Ενημέρωση

Φεστιβάλ Δράμας 2019: «Pathologies of Everyday Life» του Αλέξανδρου Παπαθανασόπουλου

στα 10

Εν αναμονή του 42ου Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, γνωρίζουμε καλύτερα τις ταινίες του ελληνικού διαγωνιστικού τμήματος και τους δημιουργούς τους.

Flix Team
Φεστιβάλ Δράμας 2019: «Pathologies of Everyday Life» του Αλέξανδρου Παπαθανασόπουλου

Η ταινία

Ο Σεμπάστιαν κι ο Ρόμπιν ήταν οι παρίες του σχολείου. Σήμερα, δουλεύουν σε σουπερμάρκετ. Για όλα τους φταίει η κοινωνία - κι ο κ. Μπραντ, ο καθηγητής θεάτρου. Απόψε, στην δεκαετή επέτειο της αποφοίτησής τους, θα στείλουν ένα μήνυμα: βαρέθηκαν να παίζουν τον Ρόζενκραντζ και τον Γκίλντενστερν.

pathologies 607

Ο σκηνοθέτης

Ο Αλέξανδρος Παπαθανασόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1989. Σπούδασε Φιλμ & Τηλεόραση. Από το 2012 εργάζεται ως μοντέρ, οπερατέρ και σκηνοθέτης στο χώρο της διαφήμισης.

Φιλμογραφία

Beyond Good and Evil or (The Exuberantly Painful Process of Teething) - 2018

pathologies 607

5 ερωτήσεις για το «Pathologies of Everyday Life»

Γιατί κάνατε αυτήν την ταινία τώρα; Τι ήταν αυτό που σας έκανε να θελήσετε να αφηγηθείτε αυτήν την ιστορία;

Η απλή απάντηση είναι ότι θέλαμε να γυρίσουμε μια κωμωδία. Η λιγότερη απλή απάντηση είναι ότι θέλαμε να γυρίσουμε μια μαύρη «υπαρξιακή» κωμωδία ως δεύτερο μέρος σε μια τριλογία ταινιών που επικεντρώνεται στον αγγλόφωνο διάλογο και που περιορίζεται σε έναν τόπο με δυο χαρακτήρες.

Πώς θα περιγράφατε την ταινία σας σ' έναν υποψήφιο θεατή;

Θα την περιγράφαμε είτε ως γκριζόμαυρη κωμωδία είτε ως δράμα στο σώμα κωμωδίας. Και στις δυο περιπτώσεις, το κωμικό δεν έχει μονάχα ψυχαγωγική λειτουργία αλλά συνδράμει στο σατυρικό κοινωνικό ερώτημα που επιθυμούμε να θέσουμε.

Τι θα θέλατε να σας ρωτήσει ή να συζητήσετε με κάποιον αφού τη δει;

Κάθε ερώτημα είναι παραπάνω από επιθυμητό, η ίδια η ταινία προέκυψε από δικά μας προσωπικά ερωτήματα οπότε θα χαρούμε πολύ εάν καταφέρουμε να κινήσουμε συλλογισμούς.

Πώς είναι να κάνεις σινεμά (στην Ελλάδα) σήμερα; Τι σας δίδαξε ή τι κρατάτε από την εμπειρία;

Αυτή είναι δεύτερη ταινία που γυρίζουμε στην Ελλάδα και η δεύτερη που χρηματοδοτούμε μόνοι μας τόσο σε ότι αφορά στην παραγωγή όσο και στην προώθηση της ταινίας στα φεστιβάλ. Και οι δυο εμπειρίες ήταν εξαιρετικές καθώς συνεργαστήκαμε (και θα εξακολουθήσουμε να συνεργαζόμαστε) με τους πάντα ορεξάτους, εργατικούς και ρομαντικούς φίλους μας κι επαγγελματίες του σινεμά στην Ελλάδα. Παρ' όλ' αυτά, και παρά κάποιων σημαντικών εξαιρέσεων, η έλλειψη συμπαγούς βιομηχανίας και υποδομών υποστήριξης των νέων καλλιτεχνών που πρέπει να αδειάζουν τις ήδη ρηχές τους τσέπες για να κάνουν αυτό που αγαπούν, αποτελεί σημαντικό εμπόδιο στην περαιτέρω εξέλιξη του χώρου. Τα τελευταία χρόνια έχουν αναδειχτεί πολλοί σπουδαίοι νέοι Ελληνες καλλιτέχνες -- ενδεχομένως όμως αυτός ο αριθμός να αυξανόταν εκθετικά εάν υπήρχε μεγαλύτερη ευαισθησία απέναντι στους δημιουργούς που δουλεύουν 12ωρα για να χρηματοδοτούν την τέχνη τους και που δεν έχουν ακόμα τα μέσα για να απασχολούνται πλήρως με την παραγωγή των ταινιών τους.

Τι σημαίνει το Φεστιβάλ Δράμας για σας, αλλά και για το σημερινό ελληνικό κινηματογραφικό τοπίο;

Το Φεστιβάλ Δράμας ήταν το πρώτο φεστιβάλ στο οποίο συμμετείχαμε με την προηγούμενη ταινία μας οπότε του έχουμε ιδιαίτερη αδυναμία. Σε ότι αφορά στην κουβέντα που γίνεται για τον αριθμό των συμμετοχών στο φεστιβάλ τα τελευταία χρόνια, θεωρούμε ότι ο αυξημένος αριθμός των επιλαχόντων ταινιών δεν είναι κάτι το μεμπτό. Δεν είναι πολλά τα φεστιβάλ κινηματογράφου στην Ελλάδα οπότε ούτε πολλές είναι οι ευκαιρίες έκθεσης για νέους δημιουργούς. Στην προκειμένη λοιπόν, και σε συνάρτηση με την απάντησή μας στην προηγούμενη ερώτηση, πιστεύουμε πως μια σημαντική μείωση στον αριθμό των επιλεγμένων ταινιών θα λειτουργούσε περισσότερο αποθαρρυντικά στους νέους δημιουργούς παρά ως κίνητρο υπέρ της παραγωγής «υψηλότερης» τέχνης.


Info

Σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Παπαθανασόπουλος / Σενάριο: Γιώργος Ζαφειρόπουλος / Παίζουν: Chris Scott, Wesley Jones, Άγγελος Κουνέλης / Διεύθυνση Φωτογραφίας: Πέτρος Νούσιας GSC / Βοηθός Σκηνοθέτη: Ζαμπέλα Χαβιάρα / Σκριπτ: Νεφέλη Ράπτη / Παραγωγή: Αλέξανδρος Παπαθανασόπουλος, Γιώργος Ζαφειρόπουλος / Διεύθυνση Παραγωγής: Βασίλης Ντινόπουλος / Σκηνικά - Κοστούμια: Μαριλένα Μελισσηνού / Μακιγιάζ: Αλεξάνδρα Μυτά / Ηχος: Γιάννης Αντύπας / Σχεδιασμός - Μίξη Ηχου: Βάλια Τσέρου, Κώστας Βαρυμποπιώτης / Α' Βοηθός Κάμερας: Αλέξανδρος Ασπλιντ / Β' Βοηθός Κάμερας: Λεωνίδας Γερμανόπουλος / Μουσική Σύνθεση: Αλίκη Λευθεριώτη / Colour Grading - DCP: Δημήτρης Καρτέρης / Σχεδιασμός Τίτλων - Αφίσα: Νίκος Πάστρας

Μάθετε πληροφορίες και δείτε υλικό των ταινιών όλων των φετινών υποψηφίων του Φεστιβάλ Δράμας εδώ. Κάθε μέρα το Flix θα παρουσιάζει κι από μία ταινία.

pathologies poster 607