Industry

Εκκληση της ΕΣΠΕΚ και της ΕΕΝ για το οικονομικό αδιέξοδο των Ελλήνων δημιουργών μετά το κλείσιμο της ΕΡΤ

στα 10

Με κοινό δελτίο Τύπου η Ενωση Σκηνοθετών - Παραγωγών Ελληνικού Κινηματογράφου (ΕΣΠΕΚ) και η Ενωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ (ΕΕΝ) περιγράφουν με αδρές γραμμές την κατάσταση των Ελλήνων δημιουργών μετά το κλείσιμο της ΕΡΤ, ζητώντας από το Υπουργείο Οικονομικών να αναλάβει τις ευθύνες του.

Flix Team
Εκκληση της ΕΣΠΕΚ και της ΕΕΝ για το οικονομικό αδιέξοδο των Ελλήνων δημιουργών μετά το κλείσιμο της ΕΡΤ

Εχουμε αναφέρει πολλές φορές τι σήμαινε το βίαιο κλείσιμο της ΕΡΤ για την ελληνική κινηματογραφική και τηλεοπτική παραγωγή (διαβάστε αναλυτικά εδώ) και παρακολουθούμε στενά τις αντιδράσεις και τις εκκλήσεις του κινηματογραφικού΄κόσμου, οι οποίες όμως συναντούν συνεχώς είτε την αδιαφορία των ιθυνόντων ή υποσχέσεις που κανείς δεν ξέρει αν θα γίνουν πραγματικότητα, με τελευταίο παράδειγμα τη δέσμευση του Υπουργού Ραδιοτηλεόρασης Παντελή Καψή κατά τη διάρκεια της διημερίδας της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου (διαβαστε αναλυτικά εδώ).

Τώρα, με το παρακάτω κοινό δελτίο Τύπου της ΕΣΠΕΚ και της ΕΕΝ μαθαίνουμε πως η κατάσταση που υποτίθεται ότι η Κυβέρνηση ήθελε να ξεριζώσει κλείνοντας την ΕΡΤ, συνεχίζεται απρόσκοπτη:


ΣΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΙ ΜΕΤΑ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΗΣ ΕΡΤ

Οι ανεξάρτητοι Έλληνες παραγωγοί και σκηνοθέτες που δραστηριοποιούνται χρόνια στον οπτικοακουστικό χώρο και μαζί τους πλήθος εργαζομένων (τεχνικοί, καλλιτεχνικοί συντελεστές, ηθοποιοί, κ.ά.) βρίσκονται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Το ξαφνικό κλείσιμο της ΕΡΤ προκάλεσε τεράστια προβλήματα. Οι παραγωγές που βρίσκονταν σε εξέλιξη διεκόπησαν δίχως καμία προειδοποίηση αφήνοντας άνεργους εκατοντάδες εργαζόμενους. Τέσσερεις μήνες μετά, το Ελληνικό Δημόσιο εκπροσωπούμενο από την Ελληνική Δημόσια Τηλεόραση που ως ενδιάμεσος φορέας έχει αναλάβει τα χρέη της ΕΡΤ ΑΕ :

• Δεν εκπληρώνει τις οικονομικές του υποχρεώσεις ακόμη και για οπτικοακουστικά έργα που έχουν ήδη παραδοθεί, αλλά και προβληθεί από την ΕΡΤ Α.Ε. και οι παραγωγοί έχουν εκδώσει τιμολόγια.• Δεν εξοφλεί τα οφειλόμενα πνευματικά δικαιώματα των δημιουργών. Από τις αρχές Ιουλίου 2013 οι παραγωγοί και οι σκηνοθέτες υποχρεούνται να καταβάλουν το ΦΠΑ για τιμολόγια που ουδέποτε εισέπραξαν.

Στις 30 Ιουλίου 2013, εκπρόσωποι της Ένωσης Ελληνικού Ντοκιμαντέρ και της Ένωσης Σκηνοθετών - Παραγωγών Ελληνικού Κινηματογράφου σε συνάντηση με τον ειδικό διαχειριστή της ΕΡΤ κ. Γκίκα Μανάλη συμφώνησαν να προσκομίσουν επικυρωμένα αντίγραφα των τιμολογίων και των συμβάσεων παραγωγής , προκειμένου ο δεύτερος να εισηγηθεί την αποπληρωμή τους στην αρμόδια επιτροπή του ΥΠ. Οικονομικών.

Με έκπληξη μαθαίνουμε σήμερα ότι κάποιοι φάκελοι χάθηκαν (!) και ότι η αποπληρωμή δεν πρόκειται να γίνει όσο το ραδιομέγαρο της ΕΡΤ θα τελεί «υπό κατάληψιν».

Στις 8 Αυγούστου 2013, σκηνοθέτες και παραγωγοί καταθέσαμε ομαδικό εξώδικο ζητώντας την αποπληρωμή των οφειλομένων. Μέχρι σήμερα δεν έχουμε λάβει καμία επίσημη απάντηση.

Με την πρόφαση ότι δεν έχουν πρόσβαση στα στοιχεία των οφειλών της καταργηθείσας ΕΡΤ, τόσο ο Διαχειριστής κ. Γκίκας Μάναλης όσο και ο οικονομικός διευθυντής κ. Χρήστος Κουπελίδης αρνούνται να δώσουν λύση.

Το Υπουργείο Οικονομικών οφείλει να εξοφλήσει τα χρέη του, συμβάλλοντας στη λύση του οικονομικού αδιεξόδου των δημιουργών οπτικοακουστικών παραγωγών γιατί αλλιώς οδηγεί στην χρεοκοπία την ελληνική παραγωγή και ακυρώνει τελικώς, την καλλιτεχνική δημιουργία, που είναι τόσο αναγκαία για τον τόπο μας αυτή την εποχή.

Για την ΕΕΝ / Αννέτα Παπαθανασίου - Για την ΕΣΠΕΚ / Πέννυ Παναγιωτοπούλου


Διαβάστε ακόμη: