Buzz

Οι αγαπημένες ταινίες του Τζον Κάρπεντερ

στα 10

Με αφορμή τα 67α γενέθλια του Τζον Κάρπεντερ, θυμόμαστε τις αγαπημένες του ταινίες με ειδική μνεία φυσικά στο σινεμά του τρόμου.

Οι αγαπημένες ταινίες του Τζον Κάρπεντερ

Εχουν περάσει πέντε χρόνια από την τελευταία ταινία του Τζον Κάρπεντερ, το - ποιος το θυμάται άραγε - «Θάλαμος του Τρόμου» του 2010. Και ακόμη περισσότερα από την τελευταία καλή ταινία του Τζον Κάρπεντερ (ας τολμήσει κανείς να την τοποθετήσει στα 90s).

Αυτό, ωστόσο, δεν αφαιρεί ούτε ελάχιστο από το «μέγεθος» ενός σκηνοθέτη που χρειάστηκε μερικές και μόνο ταινίες για να αφήσει τη σφραγίδα του στο σύγχρονο σινεμά, να παραδώσει μερικά αριστουργήματα (το «Halloween» και το «The Thing» είναι μόνο τα πιο γνωστά απ' αυτά) και να επηρεάσει όσο λίγοι τη γενιά που ακολούθησε.

Ψάχνοντας τις αγαπημένες ταινίες του Τζον Κάρπεντερ, συνειδητοποιήσαμε όχι με έκπληξη πως οι αναφορές του δεν βρίσκονται αμιγώς στην ιστορία του κινηματογραφικού τρόμου, αλλά μάλλον στην ιδιαίτερη κατηγορία των μεγάλων δημιουργών του Χόλιγουντ με πρώτο και καλύτερο τον Χάουαρντ Χοκς.

Αυτές είναι οι πέντε αγαπημένες ταινίες όλων των εποχών για τον Τζον Κάρπεντερ:

Only Angels Have Wings 607

Only Angels Have Wings του Χάουαρντ Χοκς (1939) / Οι περισσότερες από τις αγαπημένες μου ταινίες και τώρα και όταν μάθαινα τι σημαίνει σκηνοθέτης ήταν του Χάουαρντ Χοκς, όπως το «Only Angels Have Wings» και το «Rio Bravo». Στον κόσμο του Χοκς, αυτες οι δύο ταινίες είναι το όραμά του για περιπέτειες με ανδρικές παρέες, σχέσεις αντρών γυναικών και θέματα όπως η ζωή, ο θάνατος και ο κίνδυνος. Ανέπτυξε αυτήν την ιδέα σε ολόκληρη την καριέρα του. Αυτά ήταν τα πιστεύω του.

Rio Bravo 607

Rio Bravo του Χάουαρντ Χοκς (1959) / Δείτε παραπάνω αυτά που αναφέρω για το «Only Angels Have Wings»

Citizen Kane 607

O Πολίτης Κέιν του Ορσον Γουελς (1940) / Οφείλω να πω, τζίζζζζ... Ο «Πολίτης Κέιν» είναι μια σπουδαία ταινία. Οπως και στον Χοκς, αυτή η ταινία είναι ένα όραμα, πρωτίστως του σκηνοθέτη, ενός πράγματος που είναι ολοκληρωμένο.

Vertigo 607

Vertigo του Αλφρεντ Χίτσκοκ (1958) / Το «Vertigo» είναι ένας τέλειος εφιάλτης. Τέλειος. Είναι ένα όνειρο και είναι απαστράπτον. Είναι τόσο σκοτεινό και εμμονικό και έργο ενός σκηνοθέτη που το μόνο που ήθελε ήταν να διασκεδάζει το κοινό. Αλλά δεν ήταν αλήθεια. Είναι ένα αριστούργημα.

Blow-up 607

Blow-Up του Μικελάντζελο Αντονιόνι (1966) / Αυτό είναι ένα ιδιοφυές φιλμ. Είναι το παράδειγμα ενός τέλεια αινιγματικού φιλμ. Μου αρέσει αυτή η ταινία. Ποτέ δεν την χορταίνω. Είναι τόσο περίεργο.


Στο τμήμα του κινηματογραφικού τρόμου, ο Τζον Κάρπεντερ επιλέγει φυσικά μερικές από τις πιο κλασικές ταινίες φαντασίας όλων των εποχών με έμφαση στη δεκαετία του '50.

Curse of Frankenstein 607

Νομίζω πως κάποιος ερωτεύεται με κάτι όταν είναι νέος και από τότε το θυμάται για πάντα ζωντανό. Μεγάλωσα στα 50s και ήταν μια εποχή έκρηξης της επιστημονικής φαντασίας και των ταινιών με τέρατα. Οπότε οι αγαπημένες μου ταινίες τρόμου, χωρίς αξιολογική σειρά, θα ήταν: «The Thing From Another World» (1951), «The Curse of Frankenstein» (1957), «The Quatermass Xperiment» (1955), «The Fly» (1958), «The War of the Worlds» (1953), «The Mummy» (1959), «Horror of Dracula» (1958), «Quatermass II: Enemy from Space» (1957), «X the Unknown» (1956) και «Forbidden Planet» (1956).

Αυτήν την εποχή ο Τζον Κάρπεντερ κυκλοφορεί το πρώτο του σόλο άλμπουμ με τίτλο «Lost Themes». Εδώ μπορείτε να ακούσετε δύο από τα θέματα του δίσκου που κυκλοφορεί το Φεβρουάριο του 2015.

Περισσότερες αγαπημένες λίστες από μεγάλους δημιουργούς: