Φεστιβάλ / Βραβεία

Αnimasyros 6.0: Τα Βραβεία!

στα 10

Ολοκληρώθηκε χθες βράδυ το animasyros 6.0 με την τελετή λήξης και την απονομή των βραβείων στο επίσημο και σπουδαστικό πρόγραμμα.

Αnimasyros 6.0: Τα Βραβεία!

Αυλαία χθες το βράδυ για την 6η έκδοση του Φεστιβάλ και Φόρουμ Κινουμένου Σχεδίου. Στο κατάμεστο θέατρο Απόλλων στην Ερμούπολη της Σύρου φοιτητές animation, αλλά και μικροί μαθητές παρουσίασαν τα projects που δούλεψαν στα εργαστήρια του φεστιβάλ τις προηγούμενες 3 μέρες και καταχειροκροτήθηκαν -όχι μόνο για το αποτέλεσμα, όσο για τον εθουσιασμό τους.

Τα παιδιά που ανέβηκαν στη σκηνή μίλησαν στο κοινό για την εμπειρία τους, κι από όσο φάνηκε στα λαμπερά πρόσωπά τους, δεν έμαθαν μόνο πώς μπορούν να κάνουν ένα σχέδιο να κινείται, αλλά κάτι μεγαλύτερο κινητοποιήθηκε στο μυαλό και στα όνειρά τους.

kids

Ο Δήμαρχος της Σύρου, Γιάννης Δεκαβάλλας, δήλωσε ότι 2000 άνθρωποι συμμετείχαν φέτος στο φεστιβάλ, το οποίο αποτελεί πλέον ένα από τα 4 μεγαλύτερα της Ελλάδας και, για τον ίδιο, «το καλύτερο στο είδος του». Για να τιμήσει τη δουλειά που γίνεται εδώ και 6 χρόνια στο animasyros, ο δήμαρχος απένειμε μία τιμητική πλακέτα στον Πρόεδρο της διοργάνωσης Βασίλη Καραμητσάνη.

mayor

«Φαίνεται απλό και αυτονόητο, αλλά δεν είναι» είπε ο Καραμητσάνης. «Ειδικά όταν η χώρα βρίσκεται σε δυσκολία, αυτό που κάνει η Ερμούπολη, η ομάδα της διοργάνωσης, οι εθελοντές, οι ντόπιοι δεν είναι απλό. Είναι άθλος. Αυτό το βραβείο ανήκει σε όλους...»

Στη συνέχεια στη σκηνή ανέβηκε η κριτική επιτροπή για να παρουσιάσει τα βραβεία της. Ο Νικολά Σμέρκιν, ιδρυτής και διευθυντής της Παρισινής art & innovative εταιρείας παραγωγής Autour De Minuit, ο Ιγκορ Μπράσελ, διευθυντής της Animateka, του διεθνούς φεστιβάλ animation της Σλοβενίας, και ο Γιώργος Τσαγγάρης, artistic director του Animafest Cyprus, εξήγησαν το σκεπτικό τους και ανακοίνωσαν τους νικητές.

jury

To πρώτο βραβείο της επιτροπής κέρδισε το «Sangre de Unicornio» («Το Αίμα του Μονόκερου») του Αλμπέρτο Βάσκεζ. Το 9λεπτο 2D σκίτσο σε χαρτί διηγείται την ιστορία δύο αδελφών αρκούδων που διαφέρουν μεταξύ τους. Ο ένας είναι πειθαρχημένος και αδίστακτος κυνηγός, για αυτό και παραμένει όμορφος και υγιής. Ο άλλος, πάντα νιώθει κατώτερος, ανασφαλής και αγχώδης. Ανίκανος και φοβισμένος στο κυνήγι δεν έχει επιτυχία, κάτι που εξαγριώνει τον αλαζόνα αδελφό του. Βέβαια δεν κυνηγούν κάτι συνηθισμένο: τρέφονται με αίμα Μονόκερων, των μυθικών πλασμάτων που αν εξαφανιστούν από τη Γη, θα πέσει μεγάλη κατάρα στα υπόλοιπα πλάσματά της. Εξαιρετικά κυνικό, ψυχαναλυτικό και καυστικό, το ισπανικό φιλμάκι είχε ποπ αισθητική και σκοτεινή καρδιά – κάτι που ενθουσίασε την επιτροπή.

Η ελληνική ταινία που ξεχώρισε ήταν αυτή που είχε ξεχωρίσει και το Flix. Η «Αποδημία» της Κατερίνας Αθανασοπούλου

Τα Βραβεία

1

Ειδική Μνεία της Κριτικής Επιτροπής για ελληνική παραγωγή: «Αποδημία» της Κατερίνας Αθανασοπούλου. «Για τον καλλιτεχνικό τρόπο χρήσης του τρισδιάστατου animation, με σκοπό να υποστηρίξει μια λυρική οπτική ενός κοινωνικοπολιτικού θέματος...» Δείτε την ταινία.

2

Ειδική Μνεία της Κριτικής Επιτροπής για διεθνή σπουδαστική ταινία: «Kuhina» του Γιόνι Μανίστο από την Φινλανδία.«Κατάφερε να μας κάνει να ανακαλύψουμε περισσότερα για τον περίπλοκο κόσμο των εντόμων, χρησιμοποιώντας αιχμηρό χιούμορ ακριβές animation και καταπληκτικό σχεδιασμό ήχων...» Δείτε το trailer.

3

Μεγάλο Βραβείο σπουδαστικής ταινίας: «Reality 2.0» του Βίκτωρ Ορόσκο Ραμίρεζ από τη Γερμανία και το Μεξικό. Η ταινία τιμήθηκε «γιατί κατάφερε να δείξει με έναν διαφορετικό τρόπο τι μπορεί να πετύχει ένα ντοκιμαντέρ animation, απεικονίζοντας ένα προσωπικό πολιτισμικό σοκ και μια βίαιη κοινωνική πραγματικότητα με μινιμαλιστικό αλλά αποτελεσματικό τρόπο...» Δείτε το trailer.

4

Ειδική Μνεία της Επιτροπής για το Διεθνές Διαγωνιστικό Πρόγραμμα: «Boles» της Σπέλα Κάντετς από τη Σλοβανία. «Για την καθαρότητα και τη δύναμη της αφήγησης και για την μεγαλειώδη χρήση της τεχνικής της κούκλας στο animation...» Διαβάστε παραπάνω για την ταινία.

5

Μεγάλο Βραβείο του Διεθνούς Διαγωνιστικού Προγράμματος: «Sangre de Unicornio» του Αλμπέρτο Βάσκεζ. «Για τη φρέσκια και ξεχωριστή οπτικοακουστική γλώσσα που συνδυάζει μια προκλητική αλλά αστεία τελικά αφήγηση. Για τη δημιουργία ενός νέου μύθου που μας κάνει να ξαναφανταστούμε την γέννηση της ανθρωπότητας...» Δείτε το trailer.

6

Ειδική Μνεία σε Ελληνική Ταινία του Φοιτητικού Διαγωνιστικού Προγράμματος: «Γιατί απλά δε με βλέπεις;» της Ελένης Τωμαδάκη. «Για τον τολμηρό τρόπο που αφηγήθηκε μια απλή και παναθρώπινη ιστορία, μέσα από μια πειραματική οπτικοακουστική γλώσσα...» Δείτε το trailer.

Kαι του χρόνου!

end

Περισσότερη animasyros: