Συνέντευξη

Ο Ραούλ Αρεβάλο (δεν) είναι μόνος εναντίον όλων

στα 10

Ο Ισπανός πρωταγωνιστής μιλάει στο Flix για την «Υγρή Γη» του Ινιάκι Σάντσεθ Αριέτα που βγαίνει στις αίθουσες την Πέμπτη 21 Ιουλίου.

Ο Ραούλ Αρεβάλο (δεν) είναι μόνος εναντίον όλων

Από τους μεγαλύτερους σταρ της Ισπανίας, ιδιοσυγκρασιακός πρωταγωνιστής σε ταινίες που έσπασαν το φράγμα της χώρας και γνώρισαν διεθνή επιτυχία (όπως το εξαιρετικό «Μικρό Νησί» του Αλμπέρτο Ροντρίγκες και το «Δεν Κρατιέμαι» του Πέδρο Αλμοδόβαρ), αλλά και σκηνοθέτης (με το ντεμπούτο του, «Η Οργή Ενός Υπομονετικού Ανθρώπου», να έχει συμμετάσχει στο Φεστιβάλ Καννών, ο Ραούλ Αρεβάλο είναι μια συνεχής έκπληξη και μια από τις πιο ώριμες φωνές στο ισπανικό star system.

Ο 42χρονος ηθοποιός πρωταγωνιστεί στην «Υγρή Γη» του Ινιάκι Σάντσεθ Αριέτα στο ρόλο ενός βιολόγου που επιστρέφει στην πατρίδα των παιδικών του χρόνων για να προστατεύσει τη λιμνοθάλασσα της περιοχής, την οποία εκμεταλλεύονται ποικιλοτρόπως με παράνομους τρόπους οι ντόπιοι. Η αντίσταση που θα αντιμετωπίσει θα είναι σθεναρή καθώς και οι ανοιχτές πληγές της δικής του οικογένειας θα βρεθούν στο επίκεντρο ενός... πολέμου συνειδήσεων και εξουσίας.

Στο Flix, o Ραούλ Αρεβάλο μιλάει για τις διαχρονικές κοινωνικές συγκρούσεις, το σινεμά που αλλάζει τα μυαλά των ανθρώπων και τις ιστορίες που θα συνεχίσουν να τον συγκινούν.

αρεωαλο Ο Ραούλ Αρεβάλο στα γυρίσματα της ταινίας

Η «Υγρή Γη» λέει μια πολύ δυνατή ιστορία. Αφηγείται μια διαχρονική σύγκρουση που θα μπορούσε να βρίσκεται στο κέντρο τόσο μιας κλασικής ή μοντέρνας ταινίας. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει αυτό που θα ακολουθήσει και έτσι ο θεατής βρίσκεται πάνω σε μια αμαξοστοιχία που τρέχει με την αγωνία να κορυφώνεται μέχρι να συμβούν όλα αυτά που θα συμβούν μέχρι το φινάλε.

Είναι μια ταινία με οικολογικό υπόβαθρο που μιλάει για την ταξική σύγκρουση, τον αιώνιο πόλεμο ανάμεσα στο παλιό και το νέο. Ολα περιστρέφονται γύρω από μια οικογενειακή ιστορία, στο κέντρο της οποία βρίσκεται ένα ανοιχτό τραύμα. Μέσα στο εχθρικό περιβάλλον που θα βρεθούν ο Ρικάρντο και η Κλαούντια, θα δουν τη σχέση τους να δοκιμάζεται και το παρελθόν να επιστρέφει απειλητικό. Είναι μια πλούσια ταινία, σαν την ίδια τη ζωή. Είναι μια ταινία που κατάγεται από την παράδοση του κλασικού σινεμά, ένα γουέστερν, ένα ψυχολογικό θρίλερ. Είναι δύσκολο να την περιγράψεις με λίγες μόνο λέξεις.

Το πρώτο μέλημα του Ρικάρντο είναι να βοηθήσει τους άλλους. Συγκρούεται όμως με τα οικονομικά συμφέροντα και τους ντόπιους που αρνούνται να δεχθούν τη βοήθειά του. Αυτή η αντίθεση με γοήτευσε από την αρχή. Αντιμετωπίζει μόνος του τον κίνδυνο και ανακαλύπτει κάποια στιγμή πως δεν υπάρχει επιστροφή. Συνεχίζει παρά τις συνέπειες τις οποίες δεν μπορεί να προβλέψει. Οι χαρακτήρες που υποδύομαι μου αρέσει να μην μοιάζουν με μένα.

Θα υπάρχει πάντα σύγκρουση ανάμεσα στο παλιό και το νέο. Είναι αναπόφευκτο. Ο κόσμος αντιστέκεται στην ανάπτυξη γιατί νιώθει ότι απειλούνται τα κεκτημένα του. Ολοι το κάνουμε αυτό. Αν και στο τέλος ο μοντέρνος κόσμος μας νικάει. Και είναι αλήθεια ότι το σύστημα δεν νοιάζεται για τα συμφέροντα των πολλών. Το βλέπουμε να συμβαίνει καθημερινά.

Κανείς δεν ξέρει την απόλυτη αλήθεια, γιατί απλά δεν υπάρχει. Ο καθένας έχει τη δική του αλήθεια. Εγώ σαν ηθοποιός και σκηνοθέτης, σαν καλλιτέχνης γενικά αλλά και σαν άνθρωπος προσπαθώ να είμαι ειλικρινής σε ό,τι κάνω.»

arevalo

Σε μια ταινία με ενδιαφέρει πρωταρχικά η ιστορία, να είναι ένα σενάριο που με συγκινεί, που με μετακινεί συναισθηματικά. Φυσικά είναι σημαντικό να υπάρχει και ένας σκηνοθέτης που να σε ενδιαφέρει, να σε εμπιστεύεται και να σου δίνει τη δυνατότητα να συνεισφέρεις στο οραμά του.

Ολοι οι σκηνοθέτες με τους οποίους έχω συνεργαστεί μέχρι σήμερα είναι σημαντικοί. Δεν μπορώ να ξεχωρίσω κάποιον. Ολοι έχουν βοηθήσει στην ενηλικίωσή μου ως ηθοποιό. Το να δουλεύεις με τον Χοσέ Λουίς Κουέρδα, τον Ντάνιελ Σάντσεζ Αρεβάλο, τον Πέδρο Αλμοδόβαρ, τον Αντόνιο Μπαντέρας, τον Ροντρίγκο Σορογκόγιεν, τον Αγκουστίν Ντιάζ Γιάνες, τον Αλμπέρτο Ροντρίγκεζ σε κάνει μόνο τυχερό άνθρωπο.

Αυτό που με εξοργίζει στον κόσμο σήμερα είναι ο ατομικισμός. Ο εγωισμός. Και τα ψέματα.

Ολα είναι υποκειμενικά, ακόμη κι αν μερικές φορές μοιάζει σαν να είναι διαφορετικά. Κανείς δεν ξέρει την απόλυτη αλήθεια, γιατί απλά δεν υπάρχει. Ο καθένας έχει τη δική του αλήθεια. Εγώ σαν ηθοποιός και σκηνοθέτης, σαν καλλιτέχνης γενικά αλλά και σαν άνθρωπος προσπαθώ να είμαι ειλικρινής σε ό,τι κάνω.

Δεν ξέρω αν το σινεμά και η τέχνη μπορεί να αλλάξει τον τρόπο που σκεφτόμαστε. Μπορεί όμως να μας βοηθήσει να κοιτάξουμε τον κόσμο με κριτική σκέψη και να αποκαλύψει άλλους τρόπους σκέψης για συγκεκριμένα ζητήματα που αναζητούν λύση.

Η «Υγρή Γη» του Ινιάκι Σάντσεθ Αριέτα θα προβάλλεται στις ελληνικές αίθουσες από την Πέμπτη 21 Ιουλίου.