Άποψη

Almodovar mania: οι τίτλοι αρχής

στα 10

Διανύοντας την εβδομάδα που θα οδηγήσει στην έξοδο της νέας ταινίας του Πέδρο Αλμοδόβαρ, το Flix κάνει ένα χρωματιστό, μουσικοχορευτικό, μελοδραματικό, πληθωρικό αφιέρωμα στα κινηματογραφικά σημάδια που αφήνουν οι ταινίες του Ισπανού σκηνοθέτη.

Almodovar mania: οι τίτλοι αρχής

«Δεν Κρατιέμαι». Οχι εγώ, αλλά οι ήρωες της νέας ταινίας του Πέδρο Αλμοδόβαρ, «Los Amantes Pasajeros», και οι ήρωες όλης του της φιλμογραφίας, που κλείνει φέτος τις είκοσι ταινίες, αν συνυπολογίσει κανείς και το εξαφανισμένο από προσώπου Γης «Fuckme, Fuckme, Fuck me Tim». Κι όπως με κάθε καλό παραμυθά, ο Πέδρο Αλμοδόβαρ, από το ’80 μέχρι σήμερα, στήνει την ατμόσφαιρά του από τις πρώτες του κινηματογραφικές «λέξεις», τους τίτλους αρχής των ταινιών του.

Πιο συχνός συνεργάτης του και συνένοχος στο παθιασμένο του σύμπαν, ο Αργεντίνος Χουαν Γκάτι, που καταφέρνει κάθε φορά, εξελίσσοντας το όραμά του όλο και περισσότερο, να φιλοξενήσει στο ίδιο κάδρο τον Σολ Μπας και τον Αντι Γουόρχολ. Με εικόνες από ξέφρενα ποπ μέχρι βαθειά μελοδραματικές, ακόμα και γοτθικές, οι τίτλοι θέτουν τον τόνο γι’ αυτό που θ’ ακολουθήσει, σα να προετοιμάζουν το θεατή για το μεγάλο βήμα σ’ ένα αλλόκοτο, τρυφερό, πανέμορφο σύμπαν όπου όλα έχουν μια διαφορετική τάξη. Κι όλα έχουν μια κοινή, καθηλωτική φράση που εμφανίζεται στην οθόνη σα σφραγίδα εγγύησης: un film de almodóvar.

Δείτε πιο κάτω, συγκεντρωμένους, τους τίτλους αρχής από τις ταινίες του Πέδρο Αλμοδόβαρ που μας έφεραν στα πρόθυρα νευρικής κρίσης, όπως τους επιμελήθηκε ο Νίκος Πάστρας, με αφετηρία τη μικρού μήκους «Salome». Διαβάστε εδώ περισσότερα για το «Δεν Κρατιέμαι» και επιστρέψτε στο Flix κάθε μέρα για τη συνέχεια του αλμοδοβαρικού ταξιδιού.

Περισσότερη Almodovar mania:

Η νέα ταινία του Πέδρο Αλμοδόβαρ, «Δεν Κρατιέμαι» παίζεται στις ελληνικές αίθουσες από την Πέμπτη 21 Μαρτίου. Διαβάστε περισσότερα για την ταινία εδώ και τη γνώμη του Flix εδώ.