Άποψη

Top Flix 2011: Το Νούμερο 2

στα 10

Τις δέκα τελευταίες μέρες του χρόνου, το Flix ψηφίζει τη δεκάδα με τις καλύτερες ταινίες του 2011.

Flix Team
Top Flix 2011: Το Νούμερο 2

2. Το Αλογο του Τορίνο του Μπέλα Ταρ

horse1

Μια ταινία για το τέλος. Της καριέρας του Μπέλα Ταρ, του κόσμου, του ίδιου του ανθρώπου. Eνα φιλμ για το σκοτάδι, για τη στιγμή που όλοι φοβόμαστε, μια παραβολή για κάθοδό μας όχι στην κόλαση μα στο άγνωστο. Στο τίποτα, στην ανυπαρξία. Και μαζί ένα κινηματογραφικό κατόρθωμα που από μόνο του αψηφά όλα τα παραπάνω. Το «Αλογο του Τορίνο» λογχίζει το τέλος, νικά το κενό, θριαμβεύει πάνω στην λήθη. Με τον υπόκωφο μα τόσο συνταρακτικό τρόπο ενός αληθινού αριστουργήματος

horse2

Power Points

Μια ασπρόμαυρη φωτογραφία που μοιράζεται το DNA ενός σινεμά που μοιάζει απόλυτα ουσιαστικό, άχρονο, θεμελιώδες. Μια ιστορία που ακόμη κι αν διαδραματίζεται στο μεγαλύτερο κομμάτι της μέσα σε τέσσερις πέτρινους τοίχους, παραμένει ανοιχτή σε ερμηνείες και κυρίως, αναγκάζει το μυαλό σου να ανοιχτεί σε κατευθύνσεις που είναι ανησυχητικά επείγουσες και σημαντικές.

horse3a

Θα μείνει κλασική...

Για τον τρόπο που μια τόσο απογυμνωμένη ιστορία, μια τόσο λιτή αφηγηματικά ταινία αποκτά διαστάσεις ενός κινηματογραφικού και συναισθηματικού έπους. Για το συγκλονιστικό μη φινάλε της. Για την αίσθηση του τρόμου που σου γεννά. Για το ότι είναι η τελευταία και καλύτερη ταινία ενός μεγάλου δημιουργού.

horse4

Γράψαμε στο Flix:

Οι σκιές και τα σκοτάδια της ασπρόμαυρης φωτογραφίας δεν αφήνουν περιθώρια διαφυγής. Η απουσία διαλόγων αλλά η επίμονη περιήγηση στην εικόνα, βάζει το μυαλό σε μία πανικόβλητη πολυλογία. Παρακολουθούμε μία παραβολή για την απέλπιδα πάλη της φτωχής εργατικής τάξης απέναντι στην επέλαση της οικονομικής κρίσης; Ενα φιλμικό φιλοσοφικό θεώρημα για την αναπόφευκτη μοίρα της ανθρώπινης φύσης; Το τέλος της ανθρωπότητας; (Διαβάστε ολόκληρη την κριτική του Flix εδώ.)

Η σκηνή που δε θα ξεχάσουμε

Ενα άλογο σέρνει ένα κάρο. Ενα τσέλο παλεύει να καλύψει το σφύριγμα του ανέμου. Ο άντρας κρατάει τα γκέμια. Η κάμερα τους ακολουθεί. Μπορείς να φτιάξεις κάτι τόσο μεγαλειώδες με τόσο λίγα υλικά; O Μπέλα Ταρ μπορεί.

Και κάτι ακόμη

Ο Μπελα Ταρ το επιβεβαιώνει στο Flix. Η δηλωσή του ότι αυτή θα είναι η τελευταία ταινία του, δεν είναι απλά ένα τέχνασμα του μάρκετινγκ. Δείτε εδώ την συνέντευξή του.