TV & STREAMING

Τα Φιλαράκια των «Friends»: 10 σειρές που δε θα υπήρχαν χωρίς το κλασικό σίτκομ

στα 10

Το πιο διάσημο σίτκομ της εποχής μας κλείνει 25 χρόνια από την πρεμιέρα του και εμείς θυμόμαστε 10 σειρές που δε μπορούσαν να έχουν υπάρξει χωρίς αυτό.

Τα Φιλαράκια των «Friends»: 10 σειρές που δε θα υπήρχαν χωρίς το κλασικό σίτκομ

Οι θεαματικότητες, τα βραβεία, τα memes (πρόσφατο στοιχείο μέτρησης αυτό) είναι όλα σημαντικά κομμάτια μέτρησης της επιτυχίας μιας σειράς, όπως και η πολύ πιο αόριστη εκείνη αίσθηση του «πόσοι μιλάνε για αυτό». Τώρα στα social media, τότε πάνω από την καφετιέρα κάθε πρωί στο γραφείο. Ολα αυτά είναι σοβαρές ενδείξεις του πόσο μεγάλοι αντίκρυσμα έχει στο κοινό μια σειρά τη στιγμή που προβάλλεται.

Ομως υπάρχει κι ο άλλος μετρητής επιτυχίας, πιο της υπομονής, κάνει πολλές φορές χρόνια να βγάλει πορίσματα, όμως είναι αληθινά αλάνθαστος: Πόσες φορές μια σειρά αντιγράφεται, και για πόσο βάθος χρόνου. Πάντα δηλαδή όταν μια σειρά έχει επιτυχία σε μια τηλεοπτική σεζόν, τις επόμενες 1-2 σεζόν οι μισές σειρές που γυρίζονται είναι σαν αυτό, αλλά πόσες σειρές μπορούμε να πούμε πως συνέχισαν να αντιγράφονται, για χρόνια και δεκαετίες.

Διαβάστε ακόμη: Ο,τι ξέρω στη ζωή, το έμαθα από τα «Φιλαράκια»!

Friends

Μπορούμε να το πούμε για το «Twin Peaks», ας πούμε. Το έχουμε ήδη πει δηλαδή. Οχι ακριβώς αντιγραφείς, αλλά «απόγονοι». Αυτό είναι ακόμα πιο σημαντικό. Τι άλλο; Εσχάτως, το «Office», σε βαθμό καθοριστικό για το πού έχει πάει η τηλεόραση πλέον. Το «Louie», οπωσδήποτε. Αλλά αν πάμε δυο βήματα πιο πίσω, μια άλλη απάντηση είναι εμφανής: Τα «Φιλαράκια». Η απλή σύνθεση της σειράς, για 6 όμορφους, αστείους φίλους που ζουν σε γειτονικά διαμερίσματα και μοιράζονται έρωτες, χαρές, απογοητεύσεις και θριάμβους στην καθημερινότητα της μεγαλούπολης, κάνει το κλασικό «Friends» ένα σίτκομ-σημείο αναφοράς. Πολύ απλά, δεν γίνεται να δούμε σειρά πάνω σε αυτό το κεντρικό μοτίβο, και να μην σκεφτούμε το σίτκομ του NBC.

Βοηθάει το γεγονός ότι η σειρά ζει ακόμα έναν κάποιο θρίαμβο στις μετρήσεις. 25 χρόνια μετά την πρεμιέρα και 15 χρόνια μετά το τέλος της, η σειρά δεν έχει σταματήσει να αποτελεί μια κάποια default θέαση για εκατομμύρια θεατές. Από τα Σαββατοκύριακα του Star Channel μέχρι το ατελείωτο binge του Netflix έχουν περάσει χρόνια, όμως ακόμα και τα πρόσφατα δυσθεώρητα ποσά που πλήρωνε το Netflix για να κρατά τη σειρά στο αρχείο του, δείχνουν την αλήθεια: Τα «Φιλαράκια» παραμένουν μια σειρά που το κοινό δεν έχει βαρεθεί να βλέπει και να ξαναβλέπει και να ξαναβλέπει και να ξαναβλέπει.

Οπότε ναι, λογικό που έχουν υπάρξει κατά καιρούς τόσες σειρές εμπνευσμένες από αυτό. Σήμερα, 25 χρόνια μετά την πρεμιέρα, πάμε να θυμηθούμε 10 χαρακτηριστικές περιπτώσεις όπου το πνεύμα του «Friends» έζησε περήφανα στο σώμα μιας νέας παραγωγής.


«Coupling»

Να ξεκινήσουμε από το καλύτερο όλων. Αντιγραφείς υπήρξαν πολλοί, όμως κανείς σαν το αγγλικό σίτκομ του Στίβεν Μόφατ. Ο Μόφατ και το κανάλι όχι απλά δεν αρνήθηκαν τη σύνδεση με τα «Φιλαράκια», αλλά πολύ περήφανα κιόλας διαφήμιζαν πάντα τη σειρά ως μια βρετανική απάντηση στο αμερικάνικο φαινόμενο. Δε χρειαζόταν να ανησυχούν κιόλας, γιατί όταν έχεις δική σου φωνή, τα πάντα θα γίνουν εμφανή.

Μπορεί το σκηνικό να ήταν παρόμοιο, με την παρέα των 6 να συχνάζει στο ίδιο καφέ και να παρακολουθούμε τα ερωτικά τους μπλεξίματα και την καθημερινή του ζωή στην πόλη, όμως τα ίδια τα σενάρια του Μόφατ ήταν ασταμάτητα εφευρετικά, παίζοντας με τη δομή, την αφήγηση, την οπτική γωνία. Αντί να πηγαίνει για το punchline σε ένα τυπικό σίτκομ στήσιμο, ο Μόφατ έστηνε τα σενάριά του ως μικρούς κωμικούς γρίφους. Είχαμε αναλύσει ένα από αυτά τα επεισόδια παλιότερα στο σάιτ.

Η σειρά έτρεξε για 4 σεζόν εμπνέοντας με τη σειρά της μια πληθώρα αποτυχημένων απευθείας ριμέικ, από την ελληνική τηλεόραση μέχρι την ίδια την αμερικάνικη, όπου για κάποιο λόγο θεωρήθηκε έξυπνη κίνηση να υπάρχει ξεπατίκωμα ριμέικ μιας σειράς που είχε εξαρχής πλασαριστεί ως η βρετανική απάντηση στο «Friends».


«Happy Endings»

O showrunner της σειράς, Ντέιβιντ Κασπ, είχε θέσει εξαρχής το δημιουργό του στόχο ως εξής: «Ο στόχος μας είναι να κάνουμε μια μοντέρνα εκδοχή του “Friends”, με τον ίδιο τρόπο που το “Modern Family” έκανε μια μοντέρνα εκδοχή της οικογενειακής σειράς». Πράγματι, η σειρά ακολουθούσε τις ζωές και τους έρωτες μιας παρέας 6 ατόμων στην μεγάλη πόλη (η οποία ήταν το Σικάγο, αλλά δεν έχει σημασία), με σημείο εκκίνησης τη διάλυση ενός γάμου και το πώς η παρέα προσπαθεί να μείνει ενωμένη μετά από αυτό.

«Iσως επειδή το “Friends” ήταν τόσο δημοφιλές, κάθε φορά που έχεις ανθρώπους στο τέλος των 20 τους που είναι ένα κοντινό γκρουπ φίλων, καταλήγεις να σε συγκρίνουν με αυτό», λέει ο showrunner, που σημειώνει πως η αρχική του ιδέα ήταν να ξεκινήσει τη σειρά από εκεί που οι περισσότερες ρομαντικές κομεντί τελειώνουν, εξ ου και η διάλυση του γάμου. «Δεν είχα δει τον πιλότο του “Friends” εδώ και 10 χρόνια, οπότε δε θυμόμουν τι συμβαίνει μέχρι που κάποιος μου το υπέδειξε, ότι η Ρέιτσελ ξεκινά τη σειρά τρέχοντας με το νυφικό της», λέει αναφερόμενος στην κοινή έναρξη των δύο σειρών με έναν γάμο που διαλύεται. «Το καταλαβαίνω, πάντα θα συγκρινόμαστε με αυτές τις σειρές. Προσπαθούμε απλά να αφήσουμε το δικό μας σημάδι.»

Η σειρά του δεν απέκτησε ποτέ τη δημοφιλία του «Friends» αλλά έτρεξε για 3 χρόνια αποκτώντας τη δική του βάση θαυμαστών, οπότε μπορούμε να πούμε πως τα κατάφερε.


«How I Met Your Mother»

H εξελιξτική θεωρία α λα τηλεοπτικά: Αυτή η σειρά, ένα κεφάλαιο τηλεόρασης από μόνη της θα μπορούσαμε να πούμε, είναι στην πραγματικότητα απόγονος του «Coupling», που ήταν απόγονος του «Friends». Το σκηνικό αφορούσε και πάλι μια κοντινή παρέα 25-30άρηδων στη μεγάλη πόλη, τα στέκια τους (μπαρ αντί για καφέ!), τα κοντινά τους διαμερίσματα, τις σχέσεις, τις ζωές τους, αλλά η παράδοση ήταν εμφανώς μοφατικότερη, με πολλές από τις ιστορίες και τις αφηγήσεις να παρουσιάζονται ως παιχνιδιάρικοι γρίφοι ή κλεισίματα του ματιού πάνω στην υποκειμενικότητα της αφήγησης ή την οπτική γωνία μιας ιστορίας. Χορταστικό σίτκομ που πάντοτε έψαχνε να βρει νέους τρόπους να διασκεδάσει το κοινό του, ακόμα και σε σεζόν που βάρυνε ή βαρέθηκε. Το φινάλε δίχασε, αλλά προσωπικά το προτιμώ από ασφαλέστερες προσεγγίσεις στο τηλεοπτικό τέλος, όπως για παράδειγμα του ίδιου του «Friends». Είχαμε γράψει παλαιότερα αναλυτικότερη ματιά.


«New Girl»

H Ζόι Ντεσανέλ ΕΙΝΑΙ η Τζες («...Τζες!»). Δεν ξεκίνησε απαραιτήτως ως συνεχιστής του «Friends», με το αρχικό set-up να ακολουθεί μια νεαρή γυναίκα που μετά από ένα χωρισμό μετακομίζει μαζί με τρεις single άντρες, αλλά όσο άρχισε να βρίσκει τη σταθερότητά της, αποκτούσε όλο και περισσότερο κάτι από το πνεύμα της σειράς των Ντέιβιντ Κρέιν και Μάρτα Κάουφμαν. Τόσο σε αρχέτυπα χαρακτήρων (υπάρχει ο «Τζόι», υπάρχει ο «κάτι-σαν-Ρος»), όσο και σε συγκεκριμένα μοτίβα και λεπτομέρειες χαρακτήρων, μέχρι φυσικά το ίδιο το setting, από το ένα μέρος που πάντα βρίσκονται οι φίλοι μέχρι το πάντα διαθέσιμο διαμέρισμα. Κράτησε 7 σεζόν, καθόλου άσχημα κιόλας, δίνοντας τη δική του, πιο quirky εκδοχή του κλασικού σίτκομ.


«The Big Bang Theory»

Από το ένα μεγαθήριο στο άλλο. Η σειρά του CBS που κράτησε 12 σεζόν και είχε το δικό της spin-off όπως και το ίδιο το «Friends» (περισσότερα σε λίγο) ήταν μια πιο geeky εκδοχή της κλασικής σειράς, κάπως σαν το πώς ο Ρος Γκέλερ θα φανταζόταν την σίτκομ ζωή του. Κοντινά διαμερίσματα, κολλητές παρέες, απρόσμενα ερωτικά μπλεξίματα, γνωστή η συνταγή, καθόλου τυχαίο που πέτυχε (εμπορικά οπωσδήποτε).


«Cougar Town»

H Μόνικα Γκέλερ (Κόρτνεϊ Κοξ) 40αρίζει, χωρίζει, μετακομίζει στη Φλόριντα κι αρχίζει να βγαίνει μόνο με νεότερους άντρες. Έγκυρο. Η σειρά του Μπιλ Λόρενς («Scrubs») κράτησε 6 σεζόν κι έφερε μια χιουμοριστική επίγνωση του εαυτού της που το «Friends» ποτέ δεν επιχείρησε, αλλά διατηρεί κάτι από τις δυναμικές εκείνης της σειράς, σαν τα Φιλαράκια να μετακόμιζαν σε άλλη πόλη έχοντας μεγαλώσει σε ηλικία, αλλά μυαλό να μη βάλανε. Οι εμφανίσεις ορίτζιναλ μελών του καστ (Τζένιφερ Άνιστον, Λίσα Κούντροου, Μάθιου Πέρι) και οι πολλαπλές αναφορές-κλεισίματα του ματιού σίγουρα βοηθούν, και πατάνε πάνω στις όποιες ομοιότητες για να ελκύσουν περισσότερους θεατές της σειράς-μεγαθήριο.


«Ανω Κάτω»

Υπάρχει και μια ελληνική αντιγραφή του «Friends» και περιέργως δεν είναι η σειρά με τον actual τίτλο «Τα Φιλαράκια» (εκείνο είναι με τον Μιχαλόπουλο και τον Κωνσταντίνου σε ρόλο γειτόνων που ο ένας θέλει να δολοφονήσει τη γυναίκα του κι ο άλλος είναι εφοριακός που τον γλιτώνει, φανταστικά), αλλά είναι το «Ανω Κάτω», με την Μαρί Κωνσταντάτου πριν γίνει Κυριακού, στον ρόλο της «Μαιρούλας» δηλαδή της Τζένιφερ Ανιστον και το υπόλοιπο σκηνικό να επιβιώνει μέχρι κεραίας. Εκτός από τα αστεία, τα οποία σίγουρα βοηθούν γενικά. Αντεξε για μία σεζόν 26 επεισοδίων, που είναι βέβαια περισσότερο από το πόσο άντεξε το αμερικάνικο «Coupling» οπότε κάτι είναι κι αυτό.


«That ‘70s Show»

Αν το «Cougar Town» είναι λίγο «Friends» αλλά σε μεγαλύτερη ηλικία, το «That ‘70s Show» είναι λιγάκι «Friends» (αν και σε πολλά βασικά σημεία απομακρύνεται, δομικά όσο και τονικά) αλλά σε μικρότερη, στα ‘70s του Ουισκόνσιν, κάπως σαν τα φλάσμπακς που βλέπαμε συχνά-πυκνά στο σίτκομ του NBC. H παρέα πάλι συγκεντρώνεται σε σπίτι και σε ένα πολύ αναγνωρίσιμο στέκι, κι ας είναι ένα υπόγειο, αντιμετωπίζοντας την εφηβεία με έναν παρόμοιο τρόπο που η παρέα του Central Perk αντιμετωπίζει την ενηλικίωση. Κράτησε 8 σεζόν και γέννησε μπόλικες μετέπειτα σταρ καριέρες όπως της Μίλα Κούνις, του Τόφερ Γκρέις, του Αστον Κούτσερ και της Λόρα Πρέπον, οπότε δεν τα πήγε καθόλου άσχημα.


«Mixology»

Αντίθετα αυτό κόπηκε στην πρώτη σεζόν και γενικά δεν το θυμάται ψυχή, αλλά επιλέξαμε να το συμπεριλάβουμε στη λίστα ως εκπρόσωπο όλων των ατυχών, ανώνυμων σειρών που γεννήθηκαν από τις στάχτες του «Friends» και πέθαναν αμέσως ξανά μέσα τους πριν προλάβουν να πουν καλά καλά την πρώτη τους λέξη. Το «Mixology» ήταν δημιουργία των Τζον Λούκας και Σκοτ Μουρ, σεναριογράφων διαφόρων edgy rom-coms από το «Hangover» και το «Bad Moms» μέχρι το «Four Christmases» και το «Ghosts of Girlfriends Past». Το high concept της συγκεκριμένης σειράς ήταν πως ακολουθούσε τις φιλίες και τους έρωτες μιας παρέας αγοριών και κοριτσιών σε ένα μπαρ, στη διάρκεια μιας νύχτας. Ως εκ τούτου λογίζεται ως απόγονος του «How I Met Your Mother», κάτι που θα το έκανε μάλλον εγγονάκι παρά παιδί του «Friends». Γυρίστηκαν 13 επεισόδια.


«Joey»

Και κρατήσαμε για το τέλος το αναπόφευκτο «Joey», το πολύ κακό spin-off του ίδιου του «Friends», μια σειρά που κυριολεκτικά δε θα υπήρχε αν δεν υπήρχε το «Friends». Πώς γίνεται να μην υπάρχει στη λίστα; Κι ας το έχουν ξεχάσει κι οι ίδιοι του οι δημιουργοί πως υπήρξε ποτέ. Το πρόβλημα ήταν πως ο Τζόι, παρότι γλυκύτατος χαρακτήρας, δε λειτουργούσε εκτός του πλαισίου των υπολοίπων- όπως και κανείς τους δε θα λειτουργούσε, ακριβώς επειδή η επιτυχία του «Friends» πήγαζε από την συνύπαρξη διαφορετικών τύπων χαρακτήρων και χιούμορ. Το «Joey» άλλοτε προσπαθούσε αποτυχημένα να αναπαράξει τη δυναμική του ορίτζιναλ κι άλλοτε απλώς δεν ήξερε καν τι πάει να κάνει. Κράτησε 2 σεζόν κι η μεγαλύτερη συνεισφορά του στην ποπ κουλτούρα ήταν ότι ανακοινώνοντας τη Ντρέα ΝτιΜατέο ως μέλος του μόνιμου καστ μας έκανε τεράστιο spoiler για το «Sopranos». ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ, ΤΖΟΪ ΤΡΙΜΠΙΑΝΙ.

Τα «Φιλαράκια» έκαναν πρεμιέρα πριν 25 χρόνια και σήμερα streamάρουν στο Netflix, μέχρι να λήξουν τα δικαιώματα, οπότε και το Netflix λογικά θα κλείσει 6 μήνες μετά.

Περισσότερα «Φιλαράκια» εδώ:

Friends