Άποψη

Flix Top Ten - 2018: Το νούμερο 3

στα 10

Τις δέκα τελευταίες μέρες του χρόνου, το Flix ψηφίζει τη δεκάδα με τις καλύτερες ταινίες του 2018. Στο Νο 3 ένα haute couture κομψοτέχνημα.

Flix Top Ten - 2018: Το νούμερο 3

Αόρατη Κλωστή του Πολ Τόμας Αντερσον

Ο Ρέινολντς Γούντκοκ είναι ένας διάσημος σχεδιαστής που ντύνει την υψηλή κοινωνία στο Λονδίνο της δεκαετίας του ’50, διευθύνοντας τα πάντα και τους πάντες γύρω του με την αυταρχικότητα ενός μεγαλομανούς καλλιτέχνη. Η γνωριμία του με τη νεαρή σερβιτόρα Αλμα θα είναι μονάχα η αρχή μιας παθιασμένης σχέσης που θα ανατρέψει τον εμμονοληπτικά οργανωμένο κόσμο του, αναγκάζοντάς τον να δεχτεί τη σαρωτική είσοδο μιας γοητευτικής και αποφασισμένης εισβολέα στη ζωή του, και μαζί μ’ αυτήν την αποδοχή του καινούργιου. Το πορτρέτο ενός καλλιτέχνη και μαζί του ίδιου του έρωτα σε όλη του την πολυπλοκότητα και τις αντιφάσεις, συνθέτουν το υψηλής αισθητικής αριστούργημα του πιο φιλόδοξου σύγχρονου Αμερικανού σκηνοθέτη.


Μην ξεχνάτε: Flix Top Ten 2018: Ψηφίστε την καλύτερη ταινία της χρονιάς και κερδίστε δωρεάν σινεμά για όλο το 2019!


Phantom Thread 607

Power Points

Επειτα από μια ήδη μεγαλειώδη φιλμογραφία της οποίας μοναδικό ψεγάδι στέκεται ενίοτε η υπερβολική φιλοδοξία του, ο Πολ Τόμας Αντερσον τιθασεύει κάθε παραστρατημένη επιτήδευση στην πιο ώριμη στιγμή της καριέρας του, ένα φιλμ που αγγίζει την τελειότητα σε κάθε τομέα. Από τη συγκλονιστικά λεπτομερή δουλειά στα κοστούμια και την καλλιτεχνική διεύθυνση μέχρι το αιθέρια μελοδραματικό σάουντρακ του Τζον Γκρίνγουντ και τη φωτογραφία δια χειρός του ίδιου του Αντερσον, η «Αόρατη Κλωστή» επιδεικνύει απαράμιλλη τεχνική επιδεξιότητα συνδυάζοντας κάτι από την κομψότητα του κλασικού Χόλιγουντ με μια τολμηρή, χειρουργικής ακριβείας σπουδή πάνω στη μάχη των δύο φύλων και τα παιχνίδια εξουσίας που ορίζουν κάθε ερωτική σχέση.

Phantom Thread 607

Θα μείνει κλασικό

Η τελευταία (σύμφωνα με τον ίδιο) ερμηνεία του Ντάνιελ Ντέι Λιούις θα ήταν αρκετή για να τοποθετήσει την ταινία στο βάθρο του «κλασικού», πόσο μάλλον όταν συνοδεύεται από δύο ηθοποιούς (τη Βίκυ Κριπς, που υποδύεται την Αλμα, και τη Λέσλι Μάνβιλ, που ερμηνεύει την αδελφή του, Σίριλ) οι οποίες τον συναγωνίζονται επί ίσοις όροις τόσο υποκριτικά όσο και ως χαρακτήρες. Περισσότερο απ’ όλα, όμως, η «Αόρατη Κλωστή» ξεχωρίζει για την άνεση και τον ύπουλο τρόπο που ελίσσεται ανάμεσα σε κινηματογραφικά είδη και διαφορετικές διαθέσεις, από τις εμφανείς επιρροές από τη «Ρεβέκκα» του Χίτσκοκ μέχρι την αύρα μιας σαρδόνιας ερωτικής κομεντί, για να εξελιχθεί σε κάτι ολότελα μοναδικό και διαρκώς μεταλλασσόμενο, μια περίτεχνη και απόλυτα ελεγχόμενη φιλμική κατασκευή της οποίας ωστόσο οι ραφές παραμένουν αόρατες.

Phantom Thread 607

Η σκηνή που δεν θα ξεχάσουμε

Σε μια ταινία όπου το φαγητό κατέχει εξέχουσα θέση, σχεδόν όσο και οι δεξιοτεχνικά χορογραφημένες ατέλειωτες πρόβες και επιδείξεις ρούχων, ένα απλό γεύμα, η προετοιμασία και η κατανάλωση μιας ομελέτας με άγρια μανιτάρια, γίνεται το επιστέγασμα της ριψοκίνδυνης ισορροπίας μιας παράφορης σχέσης, και ταυτόχρονα κάθε σχέσης, ανατρέποντας από τη μία κάθε αρχική προσδοκία, κι από την άλλη κλείνοντας μέσα της κάθε έννοια αλληλεξάρτησης, αληθινής αγάπης, απόλυτης παράδοσης και αμοιβαίας τυραννίας.

Phantom Thread 607

Γράψαμε στο Flix

Το «Phantom Thread» είναι μια ταινία που ανήκει εξολοκλήρου στον Πολ Τόμας Αντερσον, μόνο που τώρα μοιάζει να ωρίμασε ξαφνικά δεκαετίες, πνευματικά και σκηνοθετικά. Οσο το εξωτερικό κομμάτι του σινεμά του ηρεμεί, πειθαρχείται, επικεντρώνεται, τόσο το εγκεφαλικό διευρύνεται, αγκαλιάζει τις ανθρώπινες διακυμάνσεις, σαν σε μια τελευταία ταινία-απόσταγμα ενός πολύ μεγαλύτερου και σοφότερου σκηνοθέτη. Διαβάστε εδώ ολόκληρη την κριτική του Flix για την «Αόρατη Κλωστή».

Phantom Thread 607

Και κάτι ακόμη

«Είναι σπουδαίο να έχεις μια αναστάτωση, μια διαταραχή. Σ' αυτήν την ταινία είναι ο έρωτας, άρα ο έρωτας είναι διαταραχή; Δεν ξέρω. Ο ήρωας έχει μια ατάκα, "Ενας σπίτι που δεν αλλάζει, είναι ένα νεκρό σπίτι". Οπότε μάλλον αυτό το σπίτι πλησιάζει το θάνατο πιο γρήγορα απ' όσο θα έπρεπε, ώσπου να μπει μέσα κάτι καινούριο και να του ξαναδώσει ζωή» - Πολ Τόμας Αντερσον


Διαβάστε όλη τη δεκάδα του Flix για το 2018 όπως αυτή σχηματίζεται καθημερινά:


Phantom Thread 607


Μην ξεχνάτε: Flix Top Ten 2018: Ψηφίστε την καλύτερη ταινία της χρονιάς και κερδίστε δωρεάν σινεμά για όλο το 2019!