TV

«Game of Thrones», Κύκλος 4, Επεισόδιο 05: Σημειώσεις

στα 10

Για άλλη μία χρονιά, Flix gets medieval. Μπαίνουμε στο σύμπαν του Γουέστερος και δε βγαίνουμε μέχρι να μας διώξουν!

«Game of Thrones», Κύκλος 4, Επεισόδιο 05: Σημειώσεις
Ο Ομπεριν είναι ποιητής και στο κρεβάτι και στο χαρτί

Διαβάστε παρακάτω, μόνον εάν παρακολουθείτε το «Game of Thrones» και είδατε ήδη το πέμπτο επεισόδιο του τέταρτου κύκλου.

Μετά την προβολή του «Game of Thrones» στα κανάλια της Nova, Novacinema 1 και Novacinema 1 HD - αν δεν το έχετε μάθει, η σειρά προβάλλεται Κυριακή στην Αμερική και 48 ώρες αργότερα, το βράδυ της Τρίτης, στην Ελλάδα! - να τι κρατήσαμε από το επεισόδιο 405:

«First of His Name» ο τίτλος του επεισοδίου, ο πρώτος της γενιάς του, ο πρωτότοκος και το επεισόδιο ασχολείται έντονα με τον κάθε ήρωα που έχει ή βρίσκει απρόσμενα αυτή τη θέση: πώς διαμορφώνονται οι σχέσεις εξουσίας και οι σχέσεις εμπιστοσύνης και αγάπης ανάλογα με το timing και τη σειρά που φέρνει η μοίρα. Ταυτόχρονα, όμως, το επεισόδιο παρακολουθεί ακόμα περισσότερο τα κορίτσια, μελαγχολικά κι αδύναμα, στόχους των δυνατών αντρών, είτε αυτά είναι η αθώα Σάνσα και η άτυχη Αρια, είτε οι γυναίκες/κόρες του Κράστερ, είτε κι αυτή η Σέρσεϊ, στην ψυχή ένα κορίτσι που εκμεταλλεύονται οι άντρες γύρω της κι αγωνίζεται να επιβιώσει. Θα μας επιτρέψετε, ωστόσο, να πιστεύουμε ότι αυτό ήταν το πιο διασπασμένο, αργό και χωρίς σημαντικές εξελίξεις επεισόδιο του κύκλου ως τώρα, βαθειά μελαγχολικό και, για τα δεδομένα της σειράς, στάσιμο.

01

Ο Τόμεν στέφεται βασιλιάς κι εκείνος το μόνο που έχει το νου του είναι να κάνει ματάκια στη Μάρτζερι. Η Σέρσεϊ πιάνει το φλερτ στον αέρα και λέει δυο λόγια στη νύφη της: μπορεί ο Τόμεν να είναι ένα καλό και συνετό παιδί, ο μόνος άνθρωπος που αξίζει τον Σιδερένιο Θρόνο εδώ και 50 χρόνια, αλλά δεν είναι παρά παιδί και χρειάζεται μια δυνατή γυναίκα στο πλευρό του. «Ενδιαφέρεσαι ακόμα για τη θέση της βασίλισσας;» Η Μάρτζερι κάνει τάχα μου ότι δεν ξέρει κι ότι πρέπει να ρωτήσει τον μπαμπά της κι η Σέρσεϊ πάλι τον δικό της, αλλά οι δυο τους τα έχουν ήδη κανονίσει όλα μεταξύ τους: η πρώτη θα πάρει τον Τόμεν κι η δεύτερη τον Λόρας και θα πουν κι ένα τραγούδι, πιθανότατα το Rains of Castamere.

02

Η Ντενέρις πληροφορείται το θάνατο του Τζόφρι και το μάτι της γυαλίζει: με το νεοαποκτηθέν ναυτικό της Μιρίν, τους 8.000 Unsullied και τους 2.000 Second Sons από την τελευταία της «απελευθέρωση», μήπως μπορεί να επιτεθεί και να πάρει το Κινγκς Λάντινγκ; Μοιάζει να το θέλει περισσότερο κι από το παγωτό καραμέλα αλάτι του Παρλιάρου. Μόνο που η Καλίσι, επιμένοντας στον επεκτατικό της πόλεμο, έχει ξεχάσει να φροντίσει τις πόλεις που άφησε πίσω, τη Γιουνκάι και την Ασταπορ, όπου, λέει ο Τζόρα Μόρμοντ, οι πρώην σκλάβοι έχουν χάσει την ελευθερία τους σε νέους τυράννους. Η Ντενέρις περνά κρίση αυτοπεποίθησης: πώς θα ηγηθώ επτά βασιλείων αν δεν μπορώ να κρατήσω πέντε σκλάβους ελεύθερους, ρωτά τον Τζόρα ανήσυχη. Γιατί, όπως λέει, δε φτάνει που είναι μια Ταργκάριεν και η μητέρα των Δράκων, πρέπει και ν’ αποδείξει ότι είναι σωστή ηγεμόνας. Γι’ αυτό δε θα κατευθυνθεί προς το Γουέστερος (ακόμα). Θα μάθει να κυβερνά, σα σωστή μονάρχης, τους σκλάβους που απελευθέρωσε κι έκανε δικούς της.

03

Η Σάνσα κι ο Μπέιλις συνεχίζουν το οδοιπορικό τους, βγαλμένο από μυθιστόρημα της Εμιλι Μπροντέ. Εκείνη προσποιείται ότι είναι όχι η πρωτότοκη κόρη του Νεντ Σταρκ, αλλά η Αλέιν, η ανεψιά του Λίτλφιντκερ και μαζί περνούν τη Ματωμένη Πύλη για το βασίλειο του Ιρι, εκεί όπου κυβερνά η αδελφή της Κάτλιν που βύζαινε τον έφηβο γιο της. Μάνα και γιος βρίσκονται αγκαλιά, ακριβώς στην ίδια κατάσταση, μόνο ίσως λίγο πιο καθαροί και περιποιημένοι από την τελευταία φορά που τους είδαμε. Η uεία Λίσα είναι λογοδοσμένη με τον Μπέιλις και μοιάζει να χαίρεται που υποδέχεται, στα κρυφά, τη Σάνσα. Ο γιος της, πάλι, ο Ρόμπιν, πιο άγαρμπος κι από τον Χάρμονι Κορίν αλλά με το ίδιο μαλλί, τη ρωτά για το οικογενειακό της θανατικό κι εξηγεί ότι θα ήθελε να πετάξει το «μικρό λανιστεράκι» από τη φεγγαρόπορτα (τη στρογγυλή οπή στο δάπεδο του ανακτόρου που οδηγεί σε απευθείας πτώση στο απύθμενο κενό), αλλά η μαμά δεν τον άφησε. Η Λίσα, εξίσου ραφινάτη, οικτίρει τη Σάνσα που την πάντρεψαν με τον Τίριον, το βρωμερό τρολ (όχι, η Σάνσα δυσαρεστείται από τον χαρακτηρισμό, η πίστη της βρίσκεται ακόμα με τον παράδοξο σύζυγό της). Ωστόσο η θεία Λίσα έχει το νου της όχι στην ανηψιά της, αλλά στο αντικείμενο του πόθου της, τον Μπέιλις που όπως μαθαίνουμε (αλλά υποψιαζόμασταν πάντα, μόνο και μόνο χάρη στο σαρδόνιο βλέμμα του), εδώ και χρόνια σκηνοθετεί από τα παρασκήνια τη μοίρα των επτά βασιλείων: εκείνος έβαλε τη Λίσα να δολοφονήσει τον άντρα της, τον Τζον Αριν, για τον οποίο η Κάτλιν ορκίστηκε να εκδικηθεί τους Λάνιστερ και ξεκίνησε, ουσιαστικά, το όλο δράμα που ζούμε. Η Λίσα έχει βαρεθεί να δίνεται στον Μπέιλις χωρίς εκείνος να της περνά τουλάχιστον μια βέρα κι ορκίζεται, αν παντρευτούν απόψε, να σηκώσει το Βέιλ στο πόδι από τα ουρλιαχτά της ηδονής της – το οποίο ακριβώς και κάνει, μην αφήνοντας τη Σάνσα να κλείσει μάτι. Κι έτσι η Λίσα βρίσκεται παντρεμένη με τον έρωτά της, που ανέκαθεν αγαπούσε περισσότερο τη μεγαλύτερη αδελφή της, την πρωτότοκη.

05

Η θεία Λίσα κάθεται με τη Σάνσα και τα λένε: πώς η πρωτότοκη κόρη Κάτλιν έπρεπε πάντα να κάνει δίαιτα για να είναι ωραία και να πιάσει τον καλό γαμπρό κι άλλα κοριτσίστικα. Η Σάνσα χλαπακιάζει κεκάκια λεμονιού, με καρπούς από τις λεμονιές που ο Μπέιλις ξερίζωσε από το Κινγκς Λάντινγκ κι έφερε στο Βέιλ για χάρη της – εμμονική περιποίηση; Φυσικά, γι’ αυτό και η Λίσα ζηλεύει λυσσασμένα κι ανακρίνει τη Σάνσα για το αν πράγματι είναι παρθένα, ή μήπως τυχόν ο Μπέιλις, από έρωτα για τη μητέρα της, την Κάτλιν, «πείραξε» το κορμί της όπως έκανε στις κοπέλες που συντηρεί στα πορνεία του! Η Λίσα ξεσπά με συγκρατημένη υστερία αλά mommy dearest και αποκαλύπτει το σχέδιό της, να παντρέψει τη Σάνσα με τον Ρόμπιν. Ταλαίπωρη Σάνσα, τελικά η τύχη της δεν είναι καλύτερη από της δευτερότοκης αδελφής της, της Αρια.

04

Το Μνημόνιο του Μπράαβος Ο Τάιγουιν και η Σέρσεϊ συμφωνούν, μέσα σε δυο βδομάδες να παντρέψουν τη Μάρτζερι με τον Τόμεν και σ’ άλλες δυο, τη Σέρσεϊ με τον pillow biter Λόρας, ώστε να δέσουν για τα καλά την τύχη τους με τα πλούτη των Ταϊρέλ. Οι πόλεμοι είναι πολυέξοδοι, τα χρυσορυχεία του Κινγκς Λάντινγκ έχουν στερέψει και το βασίλειο των Λάνιστερ είναι καταχρεωμένο στη Σιδερένια Τράπεζα του Μπράαβος – εκεί απ’ όπου λίγο νωρίτερα ο Λόρδος Κρεμμύδης ζήτησε βοήθεια για λογαριασμό του Στάνις. Για πρώτη φορά, η Σέρσεϊ μοιάζει με χαζή ξανθιά που ιδέα δεν έχει για τα οικονομικά της χώρας της ή για τη διακυβέρνησή της. Το μόνο που τη νοιάζει σ’ αυτή τη φάση είναι το πείσμα της να εκδικηθεί τον Τίριον για την υποτιθέμενη δολοφονία του Τζόφρεϊ. Γιατί, διαφορετικά, ποιον θα κατηγορήσουν; Τη Γιαγιά Ολένα με το παχύ το πορτοφόλι;

06

Η Αρια απαγγέλει τα ονόματα στη Λίστα Θανάτου που η ζωή της έχει γράψει, ενοχλώντας τον Σκύλο που δεν μπορεί να κοιμηθεί: Τζόφρεϊ, Σέρσεϊ, Γουόλντερ Φρέι, Μέριν Τραντ, Τάιγουιν Λάνιστερ, η Κόκκινη Γυναίκα, Μπέρικ Ντοντάριον, Θόρος του Μιρ, Ιλιν Πέιν, το Βουνό. Τελευταίο η Αρια προσθέτει ένα ακόμα: «Ο Σκύλος». Αδικο. Αφού της έχει σώσει τη ζωή και το παλεύει ακόμα. Λίγο αργότερα η Αρια εξασκείται, με το μικρό της σπαθάκι, στην ξιφασκία, ή καλύτερα το «χορό στο νερό», όπως της έμαθε ο Σίριο Φορέλ από το Μπράαβος, ο καλύτερος ξιφομάχος που έζησε ποτέ – και πέθανε από το χέρι του Μέριν Τραντ. Ο Σκύλος τής γκρεμίζει την ουτοπία: εκείνο που σου σώζει τη ζωή, δεν είναι ένα μάτσο χορευτικές φιγούρες, είναι μια γερή πανοπλία κι ένα μεγάλο ξίφος. Ο Hound μοιάζει αποφασισμένος να ξεπλύνει την Αρια από κάθε ίχνος ευαισθησίας ή ρομαντισμού, λες και η ζωή της δεν κάνει αρκετά προς αυτή την κατεύθυνση.

07

Η Μπρίεν και ο Ποντ τραβούν το δρόμο τους, με κείνη να προσπαθεί εις μάτην να τον ξεφορτωθεί, μια και ούτε να ιππεύει δεν ξέρει, αλλά ο Ποντ είναι ανένδοτος στο να την προστατεύσει. Παρότι πάει να ψήσει ένα λαγό μαζί με τη γούνα του, με αποτέλεσμα να τον κάψει φυσικά και παρότι δεν έχει ιδέα πώς να την υπηρετεί, μια και για τον Τίριον κατά βάση μόνο κρασί σέρβιρε, ο «προικισμένος» Ποντ είναι πρόθυμος και ειλικρινής, σκότωσε και τον άντρα της βασιλικής φρουράς που πήγαινε να φάει τον Τίριον στη μάχη του Μπλάκγουοτερ κι έτσι η Μπρίεν αποφασίζει να του δώσει μια ευκαιρία για να μη νιώθεια ανίκανος και τον αφήνει… να τη γδύσει από την πανοπλία της. Μας αρέσει αυτό το νέο odd couple (όχι τόσο όσο το Μπρίεν – Τζέιμι φυσικά) και περιμένουμε να δούμε περισσότερα.

08

Ο Ομπεριν έχει αφήσει για λίγο τα όργια και γράφει ποίηση (ακαταμάχητος αποδεικνύεται με κάθε επεισόδιο ο άρχοντας της Ντορν). Στον κήπο τον επισκέπτεται η Σέρσεϊ με θολούς σκοπούς: τι νόημα έχει η δύναμη, του λέει, όταν δεν μπορείς να προστατεύσεις αυτούς που αγαπάς, εκείνος την αδελφή του, εκείνη τον πρωτότοκό της; Τώρα έχει αφήσει την αγαπημένη της κόρη στα χέρια του Ομπεριν και της οικογένειάς της, ένα απροστάτευτο κοριτσάκι όπως συχνά, λέει, νιώθει και η Σέρσεϊ (σε οιδιπόδειο φυσικά οφείλεται ολόκληρη η μνησικακία της Βασίλισσας). Και του ζητά να στείλει στη Μιρσέλα ένα δώρο από κείνη, όχι λιπ γκλος ή ζακετάκι, αλλά ένα πλοίο φρέσκο απ’ το καρνάγιο, επειδή η κόρη της αγαπά την ανοιχτή θάλασσα. Απόγνωση.

09

Ο Τζον Σνόου, ο Λοκ και οι σύντροφοί τους έχουν φτάσει στο καλύβι του Κράστερ, όπου οι αποσχισμένοι κάφροι εξακολουθούν να είναι κάφροι. Ο Μπραν, η Μίρα, ο Τζότζεν είναι χειρόδετοι, αλλά ο Τζότζεν προφητεύει κι έτσι. Οτι το τέλος του Μπραν δεν είναι σ’ αυτή τη φυλακή, ότι πρέπει να βρει το Weirwood κόκκινο δέντρο των οραμάτων του, ότι τον περιμένει κάπου Εκείνος. Κι από την πολλή συγκέντρωση, το χέρι του τυλίγεται σε φλόγες του νου. Ο Καρλ Τάνερ πάει να βιάσει τη Μίρα – κυρίως επειδή τη βρίσκει με τις μπούκλες – αλλά ο Τζότζεν του αντιπροτείνει πληροφορίες από το μέλλον: ότι απόψε θα τον βρει τον Καρλ Τάνερ ο θάνατος στις φλόγες. Και, πράγματι, οι Φρουροί της Νύχτας επιτίθενται, αλλά όσο σφάζουν τους αντάρτες, ο Λοκ πάει στην καλύβα και κλέβει τον Μπραν. Και ποιος να τον βοηθήσει; Ο Χόντορ Χόντορ Χόντορ; Ναι, ακριβώς αυτός! Γιατί ο Μπραν μπαίνει με το μυαλό του μέσα του, ο Χόντορ σπάει τα δεσμά του, σπάει και το λαιμό του Λοκ. Κι έτσι ο αθώος, λιγόμυαλος Χόντορ, γίνεται φονιάς, έρμαιο τον ικανοτήτων του Μπραν. Πράγμα που δίνει στον Μπραν μια διάσταση μαριονετίστα: να δούμε πώς θα την εκμεταλλευτεί. Παρότι ο Μπραν βλέπει λίγα μέτρα παρακάτω τον αδελφό του, τον Τζον, να μάχεται γενναία, δεν τον φωνάζει και με την προτροπή του Τζότζεν, αφότου ελευθερώνουν και τον λευκό λύκο απ’ το κλουβί του, φεύγει για τον Βορρά, εκεί όπου νιώθει ότι είναι η αποστολή του και το κοράκι με τα τρία μάτια. Γι άλλη μια φορά δυο (ημι)Σταρκ διασταυρώνονται χωρίς να το αντιληφθούν, κινούμενοι σε ομόκεντρες τροχιές. Ωστόσο, ο Τζον συναντά τον Καρλ μέσα στην καλύβα, οι δυο άντρες πολεμούν μανιασμένα, για λίγο φοβόμαστε ότι κι ο Τζον μπορεί να πάρει την κάτω βόλτα (γιατί όχι, τόσους έχει ξεπαστρέψει ο Τζορτζ Ρ.Ρ. Μάρτιν μ’ ένα πόνο), αλλά ξάφνου η μια από τις βασανισμένες, βιασμένες, εξαθλιωμένες κόρες του Κράστερ του φέρνει του Καρλ Τάνερ ένα μαχαίρι στην πλάτη και, στον αντιπερισπασμό, ο Τζον του περνά το τεράστιο ξίφος του, από το σβέρκο να βγει μέσα από το στόμα του, σε μια τόσο θεαματικά αιματηρή κι αηδιαστική σκηνή που καιρό είχαμε να δούμε στη σειρά. Οι Φρουροί έχουν σκοτώσει τους 10 από τους 11 αντάρτες, ο Ραστ το’χει σκάσει, αλλά δε θα έχει καλύτερη τύχη: θα βρει τον θάνατο από τον Γκόουστ, τον λύκο του Τζον, που γρήγορα θα επιστρέψει στον κύριό του. Κατ’ εντολή της Ντικενσιανής συζύγου Κράστερ, οι Φρουροί θα κάψουν την καλύβα και τους νεκρούς μαζί κι οι γυναίκες θα κοιτάζουν βουρκωμένες, με ανακούφιση και μαζί νοσταλγία: μέσα στη βία της ζωής τους, αυτό ήταν το σπίτι τους, καημένα κορίτσια, πρωτότοκα και δευτερότοκα αδιακρίτως.

Διαβάστε περισσότερα για το «Game of Thrones» εδώ και ραντεβού την ερχόμενη Τρίτη, στις 23.30, για το έκτο επεισόδιο του τέταρτου κύκλου της σειράς!

Προηγούμενα επεισόδια:

Δείτε το επίσημο preview του επεισοδίου 406 παρακάτω: