Φεστιβάλ / Βραβεία

Το επόμενο πρωί, μετά από εκείνο το βράδυ. Ο Μπάρι Τζένκινς κι ο Ντάμιεν Σαζέλ συναντιούνται και μιλούν μετά τα Οσκαρ

στα 10

Σε ένα ραντεβού που κανονίστηκε από το Variety – και στο οποίο θα θέλαμε να είμαστε εκεί.

Το επόμενο πρωί, μετά από εκείνο το βράδυ. Ο Μπάρι Τζένκινς κι ο Ντάμιεν Σαζέλ συναντιούνται και μιλούν μετά τα Οσκαρ

Πιθανότατα μετά από εκείνο το βράδυ κι εκείνο το τραγικό λάθος στην κορύφωση της απονομής των βραβείων Οσκαρ, όπως σχεδόν όλοι θα αναρωτιέστε πως ένιωσαν οι βασικοί πρωταγωνιστές μιας ανατροπής που όμοιά της δεν έχουμε ξαναδεί και πιθανότατα δεν θα δούμε ποτέ ξανά στα Οσκαρ.

Το ίδιο προφανώς αναρωτήθηκαν και στο στο Variety και γι αυτό, το επόμενο πρωί, νωρίς την Δευτέρα, φρόντισαν να φέρουν μαζί τον Ντέμιαν Σαζέλ του «La La Land» και τον Μπάρι Τζένκινς του «Moonlight», για να κουβεντιάσουν με αφορμή εκείνη την στιγμή.

Διαβάστε ακόμη: Οσκαρ 2017: H μεγαλύτερη γκάφα της οσκαρικής ιστορίας ίσως έχει ένα... silver lining

damien chazelle barry jenkins the day after 607

«Ολοι ήταν τόσο γεμάτοι ενέργεια, ένοιωθα ότι κάποιος μας έστησε μια φάρσα» λέει ο Σαζέλ ο οποίος βρισκόταν στην σκηνή όσο ο Τζένκινς ήταν καθισμένος στην θέση του, έχοντας για λίγά λεπτά πιστέψει πως η ταινία του έχασε το Οσκαρ. « Είχα προετοιμάσει έναν μικρό λόγο, αλλά όταν συνέβη αυτό που συνέβη, τον άφησα στην άκρη» λέει ο ίδιος. «Ελεγα ότι ο συν-σεναριογράφος μου Ταρέλ Αλβιν MακΚράνι κι εγω, είμαστε αυτό το αγόρι στο φιλμ κι αυτό το αγόρι δεν μεγαλώνει για να κερδίσει οχτώ υποψηφιότητες για τα Οσκαρ. Αυτό είναι ένα όνειρο που δεν επέτρεψα ποτέ στον εαυτό μου να έχει. Οσο καθόμασταν στην θέση μας κι αυτό το όνειρο δεν έγινε πραγματικότητα σκέφτηκα ότι δεν θα συμβεί ποτέ, αλλά πολύ γρήγορα άλλαξα γνώμη. Και η πρώτη μου σκέψη ήταν να ανέβω στην σκηνή και να δώσω στον Τζόρνταν (Χόροβιτς τον παραγωγό του «La La Land» ο οποίος ανακοίνωσε ότι το «Moonlight» τελικά ήταν ο νικητής) μια μεγάλη αγκαλιά, όσο το δυνατόν γρηγορότερα».

Διαβάστε ακόμη: Ο Ντόναλντ Τραμπ ξέρει τι φταίει για το λάθος στα Οσκαρ: Η υπερβολική πολιτική!

damien chazelle barry jenkins the day after 607

Οπως λέει ο Τζένκινς όταν γύρισε στο δωμάτιό του στο ξενοδοχείο του το βράδυ της απονομής στις 3 το πρωί, μετά από μια κυριολεκτικά σουρεαλιστική βραδιά, κοιμήθηκε μερικές ώρες και όταν ξύπνησε βλέποντας ξανά το απόσπασμα της βράβευσης βρήκε κάτι σχεδόν μαγευτικό σε εκείνη την σοκαριστική σκηνή.

«Ηταν χάλια, αλλά ήταν και πανέμορφη» λέει «είχες δυο ομάδες ανθρώπων στην σκηνή που βρέθηκαν μαζί για μερικά δευτερόλεπτα. Υπάρχει μια φωτογραφία με εμένα να αγκαλιάζω τον Τζόρνταν και την Αντέλ (Ρομάνσκι, παραγωγό του «Moonlight») να έχει το χέρι της στον ώμο του. Αυτή ήταν η στιγμή που ζήσαμε».

Και όπως κι ο Ντάμιεν Σαζέλ συμφωνούν ότι με κάποιο τρόπο εκείνη η στιγμή ήταν η ευκαιρία για να εκφραστεί μια συναδελφικότητα και μια αγάπη που δεν βλέπεις συχνά στην διαδρομή προς τα Οσκαρ.

Δείτε: Oscars 2017: Ο Τζίμι Κίμελ εξηγεί τα τελευταία 10 λεπτά της τελετής με το δικό του τρόπο

damien chazelle barry jenkins the day after 607

«Αυτό είναι κάτι που είχαμε συζητήσει ξανά στο παρελθόν με τον Μπάρι» λέει ο Σαζέλ. «Είναι παράξενο να είσαι φίλος ή φιλικά προσκείμενος σε κάποιον και να νιώθεις ότιη υπάρχει μια πάλη μπράτσο με μπράτσο, η οποία είναι υποθέτω στην φύση των Οσκαρ. Οπότε ήταν ωραίο να γκρεμίσουμε λίγο από αυτόν τον μύθο της αντιπαλότητας πάνω στην σκηνή».

damien chazelle barry jenkins the day after 607

Ούτως ή άλλως και οι δυο τους κέρδισαν το Οσκαρ τους και έκαναν την δική τους πρωτιά, ο Σαζέλ όντας ο νεότερος σε ηλικία σκηνοθέτης που κέρδισε το βραβείο και το «Moonlight» ήταν το πρώτο LGBTQ φιλμ που κέρδισε το Οσκαρ καλύτερης ταινίας. Αν κι όπως λέει ο Τζένκινς «θα είμαι χαρούμενος όταν αυτές οι πρωτιές γίνουν κομμάτι του παρελθόντος. Κανείς μας δεν ήθελε να σπάσει κάποιο ρεκόρ απλά θέλαμε να κάνουμε την δουλειά μας».

Περισσότερα Βραβεία Οσκαρ 2017

Η 89η Απονομή των Βραβείων Οσκαρ μεταδόθηκε ζωντανά στις 26 (προς ξημερώματα 27) Φεβρουαρίου από το COSMOTE CINEMA 1HD, και από το COSMOTE CINEMA 2HD. Η τελετή προβλήθηκε και με υπότιτλους την Καθαρά Δευτέρα το βράδυ στις 22.00, στο COSMOTE CINEMA 2HD. Η COSMOTE TV αποτελεί για τα επόμενα τρία χρόνια τον μοναδικό προορισμό για τα Βραβεία της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Tags: Oscars 2017