Ενημέρωση

Φεστιβάλ Δράμας 2015: «Στέγνα» του Κωνσταντίνου Γιαννακόπουλου

στα 10

Εν αναμονή του 38ου Φεστιβάλ Ελληνικών ταινιών μικρού μήκους Δράμας, γνωρίζουμε καλύτερα τις ταινίες του διαγωνιστικού τμήματος και τους δημιουργούς τους.

Φεστιβάλ Δράμας 2015: «Στέγνα» του Κωνσταντίνου Γιαννακόπουλου

Η Ταινία

Δεκατρείς εικόνες χωρίς ομιλούσα γλώσσα για μία τετραμελή οικογένεια.

Ο Σκηνοθέτης

Ο Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος γεννήθηκε στα Ιωάννινα το 1992. Σήμερα, ζει στη Θεσσαλονίκη και σπουδάζει στο τμήμα Κινηματογράφου της σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

ΣΤΕΓΝΑ 607 1

Πέντε ερωτήσεις για το «Στέγνα»

Γιατί κάνατε αυτήν την ταινία τώρα; Τι ήταν αυτό που σας έκανε να θελήσετε να αφηγηθείτε αυτήν την ιστορία;

Προσπάθησα να αναζητήσω κάποια δικά μου ένστικτα και έπειτα να τα ενεργοποιήσω, παντρεύοντάς τα μ’ ένα σύνολο προσωπικών πεποιθήσεων γύρω από τον κινηματογράφο. Δε δέχομαι την αφήγηση με την αυστηρή της έννοια. Οι συνειρμοί ακολουθούνε μια φόρμα που σέβεται την αισθητική και το χρόνο.

Πώς θα περιγράφατε την ταινία σας σ’ έναν υποψήφιο θεατή;

Θα την περιέγραφα σαν δεκατρείς εικόνες χωρίς ομιλούσα γλώσσα αποκλεισμένες από σχέσεις αιτίου- αιτιατού και σύμβολα.

Τι θα θέλατε να σας ρωτήσει ή να συζητήσετε με κάποιον αφού τη δει;

Υπάρχει η αντίληψη πως το σινεμά διαχωρίζεται σε ταινίες που αποδέχεται ένα μεγαλύτερο μέρος του κοινού και σε ταινίες πειραματικού χαρακτήρα. Προσωπικά, δεν αποδέχομαι αυτή την άποψη και πιστεύω στην ειλικρίνεια που επιφέρει ένα σινεμά δομημένο πάνω στα προσωπικά βιώματα του κάθε δημιουργού. Συνεπώς, στο πλαίσιο μιας συζήτησης με έναν συνομιλητή θα προσπαθούσα να προσδιορίσω τα σύνορα του ισχύοντος σινεμά και να εντοπίσω τις δημιουργικές διαδρομές που το σινεμά δεν έχει διανύσει ακόμα.

Πώς είναι να κάνεις σινεμά (στην Ελλάδα) σήμερα; Τι σας δίδαξε ή τι κρατάτε από την εμπειρία;

Σεβόμενος την αξία της παρατήρησης στην καθημερινότητα, σε συνδυασμό με την ελάχιστη ενασχόλησή μου με τον κινηματογράφο, συνειδητοποιώ πως είμαστε (σα λαός) πάσχοντες από ανυπομονησία και ασέβεια. Θέλει αρκετό χρόνο και σκέψη για να δομηθεί ένα ουσιαστικό και πρωτοπόρο σινεμά απομακρυσμένο από παρωχημένες έννοιες. Εχω κάνει μεγάλα λάθη φερόμενος με ανυπομονησία, αλλά φιλοδοξώ να βρω τον εαυτό μου μέσα από την ενασχόληση με τις ταινίες. Πολλές φορές τα πράγματα δεν πάνε πολύ καλά, αλλά πρέπει να ελπίζεις πως την επόμενη φορά θα πάνε λίγο καλύτερα.

Τι σημαίνει το Φεστιβάλ Δράμας για σας, αλλά και για το σημερινό ελληνικό κινηματογραφικό τοπίο;

Μια ελπιδοφόρα και πάγια ρυμούλκηση των μικρού μήκους ταινιών από τον κινηματογραφικό βυθό της χώρας μας.

STEGNA POSTER 607

info

Εμφανίζονται: Aλέξανδρος Βοζινίδης, Ιωάννα Γιαννακοπούλου, Γιώργος Καψάλης, Βιργινία Πατσιούρα.Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος.Μοντάζ - Ηχητικός σχεδιασμός: Ηρα Ντίκα.Διεύθυνση φωτογραφίας: Δημήτρης Μανουσιάκης.Color correction: Βαγγέλης Κασαπάκης.Βοηθοί φωτογραφίας: Oλυμπία Δαφνίδη, Βάσω Μιχαλοπούλου, Νεφέλη Ντακοζούδη, Μαρία Τζωρτζάτου.Σκηνογραφία - Ενδυματολογία: Ελλη Ναλμπάντη.Βοηθοί σκηνογραφίας - ενδυματολογίας: Kλεάνθης Κωνσταντίνου, Αναστασία Τσουλφά.Ηχοληψία: Aνδρομάχη Καρώνη.Διεύθυνση παραγωγής: Αννα Οβακιμιάν.Παραγωγή: Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος, Ελλη Ναλμπάντη, Άννα Οβακιμιάν.Βοηθός παραγωγής: Γιάννα Σκυλογιάννη.Storyboard: Ολυμπία Δαφνίδη.Οδηγοί: Κωνσταντίνος Βέτσος, Γιάννης Δαφνίδης.

Δείτε το trailer του «Στέγνα»:


Δείτε επίσης μία προηγούμενη δουλειά του Κωνσταντίνου Γιαννακόπουλου το «Dipolo»:


Μάθετε πληροφορίες και δείτε υλικό των ταινιών όλων των φετινών υποψηφίων του Φεστιβάλ Δράμας εδώ. Κάθε μέρα το Flix θα παρουσιάζει κι από μία ταινία.