Ενημέρωση

Φεστιβάλ Δράμας 2015: «The Bust» του Μιχάλη Δημητρίου

στα 10

Εν αναμονή του 38ου Φεστιβάλ Ελληνικών ταινιών μικρού μήκους Δράμας, γνωρίζουμε καλύτερα τις ταινίες του διαγωνιστικού τμήματος και τους δημιουργούς τους.

Φεστιβάλ Δράμας 2015: «The Bust» του Μιχάλη Δημητρίου

Η Ταινία

Η πλοκή διαδραματίζεται σε ένα στριπτιζάδικο, με πρωταγωνιστές διαχειριστές ανθρώπινης σάρκας, μπράβους έτοιμους να καθαρίσουν ότι ενοχλεί και παρεμποδίζει, γυναίκες που είναι υπόδουλες και έρμαια συνθηκών και καταστάσεων. Σε ένα μέρος όπου ο θάνατος παραμονεύει σε κάθε γωνία, δεν υπάρχει χώρος για συναισθηματισμούς. Η ταινία φέρνει στα μάτια των θεατών τον σκληρό και παραβατικό κόσμο της Νύχτας. Λειτουργοί του Νόμου και της Τάξης, μεσάζοντες που ισορροπούν ανάμεσα στην απανθρωπιά και στον αισθηματισμό, στην προδοσία και στην πίστη, στον θάνατο και στην ζωή. Το «The Bust» δεν αποτελεί απλά μία ταινία απεικόνισης ενός περιθωριακού γίγνεσθαι, αλλά έχει την δυναμική ενός μεστού και περιεκτικού κινηματογραφικού λόγου.

Ο Σκηνοθέτης

Ο Μιχάλης Δημητρίου γεννήθηκε το 1989 και ζει στην Αθήνα. Εχει σπουδάσει “Film & Media Directing” στο New York College, Athens Campus και έχει λάβει το έτος 2012, (Β.Α of Arts) στα Film Studies από το “University of Greenwich”. Συνεχίζει τις σπουδές του σε μεταπτυχιακό επίπεδο Theatrical Studies. Από το 2014 είναι μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών. Η πρώτη του ταινία μικρού μήκους ήταν η «Mέρες με Βροχή» (2012), με συμμετοχές της σε πολλά διεθνή φεστιβάλ. Η επαγγελματική του πορεία συνεχίζει με τη σκηνοθεσία του fashion film «Cocoon» (2014) για το Storydrops και την ταινία μικρού μήκους «The Bust». Παράλληλα έχει δουλέψει σε πολλές παραγωγές ως διευθυντής φωτογραφίας και μοντέρ. Συνεχίζει και ζει στην Αθήνα, όπου εργάζεται για την πρώτη του μεγάλου μήκους παραγωγή.

BUST 607 1

5 ερωτήσεις για το «The Bust»

Γιατί κάνατε αυτήν την ταινία τώρα; Τι ήταν αυτό που σας έκανε να θελήσετε να αφηγηθείτε αυτήν την ιστορία;

Η σύλληψη και η πραγμάτωση της ταινίας «The Bust» έχει ως σκοπό να καθηλώσει, να προβληματίσει και να αφυπνίσει τους θεατές. Το «The Bust» αφηγείται σημαντικά κοινωνικά προβλήματα που όλοι γνωρίζουμε, αλλά αρνούμαστε να τα φέρουμε σε πρώτο πλάνο στις ζωές μας και αδρανούμε για την επίλυσή τους.

Πώς θα περιγράφατε την ταινία σας σ’ έναν υποψήφιο θεατή;

Μία ατόφια action ταινία δράσης, χωμένη βαθιά στον κόσμο του εγκλήματος.

BUST 607 2

Τι θα θέλατε να σας ρωτήσει, ή να συζητήσετε με κάποιον αφού την δει;

Η γνώμη του θεατή είναι σημαντική για κάθε καλλιτέχνη. Αναφορικά με το «The Bust», αυτό που θα ήταν ενδιαφέρον σε κάθε συζήτηση είναι κατά πόσο το ambience της ταινίας, δηλαδή η ατμόσφαιρα που δημιουργείται, κατάφερε να τον ιντριγκάρει και να τον βάλει σε ένα κόσμο μακριά από το συνηθισμένο.

BUST 607 3

Πώς είναι να κάνεις σινεμά (στην Ελλάδα) σήμερα; Τι σας δίδαξε, ή τι κρατάτε από την εμπειρία;

Η δημιουργική σχέση μου με τον κινηματογράφο στην Ελλάδα ουσιαστικά απαρτίζεται από πανέμορφες εικόνες, στις οποίες πρωταγωνιστούν άνθρωποι με ευρύτατο πεδίο τέχνης και ανθρωπιάς. Αν θα έπρεπε να αναφερθώ και στις προβληματικές του χώρου, θεωρώ, σύμφωνα πάντα με την εμπειρία μου, ότι στην Ελλάδα υπάρχει μία τραγική ανισότητα σε σχέση με την διαχείριση των οικονομικών πόρων για την δημιουργία μιας ταινίας. Το πρόβλημα έγκειται στην ανύπαρκτη κινηματογραφική βιομηχανία και στα όνειρα καλλιτεχνών, που μένουν απραγματοποίητα στο συρτάρι.

BUST POSTER 1

Τι σημαίνει το Φεστιβάλ Δράμας για σας, αλλά και για το σημερινό ελληνικό κινηματογραφικό τοπίο;

Το Φεστιβάλ Δράμας συνδυάζει τα αρμονικά στοιχεία και τον ιδανικό τόπο, ώστε να αναπτυχθούν σχέσεις φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των κινηματογραφιστών απ’ όλες τις χώρες του κόσμου. Και μόνο το γεγονός ότι δημιουργούνται άρτιες κινηματογραφικές παραγωγές σε μικρό χρονικό διάστημα, υποδηλώνει την θέληση και την μεγάλη προσπάθεια των δημιουργών να φτιάξουν υψηλού επιπέδου παραγωγές, αντίστοιχης δυναμικής και ποιότητας, με αυτές που οι διοργανωτές του Φεστιβάλ οραματίζονται.

BUST POSTER 2

info

Πρωταγωνιστούν: Ξάνθη Γεωργίου, Χρήστος Γλυκός, Φώτης Λαζάρου, Μιχάλης Μαρκάτης, Λαέρτης Μαρκότσης, Συμεών Τσακίρης, Λευτέρης Τσάτσης Σκηνοθεσία: Μιχάλης Δημητρίου | Σενάριο: Μάνος Παπαδάκης, Μιχάλης Δημητρίου, Κωνσταντίνος Παλυβός | Φωτογραφία: Αντώνης Κουνέλλας | Παραγωγή: Κωνσταντίνος Παλυβός, Μιχάλης Δημητρίου | Συμπαραγωγή: Real Eyes Productions. Βοηθοί Σκηνοθέτη: Γιώργος Ιωάννου, Γιώργος Κριστάκης, Γαλαξίας Σπανός | Make-up: Γεωργία Αντωνοπούλου | Color grading: Saifedine Salim | Βοηθός Κάμερας: Αλέξης Σταυρόπουλος, Γιώργος Μάργαρης | Ηλεκτρολόγος: Κώστας Παναγόπουλος, Θάνος Παπαθανασίου | Σκηνικά / Κοστούμια: Ελένη Καριόρη | Βοηθός Σκηνογράφου: Νεφέλη Στείρου, Φένια Παλυβού | Βοηθοί Παραγωγής: Δημήτρης Αμπατζής, Ειρήνη Αξαρλή | Hχος: Δημήτρης Κόρδης | Σκριπτ: Eλενα Παπασταύρου | Graphics: OutOframe  |  Πρωτότυπη Μουσική/ Μιξάζ: Sen Na | Μοντάζ: Σταύρος Συμεωνίδης.

Δείτε το trailer του «The Bust»:


Δείτε επίσης μία προηγούμενη δουλειά του Μιχάλη Δημητρίου το «Cocoon Fashion Film»:


Μάθετε πληροφορίες και δείτε υλικό των ταινιών όλων των φετινών υποψηφίων του Φεστιβάλ Δράμας εδώ. Κάθε μέρα το Flix θα παρουσιάζει κι από μία ταινία.