Φεστιβάλ / Βραβεία

Berlinale 2017: Τα βραβεία - Χρυσή Αρκτος στον ρομαντισμό

στα 10

Με έντονα πολιτική ατμόσφαιρα κι ένα ανάμεικτο πρόγραμμα με λίγες αλλά υπέροχες εκπλήξεις, το 67ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου έφτασε στο τέλος του με μοιρασμένα βραβεία και τη Χρυσή Αρκτο στο «On Body and Soul». Διαβάστε αναλυτικά εδώ.

Flix Team
Berlinale 2017: Τα βραβεία - Χρυσή Αρκτος στον ρομαντισμό

Σε μια ταραγμένη Ευρώπη κι έναν αναστατωμένο κόσμο, η Berlinale 2017 στάθηκε αφορμή και βήμα για καλλιτέχνες κι από τις δυο πλευρές του Ατλαντικού να εκφραστούν υπέρ της ισότητας, της δικαιοσύνης και της ελευθερίας, είτε επρόκειτο για την πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ, είτε για το προσφυγικό ζήτημα, είτε για την ευρωπαϊκή ένωση και το μέλλον της.

Δίπλα σ' αυτό το παράθυρο πολιτικής κι ανθρωπιστικής επικοινωνίας, οι ταινίες του φετινού προγράμματος της Berlinale διεκδίκησαν τη δική τους επικοινωνία με το κοινό και την κριτική επιτροπή. Σήμερα, στο τέλος της διοργάνωσης, αυτή η κριτική επιτροπή επέλεξε κι απένειμε τα βραβεία της. Πρόεδρος ο σκηνοθέτης Πολ Βερχόφεν και μέλη η Αμερικανίδα ηθοποιός Μάγκι Τζίλενχαλ, ο Μεξικανός ηθοποιός Ντιέγκο Λούνα, η Τυνήσια παραγωγός Ντόρα Μπουσουσά, ο καλλιτέχνης Ολάφουρ Ελίασον από την Ισλανδία, η Γερμανίδα ηθοποιός Γιούλια Γιεντς και ο σκηνοθέτης-σεναριογράφος Γουανγκ Κουαν’αν από την Κίνα.

Κι ενώ τα βραβεία μοιράστηκαν, πάντα με τον ανθρωπιστικό γνώμωνα ως κατεύθυνση, είναι το ακαταμάχητα, αφοπλιστικά ρομαντικό «On Body and Soul», της Ιλντικο Ενιέντι που τιμήθηκε με τη Χρυσή Αρκτο.

Το δικό μας φαβορί, το «The Other Side of Hope» του Ακι Καουρισμάκι, απέσπασε το Βραβείο Σκηνοθεσίας, το «Una Mujer Fantastica» του Σεμπαστιάν Λέλιο εκείνο του Σεναρίου, όμως η Κριτική Επιτροπή φαίνεται ότι ενθουσιάστηκε περισσότερο με την οικολογική ευαισθησία της Ανιέσκα Χόλαντ, ή με τη διεισδυτική ματιά του «Felicite» στη ζωή στην Κινσάσα, δίνοντας τα μεγάλα βραβεία σε πολιτικά ορθές, αλλά κινηματογραφικά αδύναμες ταινίες.

Διαβάστε ακόμη: Berlinale 2017 - Πρώτα βραβεία Kριτικών και Oικουμενικής Eπιτροπής στο «On Body and Soul» της Ιλντικό Ενιέντι

berlinale 2017 607 H κριτική επιτροπή

Διαβάστε ακόμη: Berlinale 2017: Ολο το Διαγωνιστικό σ' ένα κείμενο

Ο Διευθυντής του Φεστιβάλ Βερολίνου, Ντίτερ Κόσλικ, ευχαρίστησε όλους όσους παρευρέθηκαν στην Berlinale, δημιουργούς και μη, γιατί «σ' αυτούς τους ταραγμένους καιρούς, μάς θύμησαν την αληθινή ποίηση του πραγματικού κόσμου.»

Αναλυτικά τα βραβεία του 67ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου:

Χρυσή Αρκτος: «On Body and Soul», της Ιλντικο Ενιέντι (Ουγγαρία)

on body and soul 607

«Απόψε θα δείτε δυο ανθρώπους να συνδέονται μ' έναν απίστευτο τρόπο. Η επιτροπή ερωτεύτηκε αυτήν την ταινία γιατί μάς θύμισε μια λέξη που ξεχνάμε συχνά, τη λέξη "πάθος",» είπε ο Πολ Βερχόφεν απονέμοντας το βραβείο.

«Ενα μεγάλο μέρος της δουλειάς γι' αυτήν την ταινία ήταν να κρύψουμε τι κάναμε σ' αυτήν την ταινία. Θελήσαμε να σας παρουσιάσουμε κάτι τόσο απλό, όσο ένα ποτήρι νερό. Πιστέψαμε σ' αυτό που κάναμε, αλλά δεν ξέραμε αν θα καταφέρουμε ν' αγγίξουμε το κοινό. Χρειάζεται να είσαι γενναιόδωρος άνθρωπος για να σ' αρέσει αυτή τη ταινία και γι' αυτό σας ευχαριστώ πολύ,» είπε η Ιλντικό Ενιέντι.

Διαβάστε εδώ τι είπε στο Flix η Ιλντικό Ενιέντι λίγο μετά την πρεμιέρα του «On Body and Soul» στη Berlinale

on body and soul 607

Αργυρή Αρκτος - Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής: «Felicite» του Αλέν Γκομίς

felicite berlinale 607

«Αυτή είναι μια ταινία για εμάς, για τους ανθρώπους, για να μας πει ότι είμαστε όμορφοι κι υπέροχοι και θα χαρώ αν μ' αυτό το βραβείο μπορέσει να φτάσει και ν' αγγίξει περισσότερους θεατές. Πιστεύω σ' εμάς, στους ανθρώπους, όλοι μας χτίζουμε κάτι.»

Αργυρή Αρκτος Alfred Bauer Κινηματογραφικής Πρωτοπορίας: Ανιέσκα Χόλαντ για το «Pokot»

Pokot 607

Η Ανιέσκα Χόλαντ εξηγεί ότι αν κάνει ταινίες που παίρνουν τέτοια βραβεία, είναι γιατί έχει εξαιρετικούς συνεργάτες, που την προκαλούν όταν είναι τεμπέλα και τη βοηθούν όταν παθαίνει κατάθλιψη. «Ζούμε σε δύσκολες εποχές και χρειαζόμαστε την πρωτοπορία και τις ταινίες που αγγίζουν όσα θέματα είναι σημαντικά για τον πλανήτη μας.» Kι ανεβάζει στην σκηνή και την κόρη της Κάσια Ανταμικ την οποία συστήνει ως συνσκηνοθέτη

Καλύτερη Σκηνοθεσία: Ακι Καουρισμάκι για το «The Other Side of Hope»

Διαβάστε όσα είπε ο Ακι Καουρισμάκι στο Flix λίγο μετά την πρεμιέρα του «The Other Side of Hope» στη Berlinale

Aki_Kaurismaki 607

Ο Ακι Καουρισμάκι παραλαμβάνει την Αρκτο στη θέση του, μ' ένα απλό «κυρίες και κύριοι, σας ευχαριστώ πολύ».

Καλύτερη Ηθοποιός: Κιμ Μιν-χι για το «On the Beach at Night Alone»

on the beach at night alone 607

Καλύτερος Ηθοποιός: Γκέοργκ Φρίντριχ για το «Bright Nights»

bright nights 607

Βραβείο Σεναρίου: Σεμπαστιάν Λέλιο και Γκονζάλο Μάτσα για το «Una Mujer Fantastica»

«Πρέπει να μαζόμαστε τη σκοτεινή εποχή με ομορφιά, κομψότητα κι ποίηση κι όλα αυτά είναι η πρωταγωνίστιρα της ταινίας μας, Ντανιέλα Βέγα,» είπε ο Σεμπαστιάν Λέλιο και ανέβασε την πρωταγωνίστριά του στη σκηνή μέσα σε δυνατό χειροκρότημα.

Βραβείο Καλλιτεχνικού Επιτεύγματος: Ντάνα Μπουνέσκου για το Μοντάζ του «Ana, mon amour»

Βραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ: Ghost Hunting του Ραέντ Αντόνι (Παλαιστίνη)

Βραβείο Καλύτερης Πρώτης Ταινίας: Summer of 1993 της Κάρλα Σιμόν (Ισπανία) / Τμήμα Generation 14plus

Χρυσή Αρκτος Καλύτερης Μικρού Μήκους Ταινίας: Cidade Pequena του Ντιέγκο Κόστα Αμαράντε (Πορτογαλία)

Αργυρή Αρκτος - Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής Μικρού Μήκους Ταινίας: Ensueño en la Pradera του Εστέμπαν Αρανγκόιζ Χουλιέν (Μεξικό)

Βραβείο Audi Μικρού Μήκους Ταινίας: Street of Death του Καράμ Γκουσεΐν (Λίβανος, Γερμανία)

Ειδική Μνεία Μικρού Μήκους Ταινίας: Centauro του Νίκολας Σουάρεζ (Αργεντινή)

Η Berlinale 2017 με μια ματιά:

Διαβάστε ακόμη:

Το 67ο Φεστιβάλ Βερολίνου διεξάγεται φέτος από τις 9 έως και τις 19 Φεβρουαρίου 2017. Το Flix θα βρίσκεται εκεί για να σας μεταφέρει την ατμόσφαιρα μέσα και έξω από τις αίθουσες.