Ενημέρωση

Φεστιβάλ Δράμας 2015: «Εικόνα» του Λάμπρου Γεωργόπουλου

στα 10

Εν αναμονή του 38ου Φεστιβάλ Ελληνικών ταινιών μικρού μήκους Δράμας, γνωρίζουμε καλύτερα τις ταινίες του διαγωνιστικού τμήματος και τους δημιουργούς τους.

Φεστιβάλ Δράμας 2015: «Εικόνα» του Λάμπρου Γεωργόπουλου

Η Ταινία

Ενα απομονωμένο χωριό στην Ελλάδα, ζει κάτω από το Λόγο του Θεού.

Ο Σκηνοθέτης

Ο Λάμπρος Γεωργόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1982. Εργάζεται ως εκτελεστής παραγωγός και σκηνοθέτης. Είναι ιδρυτικό μέλος της εταιρείας παραγωγής Hormepictures. Για την ώρα, διατηρεί ακόμα την ιδιότητα και του δικηγόρου. Η ταινία «Εικόνα» είναι η δεύτερη ταινία του ως σκηνοθέτης. Η πρώτη του ταινία μικρού μήκους «Πέρασμα», ταξίδεψε σε πολλά διεθνή φεστιβάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό και βραβεύτηκε στο 37ο Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους της Δράμας 2014 με Εύφημη Μνεία. Διαβάστε περισσότερα για το «Πέρασμα».

icon director

Πέντε ερωτήσεις για την «Εικόνα»

Γιατι κάνατε αυτήν την ταινία τώρα; Τι ήταν αυτό που σας έκανε να θελήσετε να αφηγηθείτε αυτήν την ιστορία;

Η «Εικόνα» είναι ένα διττό οδοιπορικό. Στον ίδιο δρόμο που βαδίζουν πιστοί και ψέλνουν ύμνους, κατά τη διάρκεια της λιτανείας μιας θαυματουργής εικόνας, μπορεί και να πορεύεται και ένας ποιητής, ο οποίος αναζητά τη δική του αφορμή για να καταλήξει σε ύμνους, χωρίς τελικά να τα καταφέρνει. Με αυτή την έννοια η ανάγκη να εμποτίσουμε με ερωτήματα και αναζητήσεις τον θεατή μιας ταινίας είναι αδήριτη. Δεν έχει κάποιο λόγο ή χρονική αφετηρία.

Icon 1 607

Πώς θα περιγράφατε την ταινία σας σ’ έναν υποψήφιο θεατή;

Ως ένα εικονοποιημένο ταξίδι αναζήτησης της πνευματικότητας, μέσα από την ποίηση και κάτω από την σκέπη του «λόγου του θεού».

Τι θα θέλατε να σας ρωτήσει ή να συζητήσετε με κάποιον αφού τη δει;

Ο,τι θέλει. Αρκεί να έχει βιώσει την ταινία και να μην έχει παραμείνει απλός θεατής.

Icon 2 607

Πώς είναι να κάνεις σινεμά (στην Ελλάδα) σήμερα; Τι σας δίδαξε ή τι κρατάτε από την εμπειρία;

Η «Εικόνα» είναι μια ομαδική δουλειά δύο ετών, η οποία αφορούσε αρχικά ένα θρησκευτικό δρώμενο σε ένα χωριό στη Εύβοια. Η εμπειρία της αρχικής κινηματογράφησης του γεγονότος, μας έδειξε τον δρόμο να γίνει κάτι το ευρύτερο θεματικά, από μια απλή καταγραφή ενός ντοκουμέντου. Με πείσμα και πάρα πολλή δουλειά στο μοντάζ, το οποίο και αυτό είναι μια σκηνοθεσία από μόνο του, καταλήξαμε σε μια γραφή ντοκιμαντέρ η οποία είναι ουσιαστικά πρόταση και όχι παράθεση. Με σκληρή και ομαδική δουλειά της εταιρείας παραγωγής Hormepictures, της οποίας έχω την τιμή να είμαι μέλος, αλλά και των συνεργατών μας, πιστεύω ότι ανοίξαμε και έναν δρόμο να κάνουμε σινεμά στην Ελλάδα, αφήνοντας πίσω τα προβλήματα της κλασικής μεθόδου παραγωγής μιας ταινίας.

icon 3 607

Τι σημαίνει το Φεστιβάλ Δράμας για σας, αλλά και για το σημερινό ελληνικό κινηματογραφικό τοπίο;

Είναι μια πολύ σημαντική εμπειρία και ευκαιρία για τους νέους κινηματογραφιστές. Νέα κινηματογραφική γραφή, νέα μέθοδος διαχείρισης υλικού, νέοι μέθοδοι παραγωγής, νέοι σκηνοθέτες. Είναι για μας μια όσμωση ιδεών και αντιλήψεων, για να πείσουμε και να πειστούμε, για την προοπτική να φέρουμε το κάτι παραπάνω, ως οφείλουμε, στον ελληνικό κινηματογράφο τα επόμενα χρόνια.

Icon poster 607

info

  • Σκηνοθεσία / Σενάριο: Λάμπρος Γεωργόπουλος
  • Διεύθυνση Φωτογραφίας: Ομάδα Horme, Κωνσταντίνος Τσακμάζ
  • Μοντάζ: Θάνος Κ
  • Μουσική και Σχεδιασμός ήχων: Master Heatwave
  • Παραγωγή: Horme Pictures
  • Παραγωγός: Βασίλης Μαζωμένος
  • Αφηγητής: Βασίλης Μαζωμένος

Δείτε το trailer της «Εικόνας»:


Μάθετε πληροφορίες και δείτε υλικό των ταινιών όλων των φετινών υποψηφίων του Φεστιβάλ Δράμας εδώ. Κάθε μέρα το Flix θα παρουσιάζει κι από μία ταινία.