Industry

Η νέα Δημόσια Τηλεόραση θα κρατήσει το λόγο της στο ελληνικό σινεμά!

στα 10

Στο πλαίσιο της διημερίδας της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, ο Παντελής Καψής μετά αντιπροσώπου του, δεσμεύτηκε για την υλοποιήση των υποχρεώσεων της πρώην ΕΡΤ, με προτεραιότητα προς τις ελληνικές ταινίες που κινδυνεύουν να χάσουν τη χρηματοδότηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

Η νέα Δημόσια Τηλεόραση θα κρατήσει το λόγο της στο ελληνικό σινεμά!

Ηταν λογικό πως σε μια διημερίδα για το διεθνές πρόσωπο του ελληνικού σινεμά, όπως είναι το «Riding the Greek Wave» της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου με κεντρικά θέματά του τις συμπαραγωγές με την Ευρώπη και τις δυνατότητες χρηματοδότησης και διανομής ελληνικών ταινιών στο εξωτερικό, το θέμα που αργά ή γρήγορα θα ανέκυπτε στην επιφάνεια θα ήταν αυτό της πρώην... ΕΡΤ.

Εχουμε επισημάνει εδώ και καιρό το πρόβλημα που δημιούργησε στην ελληνική κινηματογραφική παραγωγή το βίαιο κλείσιμο της ΕΡΤ (διαβάστε αναλυτικά εδώ) και ειδικότερα τον κίνδυνο που επιφέρει σε ταινίες που έχουν χρηματοδοτηθεί από ευρωπαϊκά προγράμματα (Eurimages) και κανάλια (ARTE, ZDF) και που μπορεί να χάσουν τη στήριξη που έχουν εξασφαλίσει εφόσον δεν υπάρχει οικονομική κάλυψη για το ελληνικό κομμάτι της συμπαραγωγής.

Στο πρώτο και πιο ενδιαφέρον πάνελ της πρώτης ημέρας της διημερίδας με τίτλο «Συμπαραγωγές» και ομιλώντες Ελληνες και ξένους παραγωγούς που συνεργάζονται σε πολυαναμενόμενες ελληνικές ταινίες, η συζήτηση ήρθε γρήγορα στην ΕΡΤ καθώς τέσσερις ταινίες («Το Μικρό Ψάρι» του Γιάννη Οικονομίδη, «Xenia» του Πάνου Χ. Κούτρα, «Τετάρτη 04.45» του Αλέξη Αλεξίου και οι «Οχθες» του Πάνου Καρακανεβάτου) κινδυνεύουν να χάσουν τη στήριξη του Eurimages, αν η νέα Δημόσια Τηλεόραση δεν εγγυηθεί πως θα υλοποιήσει τις αποφάσεις που έχει εγκρίνει η ΕΡΤ.

Στην αίθουσα βρισκόταν ο Γιώργος Μπράμος, που ως εκπρόσωπος του υφυπουργού Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, Παντελή Καψή δεσμεύτηκε ενώπιων όλων, αλλά και του διευθυντή του Eurimages Ρομπέρτο Ολα πως εγγυάται την εξασφάλιση της εκτέλεσης των ήδη υπογεγραμμένων συμβολαίων για τις τέσσερις αυτές ταινίες.

Μάλιστα, ο Γιώργος Μπράμος δήλωσε πως θα σταλούν επιστολές για την εγγύηση, αλλά και πως ο Ρομπέρτο Ολα θα συνομιλήσει με τον Παντελή Καψή για να πάρει και προσωπικά τη διαβεβαίωση, που όπως δήλωσε θα τον βοηθήσει να τη μεταφέρει στο Eurimages, το οποίο δείχνει ήδη ελαστικότητα σχετικά με την εφαρμογή της χρηματοδότησης των παραπάνω ταινιών, αλλά που σε εύλογο χρονικό διάστημα θα αναγκαστεί να την ακυρώσει αν δεν υπάρξει κάλυψη από τον εθνικό τηλεοπτικό φορέα.

Σε συνέχεια των δεσμεύσεων του, ο Γιώργος Μπράμος εγγυήθηκε επίσης - αν και δεν έδειξε καθόλου σίγουρος για το αν τελικά κάτι τέτοιο θα συμβεί, ένω έπεφτε συνεχώς και σε αντιφάσεις για τις νέες συνθήκες που θα επικρατήσουν στη Δημόσια Τηλεόραση σχετικά με το ελληνικό σινεμά- πως .ολες οι αποφάσεις που είχε πάρει η ΕΡΤ για τις ελληνικές ταινίες που έχουν περάσει από διοικητικό συμβούλιο δεν θα ξαναπεράσουν από έλεγχο, αλλά δεν είχε καθόλου εικόνα για το πότε θα εφαρμοστεί η χρηματοδότησή τους.

Μια μικρή νίκη για το ελληνικό σινεμά;

Μπορεί, αν θεωρήσουμε πως οι δεσμεύσεις είναι πραγματικές και όχι λόγια του άερα και πως η νέα Δημόσια Τηλεόραση θα στελεχωθεί από ανθρώπους ικανούς και με θέληση. Και πως φυσικά όλα αυτά θα γίνουν άμεσα - έννοια μάλλον επιστημονικής φαντασίας για την ελληνική πραγματικότητα - και όχι όταν θα είναι πραγματικά πάρα πολύ αργά.

Αναμένουμε...

Διαβάστε ακόμη: