TV

«Game of Thrones», Κύκλος 4, Επεισόδιο 07: Σημειώσεις

στα 10

Για άλλη μία χρονιά, Flix gets medieval. Μπαίνουμε στο σύμπαν του Γουέστερος και δε βγαίνουμε μέχρι να μας διώξουν!

«Game of Thrones», Κύκλος 4, Επεισόδιο 07: Σημειώσεις
Θέλεις να πιεις κάτι;

Διαβάστε παρακάτω, μόνον εάν παρακολουθείτε το «Game of Thrones» και είδατε ήδη το έβδομο επεισόδιο του τέταρτου κύκλου.

Μετά την προβολή του «Game of Thrones» στα κανάλια της Nova, Novacinema 1 και Novacinema 1 HD - αν δεν το έχετε μάθει, η σειρά προβάλλεται Κυριακή στην Αμερική και 48 ώρες αργότερα, το βράδυ της Τρίτης, στην Ελλάδα! - να τι κρατήσαμε από το επεισόδιο 407:

Επιτέλους, ένα επεισόδιο που όχι μόνο φέρνει εξελίξεις, μαζί με γυμνό, σεξ (ή την υπόνοιά του) και υπέροχες ατάκες, αλλά που φέρνει καλά νέα, ή καλές στιγμές, ή μια κάποια αισιοδοξία στους ήρωες – όχι όλους, αλλά αυτούς που συμπαθούμε. Επιπλέον, περιλαμβάνει και την πιο θεαματική ελεύθερη πτώση που έχουμε δει ποτέ. Και τον γίγαντα που τον έλεγαν Βουνό και ένα πολύ, πολύ επικίνδυνο φιλί. Τι άλλο να θελήσει κανείς;

Τ’ αγόρια είναι χαζά (επίσκεψη στον Τίριον #1) Το ερώτημα είναι ένα: ποιος θα είναι ο champion του Τίριον στην επικείμενη μονομαχία που θα καθορίσει τη ζωή ή το θάνατό του; Ο Τζέιμι βρίσκεται στο κελί του Τίριον και τον κατσαδιάζει που δε δέχτηκε τη συμφωνία που ο ίδιος έκανε με τον πατέρα τους, Τάιγουιν. Ο Τίριον ομολογεί ότι η κατάθεση της Σέι τον έκανε να σκάσει, γιατί διαπίστωσε, άκου τώρα, ότι δεν τον αγάπησε ποτέ κι ότι, επίσης, ικανοποιήθηκε που χάλασε τη ζαχαρένια του Τάιγουιν που ήθελε τον Τζέιμι επίσημο διάδοχό του και τον Τίριον καλά κρυμμένο πίσω από το Τείχος. Ο ανταγωνισμός μεταξύ των δυο τους ανατέλλει και πάλι: «εσύ είσαι πάντα η αδυναμία του μπαμπά, δεν πα να σφάξεις βασιλιά, να χάσεις το χέρι σου και να κουτουπώνεις την αδελφή μας!» Ομως ούτως ή άλλως ο Τζέιμι δεν μπορεί να εκπροσωπήσει τον Τίριον στη μονομαχία, γιατί το αριστερό του δεν είναι ακόμα ικανό κι έτσι ο Τίριον θα εναποθέσει και πάλι στις ελπίδες του στον Μπρον.

got01

Με το κιλό Η Σέρσεϊ, εν τω μεταξύ, επιστρατεύει ως εκπρόσωπό της στη μονομαχία τον Σερ Γκρέγκορ Κλιγκέιν, γνωστό και ως Βουνό, γνωστό και ως τι-είναι-αυτός-ο-γιγαντιαίος-κρεάτινος-όγκος; Μιάμιση φορά η Σέρσεϊ σε ύψος και τέσσερις-πέντε σε πλάτος, το Βουνό μοιάζει τόσο φουσκωτός σαν τη διαφήμιση για το πλαστικό γάντι κουζίνας που δεν τρυπά ούτε με καρφίτσα. «Είσαι σε καλή φόρμα», του λέει, παρατηρώντας ότι ο Γκρέγκορ έχει ξεκοιλιάσει μια ντουζίνα άμοιρους, πάνω από τα έντερα των οποίων η Σέρσεϊ πέρασε χωρίς δεύτερη σκέψη. Να θυμίσουμε, γιατί μάλλον θα μας χρειαστεί, ότι το Βουνό είναι μηχανή θανάτου, ότι είναι (μισητός) αδελφός του Σκύλου κι ότι ο Ομπεριν θέλει να τον εκδικηθεί επειδή σκότωσε τα παιδιά της αδερφής του και βίασε και σκότωσε και την ίδια. Το Βουνό το υποδύεται ο τρίτος ηθοποιός στη σειρά (μετά τους Κόναν Στίβενς στον 1ο κύκλο και Ιαν Γουάιτ στο 2ο κύκλο, το μέγεθος των οποίων μεγαλώνει με γεωμετρική πρόοδο), ο Ισλανδός Χάφθορ Γιούλιους Μπιόρνσον, ύψους 2,6, ο οποίος πέρσι βγήκε τρίτος στο διαγωνισμό World’s Strongest Man. Στ' αλήθεια, όχι στο Γουέστερος!

got06

Ιχνος φινέτσας Η μικρή Αρια κι ο Σκύλος συναντούν στο δρόμο τους, μέσα σ’ ένα κατεστραμένο χωριό, έναν άντρα άσχημα τραυματισμένο στο στομάχι, στον οποίο ο Σκύλος λέει έξω απ’ τα δόντια ότι δε θα βγάλει τη μέρα. Η emo Αρια προσφέρει τη δική της σοφία, ότι το τίποτε είναι τίποτε και γενικώς τίποτε δεν αξίζει και, δεδομένου ότι ο κύριος τα έφαγε τα ψωμιά του, του αποκαλύπτει και την αληθινή της ταυτότητα. Κι εκεί που ο κύριος τους μιλά για δικαιοσύνη, για ακριβοδίκαιες ανταλλαγές, ο Σκύλος τον «ανακουφίζει» μαχαιρώνοντάς τον στην καρδιά, κάνοντας κι ένα μάθημα ανατομίας στην Αρια. Το οποίο εκείνη βάζει σε άμεση εφαρμογή, όταν επιτίθενται στον Σκύλο δυο κουμάσια, για να πάρουν την αμοιβή της επικήρυξής του. Εκείνος που σκοτώνει η Αρια μάλιστα (αφότου τους αποκαλύψει, en passant, ότι ο Τζόφρι είναι νεκρός), είναι παλιός της γνώριμος, απ’ όταν ο φρικτός Γιόρεν την πήγαινε στη φυλακή της. Μόνο που ο άντρας προλαβαίνει να δαγκώσει τον Σκύλο και του αφήνει ένα μεγάλο επικίνδυνο τραύμα. Η Αρια πάει να του το κάψει για να το απολυμάνει κι εκείνος παθαίνει κρίση πανικού. Φοβάται τη φωτιά γιατί ο αδελφός του, το Βουνό, του έκαψε το πρόσωπο όταν ήταν μικρά κι ο Σκύλος έπαιζε μ’ ένα παιχνίδι του (αξεπέραστα αστεία νοητή εικόνα του μπόμπιρα Σκύλου). Εχει κι αυτός τα τρωτά του σημεία και η μελαγχολία του τον φέρνει πιο κοντά στην Αρια: είμαι πιο μόνος, ακόμα κι από σένα, της λέει. Ω, αγκαλιά…

Γερμανική για τον Τζον Ο Τζον Σνόου, μαζί με τον Γκοστ, επιστρέφουν στη Φρουρά, στο Castle Black. Ο Τζον ενημερώνει τα συντρόφια ότι ο Μανς Ράιντερ πλησιάζει και θα φτάσει στο τείχος πριν την επόμενη πανσέληνο. Ο Τζον προτείνει, για ν’ αμυνθούν, να σφραγίσουν το τούνελ εισόδου – εξόδου, πράγμα ωστόσο που θα τους παγιδεύσει στο φρούριο. Η πρότασή του καταψηφίζεται και, επειδή είναι κι εξυπνάκιας, αναγκάζεται να φυλάει τσίλιες, μαζί με τον Τάρλι, στο ψηλότερο σημείο του φρουρίου μέχρι να έρθουν οι Αγριοι.

got02

Her name was Lollys (επίσκεψη στον Τίριον #2) Ο Μπρoν επισκέπτεται τον Τίριον ντυμένος… γαμπρός, μια και αρραβωνιάστηκε τη Λόλις Στόουκγουερθ που όπως μαθαίνουμε δεν είναι και το πρώτο μυαλό, αλλά είναι γερή στην τσέπη και θα είναι και περισσότερο όταν ο Μπρoν βγάλει από τη μέση την πρωτότοκη αδελφή της. Ετσι, ο Μπρoν προτιμά το προξενιό που του έστησε η Σέρσεϊ για να τον εξαγοράσει, από το να πολεμήσει το Βουνό για χάρη του Τίριον. Αντρίκια και ξηγημένα, οι δυο παλιοί φίλοι δίνουν τα χέρια σε αποχαιρετισμό. Ενας – ένας οι λίγοι σύμμαχοι του Τίριον τον εγκαταλείπουν κι εκείνος σκέφτεται να μονομαχήσει με το Βουνό ο ίδιος. Δαβίδ και Γολιάθ, θα το έλεγαν αν το ήξεραν, ιστορία ικανή να σκαρώσει τραγούδι όπως λέει κι ο Τίριον.

got03

Μάθε τέχνη κι άστηνε Ο Νταάριο έχει γκρίνια γιατί κάθεται άπραγος: απ’ τα δυο του ταλέντα, τη μάχη και τις γυναίκες, στη Μιρίν δεν μπορεί να εξασκήσει κανένα. Το σπαθί του δεν απαιτείται και η μόνη γυναίκα που θέλει στην πόλη (η Ντάνι, ναι), δεν ανταποκρίνεται. Ετσι ζητά να μετατεθεί. Τι να κάνει κι η Ντενέρις, προκειμένου και να τον καλοκαρδίσει και να ξελαμπικάρει κι ίδια (που, εννοείται, τον ήθελε απ’ την πρώτη στιγμή που τον είδε, τουλάχιστον ως Μάικλ Χούσμαν, βάζει ένα ποτήρι dimple και του δίνει διαταγή: βγάλε τα ρούχα σου! Και, πρόθυμα, ο Νταάριο της δείχνει… το δράκο του!

got04

Η Μελισσάνδρη νίβεται γιατί, λέει, μίλησε το πρωί με τον Κύριο και της είπε ότι δε θα ξαναμπανιαριστεί για καιρό (συζητούν για σημαντικά πράγματα). Στο λουτρό βρίσκεται κι η γυναίκα του Στάνις, η Σελίζ κι οι δυο τους έχουν την τέλεια συζήτηση για τη μοιχεία, εξετάζοντας διάφορα μαγικά φίλτρα που διαθέτει η ιέρεια για εντυπωσιασμό: μην ανησυχείς που το κάνω αβέρτα με τον άντρα σου, της λέει η Μελισσάνδρη που κυκλοφορεί θεόγυμνη γιατί, γιατί όχι, οι άντρες δε θέλουν αυτό που έχουν, θέλουν το ξένο, αλλά είναι μόνο σάρκα και χρειάζεται ό,τι χρειάζεται. Πες το και παραέξω αυτό, Μελισσάνδρη. Η Σελίζ είναι σαν τη μαμά της Carrie και λέει να μην προσηλυτίσουν τη μικρή Σιρίν, ούτε να την πάρουν μαζί τους στο ταξίδι γιατί είναι ερετικιά και κακό κορίτσι, αλλά η Μελισσάνδρη επιμένει ότι αυτό προστάζει ο Θεός του Φωτός κι αυτό θα γίνει.

got05

Σα στημένη λεμονόκουπα Ο Τζόρα επισκέπτεται την Καλίσι και τη βρίσκει… καλοδιάθετη, ενώ εκείνος έχει κατεβασμένα μούτρα απ’ τη ζήλεια που είδε τον Νταάριο να βγαίνει απ' την κάμαρά της. Δε χρειάζεται να ανησυχεί: η Ντενέρις, αφότου χρησιμοποίησε τον Νταάριο για το κορμί του, τον στέλνει τώρα με τους άντρες του να ξαναϋποτάξει τη Γιουνκάι και να σκοτώσει όλους τους εκεί άρχοντες, αν δε συμμορφωθούν με την ηγεμονία της. Ο Τζόρα και πάλι της κάνει κήρυγμα ότι κυβερνά σαν άγρια κι όχι σα δίκαιος πολιτικός και μαζί συμφωνούν να στείλει στη Γιουνκάι πρεσβευτή τον Χίζνταρ Ζο Λόρακ για να τους εξηγήσει την κατάσταση (τι κόλλημα έχει η Ντενέρις να στέλνει μακριά της όλα τα ωραία γκομενάκια;). Και λέει και στον Τζόρα να πει στον Νταάριο ότι εκείνος την έκανε ν’ αλλάξει γνώμη, για να τονωθεί λίγο ο ανδρισμός του. Πατάτα έκανε ο Τζόρα, τώρα ο Νταάριο θα μείνει στη Μιρίν και θα αναγκαστεί… να εξασκεί το ένα τουλάχιστον από τα δυο ταλέντα του.

got07

Και kidney pie απ’ την καλή Η Μπρίεν κι ο Ποντ κάνουν ένα διάλειμμα στο ταξίδι τους, στο πανδοχείο όπου, σύμπτωση, δουλεύει ο αγαπημένος Hot Pie, ο παλιός φίλος της Αρια. Εκείνος, επειδή η Μπρίεν του κάνει καλή εντύπωση (παρότι ούτε κι αυτός μπορεί να καταλάβει πώς και δεν είναι ιππότης με τέτοιο look και τέτοια πανοπλία), αφού τους εξαντλήσει με τη συνταγή της σωστής της kidney pie, τους λέει κι ότι η Αρια ήταν μέχρι πρόσφατα ζωντανή κι όδευε προς τον Βορρά μαζί με τον Σκύλο. Της στέλνει μάλιστα, αν ποτέ τη βρουν, ένα ζυμωτό λυκάκι σαν εκείνο που της είχε φτιάξει παλιά. Ο Ποντ πιθανολογεί ότι η Αρια πηγαίνει προς το Ιρι, στη θεία της – εκεί, άλλωστε, όπου βρίσκεται η Σάνσα. Κι έτσι τραβούν κατά το Ιρι.

got08

Αγάπησα ένα τέρας (επίσκεψη στον Τίριον #3) Ο Ομπεριν επισκέπτεται κι αυτός το κελί του Τίριον. Τον ενημερώνει ότι τον πλησίασε η Σέρσεϊ για να τον πάρει με το μέρος της. Και μετά του λέει την πιο υπέροχη ιστορία. Οτι όταν γεννήθηκε ο Τίριον, ο μπαμπάς του Ομπεριν τον έφερε, παιδάκι, μαζί με την αδελφή του, να επισκεφτούν την οικογένεια. Ο Ομπεριν ανυπομονούσε να δει το μωρό που όλοι έλεγαν ότι είναι αληθινό τέρας, ερμαφρόδιτο, με μεγάλα νύχια, κόκκινο μάτι και ουρά. Κι όταν το είδε, απογοητεύτηκε: ήταν απλώς ένα μωρό κι όχι ένα τέρας. Που η αδελφή του το μισούσε γιατί στη γέννα του, πέθανε η μαμά της. Ναι, τα πράγματα τώρα βγάζουν νόημα. Οσο ο Τίριον βουρκώνει, ο Ομπεριν του λέει ότι, για να εκδικηθεί το Βουνό, που είναι ο απώτερος στόχος του, θα τον εκπροσωπήσει εκείνος στη μονομαχία. Λάμπει το πρόσωπο του Τίριον. Είναι Θεός ο Ομπεριν!

got9

Είναι κακό στο χιόνι να χτίζεις παλάτια Η Σάνσα, «φυλακισμένη» στο ανάκτορο της θειάς της, βλέπει (για πρώτη φορά μάλλον, ε;) χιονισμένο το τοπίο και φτιάχνει από το χιόνι το πατρικό της παλάτι. Ο ξάδερφος και μελλοντικός της σύζυγος Ρόμπιν, που αρχίζει να μοιάζει επικίνδυνα με τον Τζόφρι σε κακούς τρόπους, εμφανίζεται και στην αρχή τα λένε όμορφα, αλλά μετά της καταστρέφει κατά λάθος το κάστρο κι η Σάνσα του ρίχνει μια ανάποδη (δεν ήξερε να τα κάνει αυτά στον Τζόφρι όταν ήταν αρραβωνιασμένοι, αλλά μαθαίνει). Ο Λίτλφινγκερ που είναι παντού και βλέπει και τη σκηνή την επαινεί, με τον λακωνικό, σαρδόνιο τρόπο του. Εκεί της λέει ότι σκότωσε πραγματικά τον Τζόφρι για να εκδικηθεί για τον παλιό του μεγάλο έρωτα, την Κάτλιν, τη μητέρα της και για την ίδια, επειδή ο Τζόφρι τη βασάνισε. Σ’ έναν άλλον κόσμο, πιο δίκαιο, της λέει, θα μπορούσες να είσαι δική μου κόρη. Αλλά, να σημειώσουμε, σ’αυτόν τον κόσμο δεν είναι και, γι’ αυτό (όχι ότι κάτι τέτοιο θα ήταν εμπόδιο στο GoT), τη φιλά με πάθος στο στόμα. Και η θεία Λάισα τους βλέπει από το μπαλκόνι! Oh no! Η τρελή θεία πιάνει τη Σάνσα απ’ το μαλλί, τη φέρνει μπροστά στη moon door, την τρύπα που οδηγεί στην απέραντη πτώση και την απειλεί ότι θα την πετάξει κάτω – όποιος στάθηκε ανάμεσα στον Πίτερ και σε κείνη ως τώρα είναι νεκρός. Ευτυχώς ο Μπέιλις (που είναι όντως παντού) μπαίνει στην αίθουσα τελευταία στιγμή και σώζει τη Σάνσα, ορκίζεται στη Λάισα ότι θα τη στείλει μακριά. Κι εκεί που η Λάισα έχει ηρεμήσει, της σκάει το παραμύθι: «Εγώ στη ζωή μου αγάπησα μόνο μια γυναίκα, καμιά άλλη, την αδερφή σου!» Και τη ρίχνει κάτω στη φεγγαρότρυπα! Λάισα off, Σάνσα ελεύθερη, Λίτλφινγκερ κάτι σα βασιλιάς του τόπου αφού παντρεύτηκε την τρελή, Ρόμπιν ποιος τον ακούει την ερχόμενη βδομάδα...

Διαβάστε περισσότερα για το «Game of Thrones» εδώ και ραντεβού την ερχόμενη Τρίτη, στις 23.30, για το όγδοο επεισόδιο του τέταρτου κύκλου της σειράς, τρίτο πριν το τέλος!

Προηγούμενα επεισόδια:

Δείτε το επίσημο preview του επεισοδίου 408 παρακάτω: