To «Mr. Robot» το τιμήσαμε πέρσι με μια θέση στη δεκάδα μας ως ένα εξέχον δείγμα τηλεόρασης νέας γενιάς. Με αυστηρή αίσθηση κινηματογράφησης, με σαφείς επιρροές και με μια συνεπή ανάγνωση του κόσμου ως ένα καταπιεστικό, αυταρχικό, απάνθρωπο σύστημα που πρέπει να αλλάξει, η σειρά του Σαμ Εσμάιλ άφησε κατευθείαν το στίγμα της.
Και, την ίδια στιγμή, ο Ραμί Μάλεκ ξεπετάγεται ως breakthrough τηλεοπτικός σταρ της χρονιάς, ένας από εκείνους τους πρωταγωνιστές που όλοι μιλούν για αυτόν επειδή τα πάντα στην παρουσία του στην οθόνη προκαλούν το ενδιαφέρον - και σίγουρα βοηθάει που ο ρόλος του είναι τόσο απαιτητικός: Παίζει τον προγραμματιστή Eλιοτ, ο οποίος χάνεται τόσο βαθιά στο χαός της συγχυσμένης προσωπικότητάς του, που τελικά δεν ξέρει καν ποιος είναι, τι πιστεύει, ποιος έχει τον έλεγχο.
Λίγο πριν η σειρά επιστρέψει με τη διπλή πρεμιέρα του 2ου κύκλου, βάζουμε τα πράγματα σε σειρά.
Τι γράφαμε για τον 1ο κύκλο
Ο Eλιοτ πάσχει από κοινωνική διαταραχή, όντας ικανός να επικοινωνεί με τους γύρω του μόνο αντιπαραβάλλοντάς τους με συμπεριφορές digital οντοτήτων. Ιοί, προγράμματα, firewalls ζωντανεύουν μέσα από τη διαταραγμένη οπτική του Ελιοτ, καθώς η σειρά προσπαθεί (σαν με εμφανή σύγχυση) να ξετρυπώσει τα παρελθοντικά του τραύματα και να εξακριβώσει τι συμβαίνει μέσα στο μυαλό του.
Σε αυτή την συναρπαστική, προβληματική, κατά τόπους εξοργιστική διαδρομή (οι πολλαπλές αποκαλύψεις των προτελευταίων επεισοδίων έρχονται με μια υποψία έπαρσης, ενώ οι αναφορές της σειράς δε γίνονται πάντα με οργανικό τρόπο), ο Εσμάιλ κάνει τον Ελιοτ μέλος μιας πολυσυλλεκτικής ομάδας ανθρώπων που θα μπορούσαν να είναι το παγκόσμιο αύριο, εξερευνώντας τις μοντέρνες εκφάνσεις εννοιών σαν τη δημοκρατία, την κοινωνικότητα ή την ατομικότητα στο μεταβατικό μας σήμερα.
Διαβάστε ακόμη: Τo «Mr. Robot» στα μεγαλύτερα σοκ που είδαμε (και δεν περιμέναμε ότι θα δούμε) το 2015 στην τηλεόραση
Τι πρέπει να συγκρατήσεις από την 1η σεζόν πριν την πρεμιέρα της 2ης
Ο Ελιοτ είναι ο Mr. Robot. Duh. Το ξέραμε από την πρώτη στιγμή, ας μη γελιόμαστε. Αλλά οι λεπτομέρειες του πώς και του γιατί έχουν σημασία: Η περσόνα στην οποία ο Ελιοτ αρχικά προβάλει τον αινιγματικό Mr. Robot είναι εκείνη του νεκρού πατέρα του, δίνοντάς του ακόμα μεγαλύτερο κίνητρο να θέλει να καταστρέψει την E Corp.
Η Νταρλίν είναι η αδερφή του Ελιοτ. Μια από τις δυνάμεις της σειράς είναι το πόσο μεθοδικά αποκαλύπτει όλες τις σχέσεις και τα επίπεδα των διαφόρων χαρακτήρων. Σα να ήταν τα πάντα εξαρχής εκεί, αλλά μια θολή οπτική ενός συγχυσμένου μυαλού να μη μας επέτρεπε να δούμε όλη την εικόνα.
Τι ακριβώς υπηρετεί η Whiterose; Ο Μπ. Ντ. Γουόνγκ παίζει μια transgender χάκερ που αρχικά δρώντας ηγετικά για τον κινέζικο Dark Army βοηθά της fsociety να χακάρει την E Corp., όμως στην τελευταία σκηνή της 1ης σεζόν φαίνεται να συνεργάζεται με τον κολοσσό. Θα μάθουμε τα αληθινά της κίνητρα; Καλά, σίγουρα θα τα μάθουμε. Αλλά μάλλον εκεί που δεν το περιμένουμε.
Ο Ταϊρέλ καταφέρνει να έρθει στην πλευρά του Ελιοτ και εναντίον των παλιών του αφεντικών, ύστερα από μια σειρά απογοητεύσεων και μη-προαγωγών. Ομως η μοίρα του μένει τελείως στον αέρα στο τέλος της 1ης σεζόν. Τον βλέπουμε να έρχεται ακόμα και στο αρχηγείο της fsociety. Και μετά; Κενό.
Α, ναι, επίσης η fsociety τα κατάφερε, κέρδισε. Το χακάρισμα της E Corp. ήταν πετυχημένο. Ο Έλιοτ ξυπνά λίγες μέρες μετά, σε έναν κόσμο ριζικά διαφορετικό (ίσως), όπου το χακάρισμα της fsociety έχει επιφέρει μεγάλο χτύπημα στο τραπεζικό σύστημα, διαγράφοντας τα χρέη κι αφήνοντας το σύστημα σε πλήρη αναμπουμπούλα και αμηχανία, καθώς άνθρωποι παρελαύνουν στους δρόμους φορώντας μάσκες.
Διαβάστε και δείτε ακόμη: Ο κόσμος έχει τη δύναμη στο δεύτερο κύκλο του «Mr. Robot»
Τι να έχεις υπόψη σου πριν δεις το διπλό, πρώτο επεισόδιο της 2ης σεζόν
Ο Κρίστιαν Σλέιτερ δεν έχει να πάει πουθενά τώρα που ο Ελιοτ ξέρει την αλήθεια για τον Mr. Robot. Ισα-ίσα, που οι σκηνές του, μες στο κεφάλι του πρωταγωνιστή, είναι τώρα ακόμα πιο έντονες. Ο Σλέιτερ μιλάει, ο Μάλεκ (καλύτερος κι από πέρυσι) γράφει μανιωδώς στο ημερολόγιο του Ελιοτ. Τι μπορεί να προκύψει από αυτό το ταίριασμα; Εκτός από φοβερή τηλεόραση δηλαδή. Θα δείξει.
Η Νταρλίν τρέχει τώρα την επανάσταση, αλλά κανείς δεν ξέρει τι θα φέρει αυτή η επανάσταση. Τα στρατεύματα χαλαρώνουν, αράζουν. Εκείνη τους θυμίζει πως βρισκόμαστε σε πόλεμο. Τίποτα δεν έχει κριθεί. Ισως, ανατριχιαστικά, τίποτα να μην έχει καν αλλάξει.
Ο Εσμάιλ, που έχει σκηνοθετήσει όλα τα επεισόδια της 2ης σεζόν, επιχειρεί να παίξει με την αλήθεια και με την υποκειμενικότητα της αφήγησης. Το σχέδιο του Ελιοτ, η ηθική του, η κοσμοθεωρία του, βρίσκονται υπό εξερεύνηση. Μπορεί πραγματικά το «Mr. Robot» να μην εννοεί όσα μας έλεγε με τόση ένταση και τόσο πειθώ καθόλη τη διάρκεια της 1ης του σεζόν; Ακραίο. Αλλά αρχίζω να υποπτεύομαι πως ίσως επιχειρήσει κάτι τέτοιο.
Η Γκρέις Γκάμερ - κόρη της Μέριλ Στριπ που είδαμε πρόσφατα στο «American Horror Story» παίζει μια πράκτορα του FBI που λογικά θα ερευνήσει το χακάρισμα. Εχει διακριτικά quirky στοιχεία, τόσο ώστε να μην μπαίνουν σε πρώτο πρόσωπο ώστε να αποσπούν και να ενοχλούν. Και έχει και την αβίαστη σιγουριά και αυτοπεποίθηση που διαθέτει πάντοτε. Είναι ηθοποιός με δυνατότητες, και το ότι διαθέτει πρωταγωνιστικό ρόλο στο «Mr. Robot» μπορεί να της δώσει μια μεγάλη ώθηση.
Το φινάλε της 1ης σεζόν έκλεισε, όπως θυμήσαμε παραπάνω, με ένα σερί πολύ σημαντικών, οριακά κοσμογονικών, εξελίξεων. Η διπλή πρεμιέρα (εντελώς διπλή, μέρος 1 λέει, διάλειμμα στη μέση, μέρος 2, και έχει έτσι κι αλλιώς κάτι το οπερατικό η σειρά) καταφέρνει με έναν φοβερό τρόπο να κρατά τα χαρτιά της κλειστά, δίχως να αναιρεί τίποτα. Πετυχαίνει υποδειγματικά να αποτυπώσει αυτή την μετέωρη αίσθηση της στιγμής που έχεις πετύχει κάτι τεράστιο αλλά δεν ξέρεις τι να κάνεις στον νέο κόσμο που έφτιαξες. Η αδράνεια που έρχεται την επόμενη μέρα της επανάστασης. Και τώρα τι; Δεν βλέπουμε την ώρα να το μάθουμε.
Δείτε εδώ σε εξίμηση λεπτά όλα όσα πρέπει να θυμάστε από τον πρώτο κύκλο του «Mr. Robot»:
Δείτε ακόμη:
- 50 χρόνια μετά, το «Star Trek» πηγαίνει ακόμη σε μέρη που κανείς άνθρωπος δεν έχει επισκεφθεί
- Οι 25 must τηλεοπτικές πρεμιέρες του καλοκαιριού
- Πώς το «Veep» επιβίωσε από την αποχώρηση του δημιουργού του
- 28 φορές που η τηλεόραση έκλεισε (υπέροχα) το μάτι στο σινεμά
- The Twin Peaks Mixtape: αφιερωμένη από τους μουσικούς του νέου καστ
- «Vinyl» τέλος! Το HBO κόβει οριστικά τη σειρά των Μάρτιν Σκορσέζε και Μικ Τζάγκερ!
- Το «Roadies» του Κάμερον Κρόου, μια ματιά στους... σχεδόν διάσημους των συναυλιακών παρασκηνίων
- Γάμοι, θάνατοι, κι ο Μάγος του Οζ: Τα καλύτερα 100ά επεισόδια σειρών
Tags: mr. robot