TV & STREAMING

«Game of Thrones», Κύκλος 4, Επεισόδιο 09: Σημειώσεις

στα 10

Για άλλη μία χρονιά, Flix gets medieval. Μπαίνουμε στο σύμπαν του Γουέστερος και δε βγαίνουμε μέχρι να μας διώξουν!

«Game of Thrones», Κύκλος 4, Επεισόδιο 09: Σημειώσεις
Ηρθε η ώρα του Τζον του Σνόου

Διαβάστε παρακάτω, μόνον εάν παρακολουθείτε το «Game of Thrones» και είδατε ήδη το έννατο επεισόδιο του τέταρτου κύκλου.

Μετά την προβολή του «Game of Thrones» στα κανάλια της Nova, Novacinema 1 και Novacinema 1 HD - αν δεν το έχετε μάθει, η σειρά προβάλλεται Κυριακή στην Αμερική και 48 ώρες αργότερα, το βράδυ της Τρίτης, στην Ελλάδα! - να τι κρατήσαμε από το επεισόδιο 409:

Χαλάλι τα 12 εκ. δολάρια που κόστισε το επεισόδιο «The Watchers on the Wall» (σα να λέμε περίπου 40 decent ελληνικές ταινίες!), το χαρακτηριστικό, πια, προτελευταίο του κύκλου που αφιερώνεται σε μια καθοριστική μάχη (σε στρατόπεδα ή σε γαμήλια τραπέζια), που διαμορφώνει τόσο τις νέες ισορροπίες στο Γουέστερος, όσο και τις σχέσεις μεταξύ των ηρώων, το ξεδίπλωμα και το αγκάλιασμα νέων ταυτοτήτων. Κι αν το προπέρσινο «Blackwater» ήταν σύνθετο, εντυπωσιακό και με εκπληκτικές διακλαδώσεις, ετούτο εδώ είναι πιο δύσκολα και πιο αριστοτεχνικά σκηνοθετημένο (και πάλι από τον Νιλ Μάρσαλ), πιο σκοτεινά ρομαντικό, χωρίς να παραμελεί τα εφέ: ναι, είναι ένα επεισόδιο – μαμούθ! Για λίγο, οι παράλληλες δράσεις μπαίνουν στο πλάι – θα συναντήσει η Αρια τη Σάνσα; θα διασωθεί με κάποιον τρόπο ο Τίριον; μετάνιωσε η Ντένερις που έδιωξε τον Τζόρα, μαγείρεψε τίποτε καινούριο η Μελισσάνδρη και τι έγιναν, επιτέλους, η Μάρτζορι και η γιαγιά της; - και η αμέριστη προσοχή συγκεντρώνεται στο Τείχος, 500 χιλιόμετρα μακρύ, 200 μέτρα ψηλό, 8.000 χρόνια παλιό, φτιαγμένο από πάγο, σίδερο και λίγη μαγεία…

got01

Η προετοιμασία

Το επεισόδιο ανοίγει με σκοτάδι και ησυχία. Τα δυο στρατόπεδα που βλέπουμε – των Φρουρών και των Αγρίων της Ιγκριτ – σκοτώνουν το χρόνο και τις ανασφάλειές τους με κουβέντα πικάντικη. Το νόημα το συνοψίζει τέλεια ο Μάγιστρος Εμον (πρώην Ταργκάριεν), ο έρωτας είναι ο αγαπημένος τόπος για επίσκεψη όταν περιμένεις το θάνατο να έρθει. Ετσι, ο Τζον με τον Σαμ κουβεντιάζουν ντροπαλά για το πώς είναι να είσαι σε σχέση, πώς έμοιαζε το σεξ με την Ιγκριτ στη σπηλιά, όσο, στην απέναντι πλευρά, ο Τόρμουντ περιγράφει τη ζεστασιά της αγαπημένης του… αρκούδας, της Σίλα! Η Ιγκριτ επίσης αναφέρεται στον Τζον, αλλά με διαφορετικό τρόπο: είναι ο στόχος της να τον σκοτώσει αυτό το βράδυ. Θα μπορέσει; Μέσα στο μισοσκόταδο, φωτισμένο από τους πυρσούς του Κασλ Μπλακ, τη φωτιά των αγρίων στη νότια πλευρά και τις περιμετρικές, απειλητικές φωτιές που ανάβει ο Μανς Ράιντερ κι οι άντρες του στη βόρεια πλευρά του τείχους, ή κάπως έτσι, ένα υπέροχο παράλληλο μοντάζ καταφέρνει να κάνει τους ήρωες να μοιάζουν εξίσου τρωτοί κι εξίσου σύγχρονοι, αποφασισμένοι αλλά αδύναμοι άνθρωποι που θα πολεμήσουν, σε λίγα λεπτά, για ένα μεγάλο στόχο.

Ο στόχος

Κι εδώ είναι το ενδιαφέρον: ενώ η μάχη του Μπλάκγουοτερ είχε κινητοποιήσει ολόκληρο το Γουέστερος, η μάχη του Κασλ Μπλακ γίνεται «κεκλεισμένων των θυρών», σαν κανείς άλλος σ’ ολόκληρο το βασίλειο να μην απασχολείται για τον πόλεμο που, ωστόσο, θα καθορίσει πραγματικά τη μοίρα του. Οι Αγριοι, όλες οι φυλές που συγκέντρωσε (με εκλογές, δημοκρατικά) ο Μανς Ράιντερ γύρω του, πολεμούν για την ανεξαρτησία και την ελευθερία τους, για να γκρεμίσουν ένα τείχος που τοποθετήθηκε βίαια, αποκόπτοντάς τους από τον υπόλοιπο κόσμο, πάνω σε εδάφη που ως τότε θεωρούσαν δικά τους. Οι Φρουροί, εκπροσωπώντας τον εκάστοτε βασιλιά, πολεμούν για να κρατήσουν τους Αγριους μακριά, τα κεκτημένα τους καθαρά, αλλά και, ακόμα περισσότερο, να διατηρήσουν την ασφάλειά τους από μια άλλη απειλή, που κρύβεται λίγο πιο πέρα από τους Αγριους και λέγεται White Walkers, παρότι κάποιοι (όχι εμείς) δεν πιστεύουν ότι υπάρχουν τέτοιοι. Σ’ αυτήν, λοιπόν, την κρίσιμη μάχη, το υπόλοιπο σύμπαν είναι απόν, λίγο σαν τα Ηνωμένα Εθνη που αφήνουν τους εμπόλεμους να σφάζονται για να βγάλουν μετά πορίσματα.

got02

Love story # 1

Ο Μάγιστρος Εμον έχει την τιμητική του απόψε, οι καλύτερες ατάκες ανήκουν σ’ αυτόν: «Ο έρωτας σημαίνει το θάνατο του καθήκοντος», θα πει στον Σαμ, όπως είχε πει παλιότερα και στον Τζον. Για τον Σαμ αυτό δεν ισχύει. Απρόσμενα, παρότι είχαμε ήδη πάρει μια ιδέα, στη σφιχταμπαρωμένη πύλη του φρουρίου εμφανίζονται Γκίλι και μωρό, δίνοντας στον Σαμ την πολυπόθητη δεύτερη ευκαιρία: τους ασφαλίζει σ’ ένα κελάρι, φιλά την Γκίλι στο στόμα κι ορκίζεται να επιστρέψει. Δεν υπάρχει τίποτε πιο αποτελεσματικό από ένα επικείμενο ρομάντζο που ν’ ανεβάζει τόσο την αγωνία για έναν πόλεμο, όπως καλά γνωρίζει η σειρά. Κι εκεί ακριβώς, η έναρξη της μάχης σημαίνει δυνατά. Κι ο Σαμ, οπλισμένος με έρωτα και την προσμονή της ευτυχίας, γίνεται παλικάρι, γιατί πια έχει κάτι να χάσει. Και γιατί το «GoT» ποτέ δεν ξέχασε να συνυφάνει τη βία με το ρομάντζο.

got03

Η Μάχη

Τώρα είναι η ώρα του Τζον του Σνόου: αυτό είναι προφανές κι αδιαμφισβήτητο, από τη στιγμή που ξεπροβάλει στην άκρη του τείχους, αρχοντικός, με αέρα ηγεμόνα, με τον μανδύα του να ανεμίζει και τις μπούκλες του ν’ ανακατεύονται απ’ τον αέρα του πολέμου. Αν υπήρχε ως τώρα οποιαδήποτε αμφιβολία, παύει να υπάρχει: αυτός θα είναι ο πολιτικός πρωταγωνιστής των επόμενων κεφαλαίων της ιστορίας του Γουέστερος. Γι’ αυτό και, σταδιακά, καθώς ο Σερ Αλισερ τραυματίζεται στο πεδίο της μάχης, καθώς το καθήκον καλεί τον νόθο γιο του Νεντ Σταρκ στην πρώτη γραμμή, ο ίδιος επωμίζεται, σαν κομμάτια του tetris, την εξουσία, τις ευθύνες και τις αποφάσεις του. Αυτός είναι ο νέος αρχηγός.

Παράλληλα, ο Νιλ Μάρσαλ καταφέρνει, στη σεκάνς της μάχης, τ’ ακατόρθωτα. Να χρησιμοποιεί τα συγκλονιστικότερα εφέ και να τα ενσωματώνει τέλεια στη δράση και στο ύφος που να τα δέχεσαι με τον πιο φυσικό τρόπο. Να βουτά στο χάος του πολέμου αλλά να σου δείχνει, ανά πάσα στιγμή, πού είναι ποιος, τι κάνει και ποια είναι τα θύματα ή οι κίνδυνοι, μ’ένα εκπληκτικό κυκλικό πλάνο από γερανό που, κανονικά, θα πρέπει ν’ αρχίσει να διδάσκεται στα μαθήματα κινηματογράφου. Να σκηνοθετεί ταχύρρυθμα, με ικανό σπλάτερ, αλλά με σαφή δομή, ποτέ συγκεχυμένα και να προλαβαίνει να κοιτάζει τους ήρωές του, να διερευνά τις συναισθηματικές μεταπτώσεις τους και να τους προχωρά, καθώς μπαινοβγαίνουν, συμβολικά, από πόρτες, πύλες και διαδρόμους, στις νέες τους ταυτότητες. Να τι κρατάμε από τη σεκάνς της μάχης:

got04

got05Γεια σου και σένα, Γίγαντα!

  • Ο Τζον Σνόου αναλαμβάνει, με γοργά και γρήγορα βήματα, το γενικό πρόσταγμα.
  • Ο Αλισερ, αφού έχει απολογηθεί για την ισχυρογνωμοσύνη του στον Τζον, τραυματίζεται από το χέρι του Τόρμουντ και βγαίνει, προσωρινά τουλάχιστον, εκτός μάχης.
  • Το Μαμούθ και οι δυο Γίγαντες που μόνο μουγκρίζουν είναι ό,τι πιο φαντασμαγορικό, υπερβατικό και, ταυτόχρονα, φυσιολογικό έχουμε δει σε μια σειρά που κάνει το παραμύθι να φαίνεται πραγματικότητα. Τους θαυμάσαμε καθώς κινούνταν με αναγκαστικά αργό ρυθμό, γελάσαμε με το υπερ-τόξο που εκτόξευσε φρουρό όπως τους Ρωμαίους οι γροθιές του Οβελίξ, λυπηθήκαμε όταν ο ένας πέθανε μπαμπέσικα από πισώπλατο βέλος, βρεθήκαμε σε δίλημμα για το ποιοι θέλαμε να ζήσουν όταν ο ένας Γίγαντας ήρθε αντιμέτωπος με τους έξι γενναίους φρουρούς που σπαραξικάρδια απήγγειλαν τον όρκο τους, μέσα στο τούνελ. Αφήστε τη μάχη, αλλά φέρτε πίσω τους Γίγαντες και το Μαμούθ τους: θέλουμε να τους γνωρίσουμε καλύτερα!
  • Δεύτερο καλύτερο «όπλο», των Φρουρών αυτή τη φορά, το γιγαντιαίο δρεπάνι που ξεπροβάλλει από την κρυψώνα του στον πάγο και θερίζει Αγρίους, μένοντας με μισό χέρι καρφωμένο πάνω του στο τέλος. Εξοχο!
  • Οταν ένας ρούκης φαντάρος ανακαλύπτει ξαφνικά την εσωτερική του γενναιότητα, θα πεθάνει: συνέβη άδοξα με τον Πιπ.
  • Ο Σαμ σκοτώνει έναν Θενς.
  • Στη μάχη μπαίνει και ο Γκοστ, ο λύκος, που ξεκοιλιάζει τους εχθρούς σα Θενς κι αυτός.
  • Ο Τόρμουντ βρίσκεται περικυκλωμένος κι ο Τζον διατάζει να τον αλυσοδέσουν και να τον κρατήσουν γι’ ανάκριση. Θα τους πει, άραγε και για τη Σίλα;

got06

Love story # 2 Αχ. Ο Τζον έχει πια αντρωθεί, έχει κατέβει στην αυλή και πολεμά σώμα με σώμα, κινδυνεύει από τον Θεν Στιρ, αλλά τον ξεμπερδεύει μ’ ένα σφυρί στο κεφάλι, παρότι κι ο ίδιος έχει γίνει σμπαράλια. Κι εκεί είναι που βρίσκεται πρόσωπο με πρόσωπο με την Ιγκριτ: αυτή ήταν η συνάντηση που ενδόμυχα θέλαμε να συμβεί όλο το βράδυ, όχι των Φρουρών και των Αγριων φυσικά. Και ο ήχος σβήνει, γιατί όσο οι άντρες πολεμούν γενναία και οι μεν και οι δε, ο Τζον δεν μπορεί ν’ ακούσει τίποτα, βρίσκεται στη μικρή φούσκα του έρωτά του, αυτή που έφτιαξαν με την Ιγκριτ στη σπηλιά. Κι όσο ανησυχείς για την έκβαση της μάχης, τόσο πατάς pause για να απολαύσεις το μεγαλείο ενός μεσαιωνικού «Αγγλου Ασθενούς από το Γουέστερος», στο οποίο και πάλι ο Νιλ Μάρσαλ αφιερώνει σεβασμό, χρόνο και απενοχοποιημένο slow motion. Γιατί η Ιγκριτ είναι γονατιστή και σημαδεύει τον Τζον, διχασμένη ανάμεσα στην εκδίκηση και την αγάπη της (θα του έριχνε, τι λέτε;) κι όσο κοιτάζονται με ένταση πυκνή και αναγνώριση της ειρωνείας που κατατρέχει τη σχέση τους, το μικρό bell boy του ασανσέρ, ο Ολι, βρίσκει στόχο στην καρδιά της Ιγκριτ μ’ ένα βέλος. Ο Τζον την αγκαλιάζει (με το μυτερό βέλος να προτάσσεται, όχι που θα το έκρυβαν στο «GoT») κι ανταλλάσσουν τον πιο μελό διάλογο που θέλει παλαμάκια: «Επρεπε να μείνουμε στη σπηλιά.» «Θα πάμε πίσω στη σπηλιά.» «You know nothing Jon Snow.» Αυτά είναι. Τέλος. Ο πιο αθώος έρωτας της σειράς έσβησε με τρόπο απόλυτο κι αυτός, με σιωπή, μουσική και slow motion, ενώ οι άντρες πολεμούν στο background. Τα είπε ο Εμον: «Ο έρωτας σημαίνει το θάνατο του καθήκοντος». Τώρα που πέθανε ο έρωτάς του, ο Τζον μπορεί ν’ αφοσιωθεί στο καθήκον.

Ο απόηχος

Η μάχη τελείωσε, ο πόλεμος δεν κερδήθηκε. Ο Σαμ touches base με την Γκίλι, αλλά αφοσιώνεται στον Τζον Σνόου. Εκείνος είναι απαισιόδοξος: το Τείχος δε θα βαστήξει σε μια ακόμα επίθεση κι ο Μανς έχει ακόμα κι άλλους πολλούς άντρες, γίγαντες, μαμούθ. Η λύση είναι μία. Ο Τζον θα πάει να βρει τον Μανς και να τον σκοτώσει. Χωρίς ηγέτη, ο στρατός του θα διασπαστεί. Κι έτσι, μετά από λίγο bromance με τον Σαμ, ο Τζον βγαίνει από την πύλη, στο πάλλευκο χιόνι του ξημερώματος, σ’ ένα πλάνο που αναπόφευκτα φέρνει στο νου την πρώτη σκηνή του πρώτου επεισοδίου της σειράς, όταν όλα ήταν αλλιώς.

Διαβάστε περισσότερα για το «Game of Thrones» εδώ και ραντεβού την ερχόμενη Τρίτη, στις 23.30, για το δέκατο και τελευταίο επεισόδιο του τέταρτου κύκλου της σειράς!

Προηγούμενα επεισόδια:

Δείτε το επίσημο preview του επεισοδίου 410 παρακάτω:

Διαβάστε ακόμη: