Φεστιβάλ / Βραβεία

Κάννες 2014: Μέρα 6η

στα 10

Η έκτη ημέρα του 67ου Φεστιβάλ Καννών, μπορεί να ανακηρυχθεί επίσημα σε «Μέρα Xenia», μια και γέμισε με την παρουσία της νέας ταινίας του Πάνου Χ. Κούτρα και των συντελεστών της. Από κοντά, η ομάδα του «Maps to the Stars» του Κρόνενμπεργκ και του «Foxcatcher» του Μπένετ Μίλερ.

Κάννες 2014: Μέρα 6η

Η Δευτέρα ήταν «Μέρα Xenia» για το Φεστιβάλ Καννών, τουλάχιστον για την ελληνική αποστολή, αλλά και για κάποιους χιλιάδες θεατές και επαγγελματίες που συνέρρευσαν στις δύο προβολές της ταινίας, τη μεσημεριανή δημοσιογραφική και τη βραδινή επίσημη, για να γεμίσουν δυο φορές ασφυκτικά την αίθουσα Ντεμπισί, χωρητικότητας 1068 ατόμων. Ο Πάνος Χ. Κούτρας, οι δυο πρωταγωνιστές του, Νίκος Γκέλια και Κώστας Νικούλι και ολόκληρη η πολυπληθής ομάδα της ταινίας, χαμογέλασε στους φωτογράφους στο πρωινό photocall και, το βράδυ, με ελαφριά βροχή που κανέναν δεν πτόησε, ανέβηκε το κόκκινο χαλί. «Με την καλύτερη και πιο ώριμη σκηνοθετικά ταινία της καριέρας του, ο Πάνος Χ. Κούτρας δεν περιορίζεται σε ένα πολιτικό σινεμά καταγγελίας, αλλά καταθέτει ένα τρυφερό, ουμανιστικό μανιφέστο. Προσφέροντας φιλοxenia, την ιστορική στιγμή που τη χρειαζόμαστε όσο ποτέ,» γράψαμε βλέποντας το «Xenia»: διαβάστε εδώ ολόκληρη τη γνώμη του Flix.

Μετά το πρωινό photocall…

x01

…οι συντελεστές του «Xenia» του Πάνου Χ. Κούτρα πέρασαν μπροστά από τα φλας των φωτογράφων, ανεβαίνοντας τα σκαλοπάτια με το κόκκινο χαλί…

x02

x03

x04

x05

x06

x07

…για να φτάσουν στη σκηνή της αίθουσας Ντεμπισί, με το κάλεσμα του Τιερί Φρεμό, του Καλλιτεχνικού Διευθυντή του Φεστιβάλ: «Voice les Grecs»! Δείτε παρακάτω το βίντεο με τους συντελεστές ν' ανεβαίνουν στη σκηνή και την παρουσίαση της ταινίας στην αίθουσα και τον συγκινητικό «πρόλογο» του Πάνου Χ. Κούτρα. Η μετάφραση: «Ευχαριστώ τον Τιερί Φρεμό που αγάπησε την ταινία και την επέλεξε για το Φεστιβάλ, θα μιλήσω σύντομα, θέλω να ευχαριστήσω όλους τους ανθρώπους που βοήθησαν στο να γίνει η ταινία, πράγμα όχι προφανές, κι εκείνους που βοήθησαν στο… να τελειώσει η ταινία, πράγμα ακόμα δυσκολότερο, τους περισσότερους τους βλέπετε εδώ, στη σκηνή. Η ταινία μιλά πολύ για την οικογένεια κι έτσι θα ήθελα να την αφιερώσω στη δική μου οικογένεια, τη μητέρα μου, τον αδελφό μου και τον σύντροφό μου στη ζωή και σε όλα μου τα “αδέλφια” που αγωνίζονται να βρουν την κατεύθυνσή τους, σ’ αυτόν τον μακρύ και γεμάτο στροφές δρόμο».



Με τη λήξη της προβολής του «Xenia», το χειροκρότημα ήταν ζεστό και… δε σταματούσε με τίποτα, με τους προβολείς πάνω στους συντελεστές της ταινίας, το κοινό όρθιο και τον Τιερί Φρεμό, μπροστά τους, να χειροκροτά ενθουσιασμένος.



Την ίδια μέρα, ο Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ και οι ηθοποιοί του «Maps to the Stars», Τζούλιαν Μουρ, Μία Γουασικόφσκα, Ρόμπερτ Πάτινσον, Σάρα Γκέιντον, Τζον Κιούζακ, έδωσαν συνέντευξη Τύπου και στόλισαν το Φεστιβάλ με τις εμφανίσεις τους στη βραδινή, επίσημη προβολή της ταινίας. «Η ταινία μου δεν είναι μια επίθεση εναντίον του Χόλιγουντ,» εξήγησε ο Κρόνενμπεργκ. «Πρέπει να κοιτάξετε βαθύτερα. Η δράση θα μπορούσε να εκτυλίσσεται στη Wall Street, στη Γουόσινγκτον, οπουδήποτε υπάρχουν άνθρωποι που προσπαθούν να τα καταφέρουν και να γίνουν πετυχημένοι και πλούσιοι.» Και, σε σχέση με την προηγούμενη ταινία του που προβλήθηκε στο Φεστιβάλ Καννών, το «Cosmopolis», ο Κρόνενμπεργκ εξήγησε, «Για άλλη μια φορά, κάποιοι κάνουν σεξ μέσα σ’ ένα αυτοκίνητο. Αλλά το σεξ στο αυτοκίνητο είναι βασικό στοιχείο της σεξουαλικής επανάστασης. Μια ολόκληρη γενιά Αμερικανών είναι αποτέλεσμα τέτοιων συνευρέσεων. Είναι ένας τρόπος για τους νέους ανθρώπους να χορτάσουν τη ζωή και να ξεφύγουν από τους περιορισμούς της οικογένειάς τους.»

Διαβάστε τη γνώμη του Flix για το «Maps to the Stars» εδώ

m01

m02

m03

m04

m05

m06

m07

m08Ο Νίκολας Βίντινγκ Ρεφν στο «Maps to the Stars»

Ο Μπένετ Μίλερ έφερε τους πρωταγωνιστές του, Τσάνινγκ Τέιτουμ, Στιβ Καρέλ και Μαρκ Ράφαλο, στο Φεστιβάλ Καννών, για την πρεμιέρα της νέας του ταινίας, του «Foxcatcher», που αναδείχθηκε, επιτέλους, σε μια από τις ωραιότερες της διοργάνωσης. Η ομάδα της ταινίας φωτογραφήθηκε στο photocall κι έδωσε συνέντευξη Τύπου, επιστρέφοντας το βράδυ για την επίσημη προβολή του «Foxcatcher» που έδωσε ευκαιρία στα φλας να λάμψουν. Ο Μπένετ Μίλερ εξήγησε τις προθέσεις του για την επιλογή της πραγματικής ιστορίας του παλαιστή Μαρκ Σουλτς: «Οταν πρωτοέμαθα γι’ αυτήν την ιστορία, ήξερα ότι περιείχε μηνύματα που υπερέβαιναν τα γεγονότα κι είχε κάτι να πει για εμάς τους ίδιους και τη χώρα μας. Δεν είναι μια πολιτική ταινία, είναι μια ταινία που προσπαθεί να καταλάβει κάποια φαινόμενα, όπως η παρακμή. Μπορείς να παρατηρήσεις το σύμπαν χρησιμοποιώντας τηλεσκόπιο, αλλά μπορείς, καμιά φορά, να χρησιμοποιείς και μικροσκόπιο.»

Διαβάστε τη γνώμη του Flix για το «Foxcatcher» εδώ

f01

f02

f03

f04

f05

f06

07Η Τζέσικα Τσαστέιν στο «Foxcatcher»

f08Η Σοφία Κόπολα στο «Foxcatcher»

Διαβάστε, μέρα με τη μέρα, τα highlights του 67ου Φεστιβάλ Καννών:

Διαβάστε εδώ όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το 67ο Φεστιβάλ Καννών που φέτος διεξάγεται από τις 14 έως και τις 25 Μαΐου. Το Flix βρίσκεται εκεί και σας μεταφέρει συνεχώς ό,τι θα συμβαίνει μέσα και έξω από τις αίθουσες.