Φεστιβάλ / Βραβεία

Νύχτες Πρεμιέρας 2015: Τι να δείτε σήμερα Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου

στα 10

Καθημερινά, για όλη τη διάρκεια του 21ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας, το Flix θα προτείνει επιλεγμένες προβολές. Αναζητήστε εισιτήρια της τελευταίας στιγμής.

Flix Team
Νύχτες Πρεμιέρας 2015: Τι να δείτε σήμερα Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου

Το 21ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας - Νύχτες Πρεμιέρας διεξάγεται φέτος από τις 24 Σεπτεμβρίου έως και τις 4 Οκτωβρίου. Αν δεν έχετε ήδη προμηθευτεί τα εισιτήριά σας, το Flix προτείνει επιλεγμένες προβολές για σήμερα Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου.

Διαβάστε εδώ τον απόλυτο οδηγό επιβίωσης και το πρόγραμμα του 21ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας.

dream toy 607

ΣΤ' Διαγωνιστικό Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους / Στις 17.30 στο Ιντεάλ

Ενα ακόμη τμήμα με ελληνικές ταινίες μικρού μήκους που διαγωνίζονται για τα βραβεία του Φεστιβάλ. Στη σημερινή προβολή θα δείτε την «Εικόνα» του Λάμπρου Γεωργόπουλου, το βραβευμένο στη Δράμα «Dream Toy» του Χρήστου Χουλιάρα, το «The Bust» του Μιχάλη Δημητρίου, το «Κβάντο» του Ορφέα Περετζή, τον βραβευμένο στη Δράμα «Σπόρο» της Ιφιγένειας Κοτσώνη, το «Yelena» του Δημήτρη Αμπατζή και το «Αρχιπέλαγα, Γυμνοί Γρανίτες» της Δάφνης Χερετάκη.

The Other Side 607

The Other Side του Ρομπέρτο Μινερβίνι (2015) / Στις 19.00 στο Δαναό 1

Τοξικομανείς που αντιπαλεύουν την εξάρτηση με τον έρωτα, μέλλουσες μητέρες και ολιγόλογοι έφηβοι, απόμαχοι στρατιώτες που εξακολουθούν να βρίσκονται σε πόλεμο με τον κόσμο, ηλικιωμένοι που δεν έχουν χάσει τη δίψα για ζωή. Ξεχασμένοι από κάθε θεό κάτοικοι των βάλτων της Λουϊζιάνα σε μια μικρογραφία μόνο για γερά στομάχια. H τέταρτη μεγάλου μήκους ταινία, του 44χρονου, εξ Ιταλίας, σκηνοθέτη Ρομπέρτο Μινερβίνι, είναι ένα τραχύ και συνάμα ποιητικό ντοκιμαντέρ παρατήρησης που ξεκίνησε όταν ο Μινερβίνι ταξίδεψε στην Λουιζιάνα για να γνωρίσει την οικογένεια του Τοντ Τρίτσελ, ένα από τα πρόσωπα του προηγούμενού του «Stop The Pounding Heart» (2013). Ο Τοντ είχε καταφέρει να δραπετεύσει από την φτώχεια και την βία της Λουιζιάνας, ορθοποδώντας στο υγιέστερο περιβάλλον του Τέξας. Η οικογένεια του, όμως, παρέμεινε εκεί «βουλιάζοντας» στην κινούμενη άμμο της παρακμάζουσας πολιτείας. Επίσημη συμμετοχή στο «Ενα Κάποιο Βλέμμα» του Φεστιβάλ Καννών.

Bridgend 607

Bridgend του Γιέπε Ρόντα (2015) / Στις 19.45 στο Ιντεάλ

Στο Μπρίντζεντ της Ουαλίας, η τοπική κοινωνία παρακολουθεί αμήχανη τα νεαρά μέλη της να οδηγούνται το ένα μετά το άλλο στην αυτοκτονία. Εκεί φτάνει ο Ντέιβ, επιθεωρητής της αστυνομίας, γυρεύοντας απαντήσεις για αυτή την ανεξήγητα κλιμακούμενη τραγωδία. Τον ακολουθεί η κόρη του, Σάρα, η οποία σύντομα θα ενσωματωθεί στην παρέα των συνομηλίκων της περιοχής. Οι τελευταίοι, ωστόσο, έχουν αναπτύξει ένα περίεργο τελετουργικό προκειμένου να τιμούν τη μνήμη των αυτόχειρων φίλων τους... Στο σκηνοθετικό ντεμπούτο του στον χώρο της μυθοπλασίας, ο Γιέπε Ρόντε ανασυστήνει το αποτρόπαιο πέπλο μυστηρίου που εξακολουθεί να καλύπτει τη ομώνυμη ουαλική κωμόπολη, όπου από το 2007 έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 79 αυτοκτονίες σε μια ταινία φτιαγμένη με τους κανόνες ενός μεταφυσικού θρίλερ απόλυτου ρεαλισμού.

La Mujer de los Perros 607

Η Κυρία των Σκύλων (La Mujer de los Perros) των Λάουρα Σιταρέλα και Βερόνικα Λίνας (2015) / Στις 19.45 στο Odeon Οπερα 2

Αργεντινή. Λίγο πιο έξω από το Μπουένος A:iρες μια γυναίκα, μόνη, περπατά στα λιβάδια με μόναδική συντροφιά τους σκύλους της, ελεύθερους γύρω της να τρέχουν, να παίζουν, να κυλούν στο έδαφος. Η κάμερα την ακολουθεί καθώς οι εποχές δίνουν η μία τη θέση της στην επόμενη, καθώς ο ουρανός αλλάζει χρώματα και ο άνεμος φυσάει διαφορετικά. Το μόνο που μένει σταθερό είναι η επιμονή της σε αυτή την υπαρξιακή αναζήτηση. Και κυρίως η συντροφιά των τετράποδων φίλων της. Eνα πορτρέτο ενός χαρακτήρα έξω από τα στενά όρια της mainstream, συχνά ασφυκτικής κοινωνίας, ένα μοναδικό ταξίδι απόδρασης και ανακάλυψης της αλήθειας που μπορεί κανείς να συναντήσει εκεί έξω, και -τελικά- ένας ύμνος στον απόλυτο δεσμό ανθρώπου και φύσης. Επίσημη συμμετοχή στο Φεστιβάλ του Ρότερνταμ.

Μαριονέτες 607

Μαριονέτες του Παντελή Καλατζή (2015) / Στις 20.00 στο Odeon Οπερα 1

Ο Φίλιππος είναι δημοσιογράφος και ζει απομονωμένος σε κάποιο χωριό της Ελλάδας τα τελευταία έξι χρόνια. Η άγρια δολοφονία του Στέργιου, αδελφικού φίλου και πρώην συνεργάτη του, θα ανατρέψει τη ζωή του, ενώ ο ίδιος γίνεται ο επόμενος στόχος. Ψάχνοντας απαντήσεις, επιστρέφει στην Αθήνα, όπου παραδόξως πολλοί προθυμοποιούνται να τον βοηθήσουν στην έρευνά του. Είναι, όμως, τα στοιχεία που συλλέγει πραγματικά ή μήπως μια καλοστημένη παγίδα; Σύντομα ανακαλύπτει πως ο θάνατος του φίλου του συνδέεται με μια κοινή δημοσιογραφική τους έρευνα από το παρελθόν. Θα βρει τη Νικολέτα, μια νεαρή ζωγράφο και κοπέλα του Στέργιου, που του δίνει νέα δεδομένα για την υπόθεση και μαζί αναζητούν τη λύση του μυστηρίου. Αντιμέτωποι με ένα καλά κρυμμένο μυστικό, θα πρέπει να αποφασίσουν αν θα φύγουν μακριά ή αν θα γίνουν μαριονέτες στα χέρια ενός πανίσχυρου συστήματος. Ο πρωτοεμφανιζόμενος στη μεγάλου μήκους Παντελής Καλατζής υπογράφει μία περιπέτεια αγωνίας και μυστηρίου γυρισμένη σε μια άγνωστη, σκοτεινή και γεμάτη πειρασμούς Αθήνα, επιστρατεύοντας ένα πολυπληθές καστ ονομαστών Ελλήνων ηθοποιών. Διαβάστε εδώ περισσότερα για τις «Μαριονέτες».

Fresh Dressed 607

Fresh Dressed του Σάκα Τζένκινς (2014) / Στις 21.45 στο Ιντεάλ

Oταν οι νεαροί πρωτεργάτες της χιπ χοπ ξεμύτιζαν από τα γκέτο των μεγαλουπόλεων για να συστήσουν, στις αρχές της δεκαετίας του '80, ένα από τα πιο επαναστατικά κινήματα στην ιστορία της μουσικής, μαζί τους κουβαλούσαν και μια εντελώς αυτοσχέδια αντίληψη για τη μόδα που έμελλε να αποβεί ριζοσπαστική. Ιχνηλατώντας τη συναρπαστική πορεία των ταλαντούχων φτωχόπαιδων της χιπ χοπ από τις συνοικίες του Μπρονξ και του Κουίνς στην παγκόσμια αναγνώριση, μαζί και «ακολουθώντας» τα baggy παντελόνια, τα ζωηρόχρωμα sneakers παπούτσια και τα ζωγραφισμένα στο χέρι τζάκετ τους από τα παρακμιακά σοκάκια στις πιο ακριβές πασαρέλες του κόσμου, ο Σάκα Τζένκινς παντρεύει τη μόδα και τη μουσική και τις πληθωρικές παρουσίες του Κάνιε Γουέστ, του Φάρελ, του Νας, του Σον Κομπς και έγκριτων σχεδιαστών μόδας.

Portrait of Jason 607

Το Πορτραίτο του Τζέισον (Portrait of Jason) της Σίρλεϊ Κλαρκ (1967) / Στις 22.30 στο Δαναος 2

Ο Τζέισον Χόλιντεϊ είναι μαύρος και ομοφυλόφιλος, πουλιέται στους δρόμους για να εξασφαλίσει χρήματα και βιώνει μια αντίξοη καθημερινότητα σε ένα κόσμο που τον περιθωριοποιεί και τον εχθρεύεται. Για 109 ολόκληρα λεπτά στήνει ένα αυτοσχέδιο one man show και δέχεται να μιλήσει απευθείας στην κάμερα του φιλμ, ξεδιπλώνοντας την περιπετειώδη ζωή του με τη βοήθεια αρκετών ποτηριών αλκοόλ και ανακινώντας τις λεπτομέρειες ενός ταραχώδους παρελθόντος. H Σίρλεϊ Κλαρκ, πολύ πριν ξεκινήσει το gay liberation δίνει φωνή σε έναν ομοφυλόφιλο μαύρο, αγγίζοντας δύο θέματα ταμπού και με μια χειμαρρώδη παρατήρηση ενός ανθρώπου που διεκδικεί τη διαφορετικότητά του παραδίδει αυτό που ο Ινγκμαρ Μπέργκμαν χαρακτήρισε στην εποχή του το πιο απίστευτο φιλμ που είχε δει.

Δείτε εδώ αναλυτικά το πρόγραμμα του Φεστιβάλ και αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες στο επίσημο site του 21ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας:

Διαβάστε ακόμη:

Νύχτες Πρεμιέρας 2015