Φεστιβάλ / Βραβεία

«Ελλάδα: Ο κοντινός μας γείτονας»: αφιέρωμα στο ελληνικό ντοκιμαντέρ στην Κωνσταντινούπολη!

στα 10

Με τον τίτλο «Greece: Our Close Neighbour» το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Κωνσταντινούπολης παρουσιάζει μια συλλογή από πρόσφατα ελληνικά ντοκιμαντέρ, ενδεικτικά της οικονομικής κρίσης εντός και εκτός συνόρων αλλά και της στενής σχέσης των δύο χωρών τουλάχιστον σε...κινηματογραφικό επίπεδο!

«Ελλάδα: Ο κοντινός μας γείτονας»: αφιέρωμα στο ελληνικό ντοκιμαντέρ στην Κωνσταντινούπολη!
Σκηνή από το «Κrisis» των Νίκου Κατσαούνη και Νίνας Μαρίας Πασχαλίδου

Στην τέταρτη χρονιά του, το «Documentarist», το ανεξάρτητο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Κωνσταντινούπολης αφιερώνει ένα ολόκληρο τμήμα του στην Ελλάδα.

Με τίτλο «Greece: Our Close Neighbour» επιλέγει επτά ελληνικά ντοκιμαντέρ πρόσφατης παραγωγής που απεικονίζουν ταυτόχρονα μια χώρα σε κρίση, αλλά και τη στροφή των Ελλήνων κινηματογραφιστών στο είδος του ντοκιμαντέρ.

Οι ταινίες που αποτελούν το αφιέρωμα είναι ο «Τυφλός Ψαράς» του Στρατή Βογιατζή, η «Κατινούλα» της Μύρνας Τσάπα, το «Krisis» των Νίκου Κατσαούνη και Νινας Μαρίας Πασχαλίδου, τα «Παιδιά των Ταραχών» του Χρίστου Γεωργίου, το «25ος Μεσημβρινός» των Χρύσα Τζελέπη και Τάνιας Χατζηγεωργίου, το «Κωνσταντινουπόλεως 280, Θεσσαλονίκη» του Γιάννη Μισουρίδη και το «Μικροπόλεις: Εκάλη» του Γιάννη Γαϊτανίδη.

Στο ίδιο Φεστιβάλ θα προβληθεί σε ειδική προβολή «In Memoriam» το «Θόδωρος Αγγελόπουλος - Η Σκόνη του Χρόνου» του Νίκου Λυγγούρη, ενός τρυφερού και αποκαλυπτικού making of από τα γυρίσματα της τελευταίας ταινίας του Θόδωρου Αγγελόπουλου.

Το αφιέρωμα στο ελληνικό ντοκιμαντέρ του «Documentarist» είναι ακόμη ένα βήμα στη στενή σχέση που αρχίζουν να αναπτύσσουν Ελλάδα και Τουρκία τα τελευταία χρόνια σε...κινηματογραφικό επίπεδο.

Στο Διεθνές Φεστιβάλ του Βερολίνου που μας πέρασε, προβλήθηκε το «Beyond the Hill» του Εμίν Αλπέρ, μια συμπαραγωγή Τουρκίας - Ελλάδας. Στις τουρκικές αίθουσες βγήκε πέρσι το «Shadows and Faces» του Ντερβίς Ζαίμ με θέμα το «κυπριακό», θέμα με το οποίο ο σκηνοθέτης είχε καταπιαστεί ξανά το 2004 όταν μαζί με τον Ελληνοκύπριο Πανίκο Χρυσάνθου είχαν σκηνοθετήσει το «Parallel Trips», ένα δράμα ιδωμένο από τις δύο πλευρές της Κύπρου, ενώ το 2006 είχε σκηνοθετήσει το «Gölgeler ve Suretler», ακόμη ένα φιλμ για τη ζωή στην Κύπρο πριν το 1963.

Αλλά και τηλεοπτικά, οι δύο χώρες μοιάζουν να συνεργάζονται με ταχείς ρυθμούς, αφού μετά την επιτυχία του «The Foreign Groom» για τον έρωτα μιας Τουρκάλας με έναν Ελληνα, δύο νέα τηλεοπτικά σόου ετοιμάζονται με την υποστήριξη των Υπουργείων Πολιτισμού τόσο της Τουρκίας όσο και της Ελλάδας. Το ένα από αυτά, το «Amazing Journey», ακολουθεί την Ελληνίδα σεφ Μαρία Εκμεκτσίογλου και τον Τούρκο σκηνοθέτη Ερντάλ Μουράτ Ακτάς καθώς ξεκινούν ένα γευστικό ταξίδι από τα βάθη της Τουρκίας, μέχρι τα παράλια του Αιγαίου και από εκεί στην Αθήνα.

Διαβάστε περισσότερα για το «Documentarist» στο επίσημο site του Φεστιβάλ.