Φεστιβάλ / Βραβεία

Berlinale 2012: Τα Βραβεία δόθηκαν και ο Καίσαρας είναι νικητής!

στα 10

Η 62η Berlinale τελείωσε, οι αδελφοί Ταβιάνι ήρθαν, είδαν και… νίκησαν, σε μια αξιοκρατικότατη απονομή.

Flix Team
Berlinale 2012: Τα Βραβεία δόθηκαν και ο Καίσαρας είναι νικητής!

Αυλαία για το 62ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου με μία τελετή απονομής που είχε μία δόση από την ατμόσφαιρα της πρεμιέρας: το δίδυμο του Καλλιτεχνικού Διευθυντή του Φεστιβάλ Ντίτερ Κόσλικ και της Γερμανίδας κομεντιέν Ανκε Ενγκελκε μας υποδέχτηκε στη σκηνή με κρύο χιούμορ, bollywood χορευτικά και αποτίμηση της φετινής χρονιάς. Η Ενγκελκε, ως μία Ρούλα Κορομηλά της Γερμανίας, κατέβηκε στο κοινό, κάθισε δίπλα στον Μάικ Λι, τον ρώτησε για την κούραση του να είσαι Πρόεδρος της Επιτροπής, αστειεύτηκε με τον Τζέικ Τζίλενχαλ, μάς εκνεύρισε.

Ευτυχώς, σύντομα η βραδιά πέρασε στα ίδια τα βραβεία και τους δημιουργούς.

Ταινίες Μικρού Μήκους

  • Ειδική Μνεία Μικρού Μήκους Ταινίας: Licuri Surf, Γκάιλ Μάρτινς
  • Αργυρή Αρκτος Μικρού Μήκους Ταινίας: The Great Rabbit, Ατσούσι Γουάντα
  • Χρυσή Αρκτος Μικρού Μήκους Ταινίας: Rafa, Γιοάο Σαλαβίζα

Ο Διευθυντής του Φεστιβάλ Βερολίνου, Ντίτερ Κόσλικ, έκανε μια επίδειξη των ικανοτήτων του στις ινδικές χορογραφίες αλά Μπόλιγουντ.

Ταινίες Μεγάλου Μήκους

  • Καλύτερη Πρώτη Ταινία, Βραβείο GWFF: Beyond the Hill, Εμίν Αλπέρ (Forum)
  • Καλύτερη Πρώτη Ταινία για ντεμπούτο από όλα τα τμήματα του Φεστιβάλ: Kauwboy, Μπουντεγουίν Κουλέ (Generation K plus)

Βραβεία της Διεθνούς Κριτικής Επιτροπής

  • Ειδική Μνεία: L’ Enfant d’ en Haut, Ούρσουλα Μεγιέρ (η οποία έμοιασε ιδιαίτερα εκνευρισμένη που πήρε το «μικρότερο» βραβείο της βραδιάς. Ευχαρίστησε τους δύο πρωταγωνιστές της και όλους της τους συνεργάτες με τους οποίους συνεργάζεται συχνά και αισθάνεται στενούς της φίλους. Χαρακτήρισε το βραβείο της «περιθωριακό», σαν τον κεντρικό της ήρωα.)

  • Βραβείο Alfred Bauer: Tabu, Μιγκέλ Γκομές (ευχαρίστησε την Επιτροπή, εξέφρασε απορία που βραβεύεται για την «πρωτοπορεία» του, ενώ, όπως είπε, έκανε ένα παλιομοδίτικο φιλμ. Αφιέρωσε το βραβείο του στον Γιοάο Σαλαβίζα και όλη τη νέα γενιά κινηματογραφικών δημιουργών της Πορτογαλίας, που ζει και αγωνίζεται μέσα στο ανεξάρτητο σινεμά).

  • Αργυρή Αρκτος Καλύτερου Σεναρίου: A Royal Affair, Νικολάι Αρσέλ, Ράσμους Χέιστερμπεργκ (είπαν ότι το βραβείο ήταν απρόσμενη χαρά, ευχαρίστησαν όλους τους συντελεστές και γιόρτασαν τη 10χρονη συνεργασία τους).

  • Αργυρή Αρκτος Καλλιτεχνικού Επιτεύγματος: στον Λουτς Ράιτεμαγιερ, διευθυντής φωτογραφίας της ταινίας White Deer Plain (παρέλαβε η σύντροφός του, γιατί εκείνος βρίσκεται σε γύρισμα στη Σαουδική Αραβία).

  • Αργυρή Αρκτος Ανδρικού Ρόλου: Μίκελ Μπόε Φέλσγκαρντ, A Royal Affair (ευχαρίστησε την ομάδα της ταινίας αλλά και… του σχολείου του, τους συνεργάτες και τον σκηνοθέτη του Νικολάι Αρσέλ και δήλωσε πολύ, πολύ ευτυχισμένος).

  • Αργυρή Αρκτος Γυναικείου Ρόλου: Ρέιτσελ Μουάντζα, Rebelle (τόσο έκπληκτη, που δεν κατάλαβε ότι ακούστηκε το όνομά της και χρειάστηκε να της το πουν οι δίπλα της!)

  • Αργυρή Αρκτος Σκηνοθεσίας: Κρίστιαν Πέτσολντ, Barbara (παραλαμβάνοντας, είπα ότι το βραβείο αυτό είναι… amazing! Incredible? No, I think amazing!)

  • Αργυρή Αρκτος – Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής: Just the Wind, Μπενς Φλίγκαου (ευχαρίστησε όχι μόνο τους συντελεστές της ταινίας, αλλά και τους κοινωνικούς λειτουργούς που δουλεύουν για την υποστήριξη των Ρομά στην Ουγγαρία).

  • Χρυσή Αρκτος Καλύτερης Ταινίας: Cesare Deve Morire, Πάολο και Βιτόριο Ταβιάνι (ευχαρίστησαν τον απλό, θεϊκό λόγο του Σέξπιρ και δήλωσαν ότι έκαναν ένα έργο αφιερωμένο στο μεγάλο πάθος που είναι η ζωή! Ανέφεραν μεγαλόφωνα τα ονόματα των πρωταγωνιστών καταδίκων και τους ευχαρίστησαν γι' αυτήν την ταινία που είναι δική τους!).

Διαβάστε όλες τις ανταποκρίσεις του Flix από την 62η Berlinale