώς μπορεί ένα παραμύθι για τα όνειρα που βγαίνουν αληθινά, μια συνοπτική ιστορία του κινηματογράφου κι ένα ποίημα αφιερωμένο στη μαγεία της μεγάλης οθόνης και της τέχνης του σινεμά να ενωθούν σ’ ένα δίωρο φιλμ; Αριστοτεχνικά, τρισδιάστατα και πηγαία, όταν την ταινία υπογράφει ο μεγαλύτερος ατρόμητος δημιουργός / ορκισμένος σινεφίλ, ο Μάρτιν Σκορσέζε.

hugo02

Power Points

Η στερεοσκοπική φωτογραφία όπως θα έπρεπε να είναι κι όπως υπόσχονται οι προδιαγραφές της: πολυεπίπεδη, γεμάτη κίνηση, αμεσότητα, ζωντάνια, φαντασία. Ενας ώριμος, έμπειρος σκηνοθέτης που δεν έχει ξεχάσει ποτέ τον παιδικό του ενθουσιασμό με την τέχνη του και με τα πράγματα. Ο μικρός Εϊζα Μπάτερφιλντ με τα μπλε μάτια που ανυπομονούμε να μας ξανακοιτάξουν. Ο Σάσα Μπάρον Κόεν σ’ ένα διαφορετικό ρόλο που μας πείθει για την πολυδιάστατη υποκριτική του ικανότητα. Η βαθειά συγκίνηση που παραμένει ειλικρινής χωρίς στόμφο και μελοδραματισμό.

Θα μείνει κλασική γιατί…

…σε μια περίοδο που ο κινηματογράφος επαναπροσδιορίζεται, που το ψηφιακό μέσο και η 3D εικόνα, το online streaming, το κατέβασμα και το transmedia προκαλούν τη συζήτηση για το τι θα σημαίνει σε λίγα χρόνια η θέαση μιας ταινίας, το «Hugo» μάς επαναφέρει στις βάσεις: καλό σινεμά είναι οι κινούμενες εικόνες, όσες βλέπονται με πάθος και ξεσηκώνουν συναισθηματικές και πνευματικές αντιδράσεις. Οτιδήποτε άλλο είναι φλυαρία.

hugo03

Γράψαμε στο Flix

Είναι πράγματι ευτύχημα για τα παιδιά ότι μπορούν να δουν αυτήν την ταινία όσο ακόμα διαμορφώνονται τα γούστα τους, αλλά το «Hugo» είναι εξίσου μια απόλυτα ενήλικη ταινία. Είναι μαζί κλασική, μοντέρνα, προσωπική και καθολική. Σκοτεινή, ατμοσφαιρική, σκληρή, σινεφιλική στο έπακρο, πνευματική, απίστευτα συγκινητική, επειδή θυμίζει ότι οι άνθρωποι χάνονται αλλά η εικόνα τους μένει για πάντα. Στη μνήμη, ή στην κινηματογραφική μνήμη που τόσο εύκολα γίνεται βίωμα. Διαβάστε όλη την κριτική εδώ.

Η σκηνή που δε θα ξεχάσουμε

Ο Χιούγκο κι η Ιζαμπέλ βάζουν το κλειδί – καρδιά στο «αυτόματο» και περιμένουν να διαβάσουν το μήνυμα που στέλνει ο πατέρας από το παρελθόν. Δυστυχώς, τα γρανάζια δε λειτουργούν ποτέ τόσο καλά όσο η μνήμη…


Και κάτι ακόμη

Από τον Τζέιμς Κάμερον, τον μετρ του σύγχρονου 3D, μέχρι όλες τις ενώσεις κριτικών του κόσμου και τις σημαντικότερες επιτροπές βραβείων, κανείς δεν μπόρεσε να μη θαμπωθεί από την εικόνα και τη φαντασία του «Hugo». Διαβάστε λίγο περισσότερα για τις καταβολές και τη δημιουργία της εδώ. Αυτό είναι το υλικό από το οποίο φτιάχνονται τα όνειρα...

Διαβάστε τις υπόλοιπες ταινίες που έχουμε μέχρι στιγμής αποκαλύψει στο Top Ten 2012 του Flix:

Ψηφίστε και εσείς για την καλύτερη ταινία του 2012. Μάθετε εδώ λεπτομέρειες για το πώς μπορείτε να συμμετάσχετε στην ψηφοφορία των αναγνωστών του Flix.