Άποψη

Best of 2014: To mixtape της χρονιάς

στα 10

Μέχρι το τέλος του 2014, το Flix θα ανατρέχει σε πρόσωπα, γεγονότα, φαινόμενα, εκπλήξεις, επιρροές, τάσεις της κινηματογραφικής χρονιάς που τελειώνει. Σήμερα θυμόμαστε τα τραγούδια που μας σημάδεψαν μέσα στη χρονιά, έτσι όπως ακούστηκαν σε κάποιο σινεμά δίπλα σας.

Best of 2014: To mixtape της χρονιάς

Από τον Χούλιο Ιγκλέσιας του Αντώνη Παρασκευά μέχρι την Πάτι Πράβο του «Xenia» και από τα mixtapes του «Boyhood» και του «Guardians of the Galaxy» μέχρι τη τζαζ της «Ida» και τη φολκ του «Inside Llewyn Davis», ό,τι ακολουθεί είναι μια μουσική ανασκόπηση του κινηματογραφικού 2014. Αφιερωμένο σε όσους θυμούνται πάντα τις ταινίες από τα τραγούδια που έπαιζαν σε αυτές και ποτέ το αντίστροφο.

Βρείτε συγκεντρωμένα όλα τα Best of 2014 για σινεμα και τηλεόραση στο ειδικό τμήμα του Flix που ανανεώνεται συνεχώς.


Αντώνης Παρασκευάς - Me Olvide De Vivir από την «Αιώνια Επιστροφή του Αντώνη Παρασκευά» της Ελίνας Ψύκου

Απομεινάρι μιας αίγλης που θα πρέπει να αποχαιρετήσει για πάντα ο «εξαφανισμένος» Αντώνης Παρασκευής, το τραγούδι του Χούλιο Ιγκλέσιας ακούγεται σε διαπασών karaoke στην ίσως ωραιότερη σκηνή της ταινίας της Ελίνας Ψύκου και απογειώνεται με το ρεμίξ των The Boy και Felizol στην εκδοχή ενός αντίο στο ένδοξο τότε όπου ο Χούλιο ήταν trendy και η χώρα του Αντώνη Παρασκευά ένα ολοζώντανο βίντεο κλιπ. Διαβάστε εδώ περισσότερα για την «Αιώνια Επιστροφή του Αντώνη Παρασκευά».


Πετούλα Κλαρκ - La Νuit n'en fini Plus από το «Δυο Μέρες, Μια Νύχτα» των Ζαν-Πιερ και Λικ Νταρντέν

Στο μέσο της διαδρομής επιβίωσης της, η Σαντρά παίρνει μια ανάσα για να αποδείξει πως τα καταθλιπτικά τραγούδια είναι αυτά που μπορούν να σου αλλάξουν τη ζωή. Υπάρχουν πολλές ηθοποιοί που δεν χρειάζεται να «παίξουν» όταν ακούν ένα τραγούδι. Και υπάρχει και η Μαριόν Κοτιγιάρ να ακούει Πετούλα Κλαρκ σε μια από τις πιο συγκλονιστικές σκηνές της χρονιάς.


Λιβ ΛεΜόιν - Sex Νoll Τvå από το «We Are the Best!» του Λούκας Μούντισον

Σε μια διασκευή που ανατριχιάζει, το «Six Zero Two», όπως μεταφράζεται το τραγούδι των KSMB, της σουηδικής πανκ μπάντας των τελών της δεκαετίας του '70, είναι εκείνη τη στιγμή που το ακούς από την μικρή Λιβ ΛεΜόιν «το ωραιότερο τραγούδι που γράφτηκε ποτέ». Εμπνευσή για το τρίο των ηρωίδων της ταινίας του Λούκας Μούντισον και μια από τις πιο πολύτιμες μουσικές αναμνήσεις της χρονιάς.


Ντενίζ Λασάλ - Trapped by A Thing Called Love από το «Mόνο οι Εραστές Μένουν Ζωντανοί» του Τζιμ Τζάρμους

Κολημμένοι σε όσα κάποτε τους ένωσαν και δεν κατάφεραν να τους χωρίσουν ποτέ, οι «εραστές» του Τζιμ Τζάρμους χορεύουν μόνο ακούγοντας βινύλια σε μια δική τους εκδοχή του τι σημαίνει φετιχισμός στον έρωτα. Με υπόκρουση το αριστουργηματικό κομμάτι της Ντενίζ Λασάλ από το 1971. Μέχρι την αιωνιότητα. Διαβάστε περισσότερα για το «Μόνο οι Εραστές Μένουν Ζωντανοί» εδώ.


Οσκαρ Αϊζακ - The Death of Queen Jane από το «Inside Llewyn Davis» των Τζόελ και Ιθαν Κοέν

Μελαγχολικός όσο και η ταινία των αδελφών Κοέν, συγκινητικός όσο και η περιηγήσή του στo Village της Νέας Υόρκης στα τέλη της δεκαετίας του '50, αστείος όσο το κυνήγι της επιτυχίας σε έναν κόσμο που δεν ξέρει τι σημαίνει... αγάπη, ο Οσκαρ Αϊζακ στην πρώτη του οντισιόν τραγουδάει το «The Death of Queen Jane» τερματίζοντας κάθε έννοια του φολκ. Διαβάστε περισσότερα για το «Inside Llewyn Davis» εδώ.


Τζένιφερ Λόρενς - Live and Let Die από τoν «Οδηγό Διαπλοκής»

Μην το πείτε ούτε του Πολ ΜακΚάρτνεϊ. Η Τζένιφερ Λόρενς κάνει lip-singing στο τραγούδι των The Wings που γράφτηκε για την ομώνυμη ταινία του Τζέιμς Μποντ και χτυπιέται στη δαιμονική κιθάρα ως white trash νοικοκυρά που ξέρει απ' έξω όλους τους στίχους και τις μελωδίες των rock anthems που κάνουν τη ζωή της καλύτερη! Διαβάστε εδώ περισσότερα για τον «Οδηγό Διαπλοκής».


Σκάρλετ Τζοχάνσον - Moon Song από το «Her» του Σπάικ Τζόουνς

Είναι που ανήκει στην Καρεν Ο και τον Σπάικ Τζόουνς. Που το τραγουδάει η Σκάρλετ Τζοχάνσον. Που κλείνει μέσα του όλο το χαμένο ρομαντισμό έτσι όπως τον εφευρίσκει ξανά αυτή η ιστορία για μια σύγχρονη ερωτική ιστορία εξ αποστάσεως. Και ένα νανούρισμα για να πιστέψεις αιώνια σε κάτι. Διαβάστε περισσότερα για το «Her».


Ζουλιάν Κλερκ - Femmes, Je Vous Αime από το «Πέρα από τη Λογική» του Γιοακίμ Λαφός

Αλλάζοντας εντελώς το νόημα ενός ερωτικού τραγουδιού που υπό άλλες συνθήκες θα ακουγόταν «πιο cheesy πεθαίνεις», ο Γιοακίμ Λαφός σκηνοθετεί μονοπλάνο την Εμιλί Ντεκέν να μεγαλουργεί σε μια από τις πιο σπαρακτικές σκηνές που είδαμε τα τελευταία χρόνια στο σινεμά. Βλέπεται δυνατά. Διαβάστε εδώ περισσότερα για το «Πέρα από τη Λογική».


Πάτι Πράβο - La Bambola από το «Xenia» του Πάνου Χ. Κούτρα

Ιερό δισκοπότηρο για τους δύο ήρωες του «Xenia» και μαζί η ανάμνηση μιας μητέρας που χάθηκε νωρίς, η Πάτι Πράβο στοιχειώνει το road-movie της αυτογνωσίας τους στην Ελλάδα του σήμερα και κάπου στη μέση μπαίνει στο πικ-απ για να θυμίσει πως τρεις σπουδαίοι ηθοποιοί, μια υπέροχη χορογραφία και το βλέμμα ενός σκηνοθέτη που σκηνοθετεί πιο βιωματικά από οποιονδήποτε είναι αρκετά για μια από τις πιο σπουδαίες κινηματογραφικές στιγμές που «τραγουδήσαμε» πρόσφατα. Διαβάστε εδώ περισσότερα για το «Xenia».


Μπιλ Μάρεϊ - Shelter from the Storm από το «St.Vincent: Ο Αγαπημένος μου Αγιος» του Τεντ Μέλφι

Ακριβώς στους τίτλους τέλους, εκεί όπου πλέον έχεις ανακαλύψεις πως δεν χρειάζεται φωτοστέφανα για να γίνεις Αγιος, ο Μπιλ Μάρεϊ τραγουδάει Μπομπ Ντίλαν. Επειδή μπορεί. Και επειδή το κάνει καλά. Διαβάστε περισσότερα για το «St.Vincent» εδώ.


Τζον Κολτρέιν - Naima από το «Ida» του Πάβελ Παβλικόφσκι

Σημάδι αφύπνισης για το μοντέρνο κόσμο, η τζαζ του Τζον Κολτρέιν είναι για την Ιντα κάτι περισσότερο. Είναι η εικόνα των μουσικών καθώς αυτοσχεδιάζουν πάνω στο κλασικό «Naima» σαν ένα κάλεσμα ερωτικό και κοινωνικό μαζί. Σε μια από τις πολλές σπουδαίες στιγμές της ταινίας του Πάβελ Παβλικόφσκι, στιγματισμένες από το βλέμμα της Αγκάτα Τσεμπουκόφσκα. Διαβάστε εδώ περισσότερα για το «Ida».


Redbone - Come and Get Your Love από το «Guardians of the Galaxy» του Τζέιμς Γκαν

Ο,τι πιο κοντινό σε υπερηρωικό μιούζικαλ, το «Guardians of the Galaxy» διαθέτει το απόλυτο mixtape της χρονιάς και την 80s αθωότητα που θυμίζει ξεχασμένα anthems της εποχής σε απόλυτη ευθεία με το ξέφρενο σύμπαν της πιο loser ομάδας που κατέκτησε ποτέ το box-office. Ακούγεται σε walkman, αλλά όταν το βλέπεις είναι καλύτερο! Διαβάστε εδώ περισσότερα για το «Guardians of the Galaxy».


Μαριέττα Φαφούτη - Φως μες στο Σκοτάδι από το «Στο Σπίτι του Αθανάσιου Καρανικόλα

Γραμμένο ειδικά για την ταινία του Αθανάσιου Καρανικόλα, το ρετρό βαλς της Μαριέττας Φαφούτη έρχεται ακριβώς τη στιγμή πριν όλα τελειώσουν. Για να δηλώσει πως πάντα υπάρχει φως μέσα στο σκοτάδι και πως μερικές σκηνές που μοιάζουν τόσο απλές, λένε μέσα στα λίγα λεπτά που διαρκούν τα πιο σημαντικά πράγματα. Διαβάστε εδώ περισσότερα για το «Στο Σπίτι».


Family of the Year - Hero από το «Boyhood» του Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ

Φτάνοντας στο τέλος μιας ενηλικίωσης από αυτές που μένουν για πάντα κλασικές (στο σινεμά και τη ζωή), ο Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ βάζει αυτό το τραγούδι να παίζει καθώς ο Μέισον φεύγει από το σπίτι για να πάει στο κολέγιο. Πίσω του μια μητέρα θα ήθελε λίγο ακόμη. Μπροστά του ένας ολόκληρος κόσμος από ήρωες της καθημερινότητας θα είναι η νέα οικογένειά του. Απλά αξέχαστο. Διαβάστε εδώ περισσότερα για το «Boyhood».

[Στα σχόλια περιμένουμε τις δικές σας προτάσεις για να εμπλουτίσουμε το μουσικό mixtape του κινηματογραφικού 2014]

Διαβάστε ακόμη:

Περισσότερα Best of 2014 από το Flix: