Συνέντευξη

«Νυκτόβια Πλάσματα»: Oι Τομ Φορντ, Εϊμι Ανταμς και Ααρον Τέιλορ Τζόνσον μιλούν αποκλειστικά στο φακό του Flix

στα 10

Το Flix συνάντησε τον Τομ Φορντ και τους πρωταγωνιστές της δεύτερης του ταινίας, η οποία διεκδικεί με αξιώσεις μία θέση στην οσκαρική κούρσα.

«Νυκτόβια Πλάσματα»: Oι Τομ Φορντ, Εϊμι Ανταμς και Ααρον Τέιλορ Τζόνσον μιλούν αποκλειστικά στο φακό του Flix

Ποιος πίστευε ότι ο Τομ Φορντ, το πάλαι ποτέ διαβόητο κακό παιδί της μόδας, ο άνθρωπος που ανέστησε την Gucci και έκανε αισθητή τη fashionista περσόνα του με σέξι, τολμηρές διαφημίσεις και εξώφυλλα στο Vanity Fair, θα έκανε σκοτεινές ταινίες που μας ενδιαφέρουν, μας εκπλήσσουν, έχουν πολυεπίπεδη κινηματογραφική ουσία, αξιοβράβευτες ερμηνείες κι όχι μόνο στιλ και γυαλιστερή αισθητική; Πριν από 7 χρόνια, κανείς. Μέχρι που το «A Single Man» έπιασε κριτικούς, βραβεία και κοινό αδιάβαστους κι ο Φορντ κατέθεσε ένα στιβαρό, ξεκάθαρο στίγμα σκηνοθέτη.

Επτά χρόνια μετά επιστρέφει με τα «Νυκτόβια Πλάσματα», ένα υπνωτικό ψυχολογικό θρίλερ που σε στοιχειώνει, μία κινηματογραφική συμβολική κάθοδο στα σκοτεινά μας ένστικτα κι ένα καυστικό σχόλιο για το σύγχρονο άνθρωπο και τον κενό πλούσιο κόσμο του, που ο Φορντ παραδίδει με αφαιρετική ματιά, στιβαρή απλότητα και γοητευτική αυτοπεποίθηση. Βγαίνοντας από την ταινία, νιώθεις, σχεδόν σωματικά, την ψυχαναλυτική επίδρασή της πάνω σου. Εθιστική. Στοιχειωτική. Σπαραχτικά βουβή. Ταυτόχρονα, καθώς είμαστε όλοι μας νυκτόβια πλάσματα, ακαταμάχητα, και πικρά, θελκτική.

Kάπως έτσι πρέπει να αισθάνθηκαν και τα μέλη της Ενωσης Ξένων Ανταποκριτών στο Χόλιγουντ και χάρισαν στην ταινία 3 υποψηφιότητες - 2 από αυτές στον ίδιο τον Φόρντ: σκηνοθεσίας και σεναρίου.

Nocturnal Animals

Διαβάστε αναλυτικά: Χρυσές Σφαίρες 2017: Οι υποψηφιότητες

Διασκευάζοντας ο ίδιος το μυθιστόρημα του Οστιν Ράιτ «Τόνι και Σούζαν», ο Φορντ μας βυθίζει στον κυνικό, αποστειρωμένο από ζεστά, ειλικρινή αισθήματα, αλλά ταυτόχρονα άψογης αισθητικής κόσμο της a-list κοινωνικής τάξης του καλλιτεχνικού Λος Αντζελες. Η Σούζαν, μία curator σε κεντρική γκαλερί της πόλης, είναι παντρεμένη με έναν γοητευτικό επιχειρηματία που την απατά, όταν ο Τόνι, ο πρώτος άντρας της, το ρομαντικό αγόρι των φοιτητικών της χρόνων που επαναστάτησε για να τον παντρευτεί (αλλά μετά συμφώνησε με την αστή μητέρα της ότι «ήταν πολύ αδύναμος» για να της προσφέρει τη ζωή που της ταιριάζει και τον χώρισε) της στέλνει το πρώτο του μυθιστόρημα. Δεν το έχει διαβάσει ακόμα κανείς. Και θέλει τη γνώμη της. Ο τίτλος («Νυχτόβια Πλάσματα») «Nocturnal Animals» και στην πρώτη του σελίδα της το αφιερώνει - έτσι την αποκαλούσε χαϊδευτικά επειδή την βασάνιζαν αϋπνίες. Η Σούζαν το διαβάζει και παρακολουθεί τη μεταμόρφωση ενός ευαίσθητου άντρα σε αγρίμι, όταν πρέπει να εκδικηθεί για την τραγωδία που χτύπησε την οικογένειά του. Με κάθε σελίδα που διαβάζει, όσο έρχεται αντιμέτωπη με τη βία και το σοκ της ιστορίας, αρχίζει να ξαναχτυπά και η δική της παγωμένη καρδιά. Ο Τόνι γράφει συγκλονιστικά. Γιατί δεν τον είχε εμπιστευθεί τότε;

Πετάξαμε στο Λονδίνο και συναντήσαμε τον (τόσο λαμπερό) σκηνοθέτη και τους πρωταγωνιστές του «Nocturnal Animals», Eϊμι Ανταμς και Ααρον Τέιλορ Τζόνσον, oι οποίοι μίλησαν στην κάμερα του Flix.

Πατήστε το play και δείτε τους να εξηγούν: γιατί θεωρεί ο Φορντ την ιστορία αυτή «βαθιά προσωπική» και «μία σκοτεινή παραβολή για το πώς πρέπει να είμαστε πολύ προσεχτικοί με τους έρωτες της ζωής μας και να κάνουμε το παν για να τους κρατήσουμε δίπλα μας». Πώς η Ανταμς προσέγγισε έναν τόσο σιωπηλό ρόλο, που την έχει στην ουσία να διαβάζει ένα βιβλίο, κι ο Τζόνσον απέφυγε την καρικατούρα του serial killer; Και πάνω από όλα: ποιος πίστευε ότι ο Τομ Φορντ, το πάλαι ποτέ κακό παιδί της μόδας, θα ήταν ένας τόσο διορατικός επιδραστικός σκηνοθέτης, θα βρισκόταν υποψήφιος για Χρυσή Σφαίρα, (ενώ, σοκαριστικά, ο Μάρτιν Σκορσέζε, όχι);


Τα «Νυχτόβια Πλάσματα» θα προβάλλονται στις ελληνικές αίθουσες από την Πέμπτη 5 Ιανουαρίου σε διανομή της UIP

Διαβάστε ακόμα:

Tom Ford 607 Ο Τομ Φορντ στα γυρίσματα της ταινίας

Tom Ford 607Ο Τομ Φορντ μαζί με τον Τζέικ Τζίλενχαλ και τον Μάικλ Σάνον στα γυρίσματα της ταινίας