Φεστιβάλ / Βραβεία

Τετάρτη 09.11: τι να δείτε στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

στα 10

Τόσες αίθουσες, τόσες ταινίες. Ποια να επιλέξει ο τολμηρός φεστιβαλιστής; Η καθημερινή απάντηση στο Flix.

Τετάρτη 09.11: τι να δείτε στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης
«Χωρίς» του Αμερικανού Μαρκ Τζάκσον

Κι επειδή κινηματογράφος δεν είναι μόνο μια ταινία σε μια αίθουσα, παρακολουθήστε σήμερα την ανοιχτή συζήτηση με θέμα «Νέος Κινηματογράφος, Νέες Περιπέτειες», για την άνθιση του κινηματογράφου σε τρεις μικρές χώρες, τη Ρουμανία, το Ισραήλ και την Ελλάδα, με ομιλητές τον Προγραμματιστή των Φεστιβάλ της Ρουμανίας και του Τορόντο, Αντρέι Τανασέσκου, τον Διευθυντή του Israel Film Fund, Κατριέλ Σόρι και τον Γενικό Διευθυντή του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και σκηνοθέτη Γρηγόρη Καραντινάκη. Η συζήτηση θα γίνει στις 11 στην αίθουσα Κασσαβέτης.

Μια ώρα αργότερα, στις 12, στην Αποθήκη Γ, μπορείτε να παρακολουθήσετε τη συνέντευξη τύπου του Κωνσταντίνου Γιάνναρη, τιμώμενου προσώπου του φετινού Φεστιβάλ.

Τρεις από τις πιο δυνατές του ταινίες έχει σήμερα στο πρόγραμμα το Διαγωνιστικό Τμήμα. Ο «Παράδεισος» του Παναγιώτη Φαφούτη, που παρακολουθεί ιστορίες ζευγαριών στη διάρκεια του πατρινού καρναβαλιού, κάνει την επίσημη πρεμιέρα του. Διαβάστε περισσότερα για την ταινία και δείτε το τρέιλερ, ένα κλιπ και τη συνέντευξη του σκηνοθέτη.

Το αμερικανικό «Χωρίς» ακολουθεί μια νεαρή κοπέλα καθώς μετακομίζει σ’ένα απομακρυσμένο νησί της πολιτείας της Ουάσινγκτον για να αναλάβει τη φροντίδα ενός ηλικιωμένου άντρα σε αναπηρική καρέκλα, ο οποίος δεν μιλά, ούτε μπορεί να επικοινωνήσει με άλλο τρόπο. Δείτε το τρέιλερ του ατμοσφαιρικού και... διαταραγμένου φιλμ.

«Η Χώρα της Λήθης» μελετά τους ανθρώπους του χωριού Πίριατ, το 1986, όταν τρία χιλιόμετρα μακριά έγινε το πυρηνικό ατύχημα του Τσερνομπίλ και δέκα χρόνια αργότερα, όταν προσπαθούν να διατηρήσουν μια λογική και μια συνέχει στη ζωή τους. Δείτε ένα κλιπ από την ταινία.

Στους Ανοιχτούς Ορίζοντες προβάλλεται σήμερα το «Αντίο» του Μοχάμαντ Ρασούλοφ, μια συγκινητική, σκληρά πολιτική ταινία από τον Ιρανό σκηνοθέτη που το κράτος του έχει κηρύξει ανεπιθύμητο. Δείτε ένα κλιπ από την ταινία.

Στο ίδιο τμήμα, το γερμανικό «Αν Οχι Εμείς, Ποιοι», του Αντρες Βίελ, μεταφέρει την ιστορία των αριστερών ακτιβιστών Μπέρναρντ Βέσπερ και Γκούντρουν Εσλιν, πριν την προσχώρηση της Εσλιν στη RAF, την οργάνωση των Μπάαντερ–Μάινχοφ. Η ταινία πήρε το βραβείο Αλφρεντ Μπάουερ στο Φεστιβάλ Βερολίνου. Δείτε το τρέιλερ.

Στο τμήμα Ελληνικών Ταινιών, πρεμιέρα κάνει η νέα ταινία του Αλέξη Τσάφα, συμπαραγωγή της Ελλάδας με το Πράσινο Ακρωτήριο, με τίτλο «Το Κορίτσι με τα Μεγάλα Μάτια και θέμα την επιστροφή μιας κοπέλας από την Ευρώπη στον τόπο της, εξαιτίας του αιφνίδιου θανάτου του πατέρα της, όπου θα βρεθεί αντιμέτωπη με τη σκληρή πραγματικότητα, αλλά και με τα φαντάσματα του παρελθόντος της. Δείτε το τρέιλερ.

Ως ειδική προβολή του τμήματος, προβάλλεται σήμερα για πρώτη φορά σε ελληνικό έδαφος ο «Αδικος Κόσμος» του Φίλιππου Τσίτου, μετά την επιτυχημένη του πρεμιέρα στο Φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν, όπου τιμήθηκε με τα Βραβεία Σκηνοθεσίας και Πρώτου Ανδρικού Ρόλου για τον Αντώνη Καφετζόπουλο. Διαβάστε περισσότερα για την ταινία και δείτε το teaser εδώ. Δείτε τη συνέντευξη που έδωσε στο Flix ο Φίλιππος Τσίτος.

Εάν τα χάσατε, δείτε σήμερα σε επανάληψη (κλικάρετε στους τίτλους για να διαβάσετε περισσότερα):

Διεθνές Διαγωνιστικό/ «Γάιδαροι», «Ιδού ο Αμνός»

Ανοιχτοί Ορίζοντες / «Το Παιδί με το Ποδήλατο», «Ουράνιο Σώμα»

Ματιές στα Βαλκάνια / «Με τις Καλύτερες Προθέσεις»

Ελληνικές Ταινίες / «Σωτηρία», «F.L.S.»

Βρείτε εδώ το αναλυτικό πρόγραμμα προβολών του 52ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης