TV

«Game of Thrones», Κύκλος 4, Επεισόδιο 02: Σημειώσεις

στα 10

Για άλλη μία χρονιά, Flix gets medieval. Μπαίνουμε στο σύμπαν του Γουέστερος και δεν νηστεύουμε... τίποτα.

«Game of Thrones», Κύκλος 4, Επεισόδιο 02: Σημειώσεις
Και το ψυγείο σας να 'ναι πάντα γεμάτο...

Διαβάστε παρακάτω, μόνον εάν παρακολουθείτε το «Game of Thrones» και είδατε ήδη το δεύτερο επεισόδιο του τέταρτου κύκλου.

Μετά την προβολή του «Game of Thrones» στα κανάλια της Nova, Novacinema 1 και Novacinema 1 HD - αν δεν το έχετε μάθει, η σειρά προβάλλεται Κυριακή στην Αμερική και 48 ώρες αργότερα, το βράδυ της Τρίτης, στην Ελλάδα! - να τι κρατήσαμε από το επεισόδιο 402:

Ετσι που πάει το πράγμα, είναι απορίας άξιο πώς τολμά κανείς ακόμα να παντρεύεται εκεί στο «Game of Thrones» - σχόλιο που δεν παραλείπει να κάνει με τον εκλεπτυσμένο κυνισμό της και η Γιαγιά Ολένα. Μετά τις ταπεινώσεις στο γάμο του Τίριον και την απόλυτη τραγωδία του Κόκκινου Γάμου, πίστευε κανείς ότι θα έβγαινε από το γάμο του Τζόφρι και της Μάρτζερι αλώβητος; Μέγα λάθος. Ετσι, στο δεύτερο μόλις επεισόδιο του τέταρτου κύκλου, έπεσε απρόσμενα (με το χαρακτηριστικό θάρρος της πλοκής της σειράς), άλλος ένας κεντρικός ήρωας. Μόνο που αυτή τη φορά, αντί να θρηνούμε, πανηγυρίσαμε. Για λίγο. Γιατί αμέσως μετά απλώθηκε η αμηχανία. Αλλά ας πάρουμε τις εξελίξεις με τη σειρά.

got01

Ο Ράμσι έχει daddy issues Το επεισόδιο ξεκινά μ’ ένα γεμάτο πυκνή ατμόσφαιρα και σκοτεινή απειλή κυνηγητό στο δάσος. Ο Ράμσι, μαζί με μια από τις όμορφες κοπελιές του και με τον διαλυμένο Θίον/Ρικ κατά πόδας, καταδιώκει μια όμορφη θεραπενίδα που καθώς τρέχει απελπισμένη, όλο και σκίζεται το λεπτό λευκό της φόρεμα στ’ αγκάθια. Φυσικά ο Ράμσι θα την παγιδεύσει και θ’ αφήσει να την κατασπαράξουν τ’ άγρια πεινασμένα σκυλιά του, με ηχητικό εφέ σλουρπ σλουρπ. Γιατί έτσι. Για τον κορεσμό του σαδισμού του. Το επεισόδιο ξεκινά με μια δολοφονία χωρίς λόγο και τελειώνει με μια που είχε τόσους λόγους να γίνει όσοι, περίπου, ήταν οι καλεσμένοι στο γάμο του Τζόφρι και της Μάρτζερι. Προς το παρόν, ωστόσο, ο Ράμσι υποδέχεται τον πατέρα του, Λόρδο Μπόλτον – απορία: στο Γουέστερος όλους τους μπάσταρδους τους λένε Σνόου; - ο οποίος τον αποπαίρνει που έγδαρε και πετσόκοψε τον Θίον (Ρικ θα τον λέμε από δω και πέρα), γιατί τον ήθελε «ολόκληρο» για να διαπραγματευτεί με τους Γκρέιτζοϊ. Ωστόσο ο Ράμσι του κάνει μια επίδειξη του πόσο λοβοτομημένος είναι πια ο Ρικ: τον βάζει να τον ξυρίσει και καθώς ο Ρικ κρατά το ξυράφι, του λέει ότι σκοτώθηκε φρικτά ο αγαπημένος του Ρομπ. Κι εκείνος ούτε ένα δάκρυ, μόνο ένα σφίξιμο στα χείλη. Κι έτσι ο Μπόλτον αναθεωρεί τις ικανότητες του νόθου γιου του και του αναθέτει αποστολή να πάει στο Μόουτ Κέιλιν και να το διεκδικήσει κι αν το κερδίσει, μπορεί να του δώσει και τ’ όνομά του, να γίνει κι αυτός πραγματικός Μπόλτον, που τόσο πολύ το θέλει. Στη συζήτηση, μάλιστα, ο πατέρας μαθαίνει κι ότι ο Μπραν κι ο Ρίκον Σταρκ είναι τελικά ακόμα ζωντανοί (και πιθανοί διεκδικητές του Σιδερένιου Θρόνου μια μέρα) κι αποφασίζει να ψάξει μήπως τους κρύβει ο Τζον Σνόου στο Κασλ Μπλακ. Αυτό, σε επόμενο επεισόδιο.

got02

Το ρακόρ του λουκάνικου Πολύ αστείο μας φάνηκε το πέρασμα από τον Ράμσι στα λουκάνικα που τρώνε παρέα ο Τίριον κι ο Τζέιμι, ανάμνηση του λουκάνικου που έτρωγε απολαυστικά ο Ράμσι στην προηγούμενη σεζόν, εν όψει του ακρωτηριασμού του Θίον. Αλλά και τα δυο αδέλφια Λάνιστερ, βρίσκονται σε σχετικά ευνουχισμένη θέση. Ο Τίριον το λέει με την καλύτερη ατάκα: «The dwarf, the cripple and the mother of madness,» αυτά είναι σήμερα τα παιδιά των Λάνιστερ. Ωστόσο, σε κίνηση αδελφικής γενναιοδωρίας, ο Τίριον «δανείζει» στον Τζέιμι τον Μπρον για να τον εκπαιδεύσει να ξιφομαχεί με το αριστερό κι οι δυο άντρες ξεκινούν κρυφά μαθήματα στην ακροθαλασσιά. Για να είναι κι ο Τζέιμι μάχιμος, γιατί μάλλον θα το χρειαστεί σύντομα.

got03

Το bachelor Στο προγαμιαίο πάρτι του Τζόφρι και της Μάρτζερι, παίζουν μουσική οι Sigur Ros! Ναι, είναι η μπάντα που παίζει θλιβερά έναν πρόγονο του ακορντεόν και ο Τζόφρι τους πετά κέρματα για να σταματήσουν επιτέλους και να φύγουν, ολοκληρώνοντας το πιο fun cameo της σειράς! Αν δεν το παρατηρήσατε, ξαναδείτε τους εδώ. Ο Τίριον πάλι είναι ανήσυχος. Εχει ήδη ενημερωθεί από τον Βάρις (γιούπι, επέστρεψε!), ότι η Σέι ξεσκεπάστηκε και απειλείται: ο Τάιγουιν είχε ορκιστεί ότι θα σκοτώσει την επόμενη πόρνη που θα βρει στο κρεβάτι του γιου του και «κανείς δε δακρύζει για αράχνες και για πόρνες». Πράγματι, στο τραπέζι της οικογένειας, η Σέρσεϊ ψιθυρίζει το μυστικό της στον Τάιγουιν κι εκείνος ζητά να δει αργότερα την «πόρνη» στα δωμάτιά του. Ο Τίριον χαρίζει τον Τζόφρι ένα ιστορικό βιβλίο. Ο Τάιγουιν, πάλι, του χαρίζει το δεύτερο ξίφος από valyrian steel που χύθηκε στο προηγούμενο επεισόδιο κι ο Τζόφρι ενθουσιάζεται τόσο από το καινούριο του παιχνίδι που κάνει το βιβλίο κονφετί. Το βαφτίζει «widow’s wail», ο οδυρμός της χήρας σα να λέμε και θυμάται νοσταλγικά την ηδονή απ’ όταν (δεν) έκοψε το κεφάλι του Νεντ Σταρκ. Ράκος η Σάνσα που ακούει. Λίγο μετά, ο Τίριον, για να πείσει την Σέι ότι πρέπει να φυγαδευτεί, της λέει λόγια άσκημα και την πληγώνει.

got04

Καίει η φωτιά της Μελισάνδρης Για την ακρίβεια, καίει τον ίδιο τον αδελφό της Σελίζ, της γυναίκας του Στάνις, και δυο άλλους άτυχους αλλόθρησκους, σπονδή στο Θεό του Φωτός για να τους προστατέψει που η νύχτα που είναι dark and full of terrors και τα γνωστά. Ο Στάνις, η Μελισάνδρη και η Σελίζ δειπνούν οι τρεις τους και τα κέφια είναι χάλια (εκεί μαθαίνουμε κι ότι ο Στάνις ξέρει να φτιάχνει σούπα από βιβλία αν παραστεί ανάγκη). Η Σελίζ, τυφλωμένη από σέβας για τον Θεό και την προφήτη του, θέλει να τιμωρήσει και την ίδια της την κόρη, την υπέροχη σημαδεμένη Σιρίν, αλλά εκεί ο Στάνις τραβά τη γραμμή, μια και όπως γνωρίζουμε έχει αδυναμία στη μικρή. Της στέλνει όμως τη Μελισάνδρη στο κελί – δωμάτιό της για να την προσηλυτίσει, αν και στο παράξενο προσωπάκι της Σιρίν κι αυτή ακόμα η ιέρεια βρίσκει το δάσκαλό της.

got05

500 μέρες με τη Σάμερ; Ο Μπραν έχει μεγαλώσει. Μαζί και οι ιδιότητές του, ως warg, να μπαίνει στο πετσί του λύκου του, της Σάμερ και να βλέπει οράματα, παρότι ο Τζότζεν τον προειδοποιεί ότι το παρακάνει. Η Σάμερ του δείχνει ένα δέντρο με κόκκινα φύλα και πλησιάζοντας, ο Μπραν ανακαλύπτει ότι στον κορμό του είναι σκαλισμένο ένα πρόσωπο. Αγγίζοντάς το, ο Μπραν μπαίνει σε τρανς και βλέπει το κοράκι με τα τρία μάτια, τον Νεντ Σταρκ με το σπαθί του, ένα φλας μπακ της καθοριστικής πτώσης του από το παραθύρι, τη σκιά ενός δράκου πάνω από μια πόλη, το σιδερένιο θρόνο κι ακούει μια φωνή να του λέει «ψάξε με κάτω από το δέντρο» και, μετά, «Βοράς». Ο Μπραν συνέρχεται και λέει στους συντρόφους του ότι ξέρει πού πρέπει να πάνε. Που; Προς Βοράν;

got06

Σήμερα γάμος γίνεται Και τι γάμος! Ο πιο πολυτελής, φαντασμαγορικός, ακριβοπληρωμένος από τους Ταϊρέλ, με τσίρκο, φωτιές, πανηγύρι, παραγωγή ολόκληρη. Με γνώριμο πια τρόπο, η κάμερα, πριν παραδοθεί στο μεγάλο σοκ, παρατηρεί έναν-έναν τους βασικούς ήρωες, για να συνειδητοποιήσουμε πού θα τους χτυπήσει η μοίρα. Η Μάρτζερι μοιάζει πανευτυχής που έγινε επιτέλους βασίλισσα, με μαλλιά σαν τούρτα από σουδάκια, τόσο ικανοποιημένη που πεισματικά και διπλωματικά προσπερνά όλες τις χοντράδες του νέου της συζύγου, Τζόφρι. Η Σάνσα είναι και μπλαζέ και πικραμένη – η Γιαγιά Ολένα βρίσκει ευκαιρία να τη συλλυπηθεί για τον αδελφό της, Ρομπ, λέγοντας ότι είναι φυσικό να πεθαίνει ένας άντρας στον πόλεμο, αλλά να τον σκοτώσουν στο γάμο του είναι απλώς φρικτό. Προφητικά τα λόγια της Ολένα. Ο Τίριον παίρνει τις διαβεβαιώσεις του Μπρον ότι η Σέι επιβιβάστηκε στο πλοίο που θα την απομακρύνει από τον κίνδυνο: «πήγαινε τώρα να πιεις, ώσπου να αισθάνεσαι ότι έκανες το σωστό,» θα του πει ο Μπρον, φέρνοντάς μας αντιμέτωπους με δικά μας πιώματα. Κάτι μας λέει όμως ότι η Σέι δεν έχει φύγει… Ο Ομπεριν και η Ελάρια είναι ασυμμάζευτοι, θαυμάζουν τη γνωστή πόρνη-χορεύτρια που μπορεί να δένεται κόμπος, κάνουν ματάκια ακόμα και στον Λόρας, ο οποίος μοιάζει να ενδιαφέρεται για πιθανό τρίο. Ο Λόρας, με τη σειρά του, λογοφέρει με τον Τζέιμι που, ουσιαστικά, θέλει περισσότερο την αδελφή του απ’ ό,τι ο μελλοντικός σύζυγός της. Η Σέρσεϊ εκνευρίζεται με την Μπρίεν γιατί διακρίνει στα λόγια της αγάπη για τον Τζέιμι (που η Μπρίεν δεν αρνείται, τι καλά!) και βγάζει τ’ απωθημένα της σε λεκτικό πινγκ-πονγκ με τον Ομπεριν και, επίσης, στον πορνόγερο τον Μάγιστρο Παϊσέλ. Η Μάρτζερι ως άλλη Εβίτα Περόν ανακοινώνει μεγαλόκαρδα ότι τ’ αποφάγια απ’ το γαμήλιο γεύμα θα μοιραστούν στους άπορους. Δολοπλοκίες, κουτσομπολιά, πισώπλατες μαχαιριές και φλερτ, όπως σε κάθε πετυχημένο πάρτι γάμου δηλαδή. Και κανείς δεν παύει ν’ αναφέρει τη χαρά του που ήρθε επιτέλους η ειρήνη που τους αξίζει και όλα θα είναι πιο καλά. Ωσπου…

got07

Ο πόλεμος των πέντε mini βασιλιάδων Ο Τζόφρι έχει διοργανώσει και το δικό του σόου για το πάρτι. Πέντε little people υποδύονται τους πέντε βασιλιάδες, τον Τζόφρι, τον Στάνις, τον Μπέιλον Γκρέιτζοϊ, τον Ρένλι (τον νεκρό αρραβωνιαστικό της Μάρτζερι) και τον Ρομπ Σταρκ (τον νεκρό αδελφό της Σάνσα) και παρουσιάζουν μια σάτιρα μάχης που εκτροχιάζεται χυδαία: ο «Ρένλι» έχει κατεβασμένα τα παντελόνια και τα οπίσθιά του διαθέσιμα για όποιον πρόθυμο, ο «Τζόφρι», νικητής της μάχης φυσικά, ασελγεί στο κομμένο κεφάλι του λύκου του Ρομπ κι όλοι φρικάρουν, ακόμη και ο Τάιγουιν, ακόμη κι αυτή η Μάρτζερι που είναι τόσο αποφασισμένη να δέχεται όλα τα χούγια του παρανοϊκού παιδιού – αντρός της μια κι έγινε πια βασίλισσα. Αλλά ο Τζόφρι το τραβά, άλλη μια φορά, στα άκρα και προκαλεί τον Τίριον να φορέσει κοστούμι και να παίξει κι αυτός. Στην ειρωνική άρνησή του, τον περιχύνει μ’ ένα ποτήρι κόκκινο κρασί και στη συνέχεια τον βάζει να κρατά το ποτήρι του και να τον σερβίρει γονατιστός. Η ένταση για λίγο προσπερνιέται με ελιγμό της Μάρτζερι, τόσο καταναγκαστικό όσο το «α, να μια τούρτα!» Την οποία τούρτα, τεράστια και παλιομοδίτικη, θα ζήλευε κι η Βέφα. Ο Τζόφρι τη χτυπά με το σπαθί του (γιατί πού αλλού θα το χρησιμοποιήσει;) κι από μέσα πετούν λευκά περιστέρια, παρότι το ξίφος αφήνει και μερικά ματωμένα πτώματα. Αλλά ο Τζόφρι δεν ξεχνά το γινάτι του. Ζητά ξανά από τον Τίριον κρασί, εκείνος του σερβίρει από ένα άλλο ποτήρι που βρίσκει μπροστά του και το ποθητό συμβαίνει: ο Τζόφρι βήχει, πνίγεται και, με τη Σέρσεϊ πανικόβλητη στο πλάι του, πνίγεται. Εντελώς. Το πρόσωπό του είναι έτοιμο να σκάσει, τα μάτια του κοκκινίζουν, η μύτη του ματώνει, σε μια εντυπωσιακά λεπτομερή εξέλιξη, καθώς το κακομαθημένο αγόρι μεταμορφώνεται σε μια φρικτή μάσκα θανάτου. The witch is dead. Ο Τζόφρι δεν υπάρχει πια και το τέλος του είναι τόσο βίαιο όσο οι επιθυμίες του. Για λίγα δευτερόλεπτα ικανοποίηση για το τέλος του αντιπαθέστερου ήρωα της σειράς. Μέχρι που η Σέρσεϊ, έξαλλη από οδύνη, στρέφει το δάχτυλο στον Τίριον ως δολοφόνο. Την ίδια στιγμή που ο Ντόντος ψιθυρίζει στη Σάνσα ότι μέσα στο μπάχαλο θα τη βοηθήσει να το σκάσει (θα είναι αυτή η δεύτερη φορά που η κόρη Σταρκ αρνείται τη σωτηρία της; Θα μείνει πίσω από πίστη στον άντρα της;), οι φρουροί συλλαμβάνουν τον Τίριον. Και τώρα; Ποιος δολοφόνησε τον Τζόφρι; Σίγουρα όχι ο Τίριον, αυτό ήταν προφανές στην έκπληξη στο πρόσωπό του. Αλλά ολόγυρα υπάρχουν δεκάδες άλλοι που θα επωφελούνταν, πρακτικά ή ηθικά, από το θάνατο του παιδιού – βασιλιά. Θα το σκεφτόμαστε, όσο ακούμε, στο φινάλε, ξανά το «The Rains of Castamere», από τους Sigur Ros αυτή τη φορά φυσικά.

Διαβάστε περισσότερα για το «Game of Thrones» εδώ και ραντεβού την ερχόμενη Τρίτη, στις 23.30, για το τρίτο επεισόδιο του τέταρτου κύκλου της σειράς!

Δείτε το επίσημο preview του επεισοδίου 403 παρακάτω: