Buzz

Πώς θα επιστρέψουμε στις χειμερινές κινηματογραφικές αίθουσες;

στα 10

Οι κλειστοί κινηματογράφοι σε όλη την Ελλάδα έρχονται αντιμέτωποι με τις νέες συνθήκες και την αβεβαιότητα που επιβάλλει η πανδημία.

Πώς θα επιστρέψουμε στις χειμερινές κινηματογραφικές αίθουσες;

Ο Σεπτέμβρης προχωράει προς τα μισά του και σιγά σιγά αίθουσες κλειστού τύπου σε όλη την Ελλάδα ανακοινώνουν την επιστροφή τους, έξι περίπου και περισσότερο μήνες από τον περασμένο Μάρτιο, όταν αναγκάστηκαν να ολοκληρώσουν πρόωρα τη χειμερινή σεζόν λόγω της πανδημίας και του lockdown.

twon Town Cinemas στη Γλυφάδα

Ηδη αυτή τη στιγμή, και από την Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου, λειτουργούν στην Ελλάδα οι εξής κινηματογράφοι κλειστού τύπου.

Στην Αθήνα είναι ανοιχτά το Αστυ στην Πλατεία Κοραή, το Λάμπρος Κωνσταντάρας-Ρένα Βλαχοπούλου στο Αιγάλεω, ο Μικρόκοσμος στο Φιξ, το Τριανόν στην Πατησίων (που λειτουργεί ανάλογα με τον καιρό και ως θερινό), το Studio New Star Art Cinema στην Πλατεία Αμερικής, το Αελλώ στην Πατησίων, το Αθήναιον στους Αμπελόκηπους, η Αίγλη στο Χαλάνδρι, το Odeon Escape, τα Town Cinemas στη Γλυφάδα, τα Τρία Αστέρια στο Νέο Ηράκλειο και τα Village στο Mall, στο Φάληρο, στο Ρέντη, στο Παγκράτι, στον Αγ. Δημήτριο.

Villageio Villagio στη Σαντορίνη

Στην υπόλοιπη Ελλάδα είναι ανοιχτά το Αχίλλειον στην Πτολεμαϊδα, ο Δημοτικός Κινηματογράφος Γρεβενών, ο Δημοτικός Κινηματογράφος Κορδελιού, τα Ηλύσια στην Αλεξανδρούπολη, ο Ορφέας στην Κέρκυρα, ο Ορφέας στην Κω, ο Ορφέας στον Πύργο, το Παλλάς και το Odeon Μετροπόλ στη Ρόδο, το Premiere στη Χίο, ο Δημοτικός Κινηματογράφος Λέρου, το Σινέ Φώσκολος στη Ζάκυνθο, το Cinelux στα Φιλιατρά, το Cinemacenter στη Σπάρτη, ο Φίλιππος στη Λειβαδιά, το Villagio στη Σαντορίνη, το Απόλλων στην Καβάλα, το Αρίων στη Μυτιλήνη, το Βιτσέντζος Κορνάρος και το Odeon Talos Plaza και το Τεχνόπόλις στο Ηράκλειο Κρήτης, το Γαλαξίας Cinepolis στη Λαμία, ο Ευκαρπίδης στην Κατερίνη, το Mega Place στα Χανιά, το Odeon στην Κομοτηνή, το Odeon Μακεδονία και το Odeon Πλατεία και το Odeon Cosmos και το Cineplexx One και το Village World στη Θεσσαλονίκη, το Odeon Paralimnio στα Ιωάννινα, το Odeon Veso Mare στην Πάτρα, το Ολύμπιον στην Κοζάνη, το Cineland Παντελής στο Ρέθυμνο, το Cinema Αμαλιάδα στην Αμαλιάδα, το Cineplex Ελληνίς στα Χανιά, το Cineplex Φλοίσβος στην Κόρινθο, το Σταρ στη Βέροια, το Τηλέμαχος στα Τρίκαλα, τα Victoria Cinemas και τα Village Cinemas στη Λάρισα και τα Village Cinemas στο Βόλο.

Οι ερωτήσεις είναι πολλές, αλλά κυρίως μία:

Θα μπορέσει ο κόσμος να εμπιστευτεί την επιστροφή του στο σινεμά, έστω με τον τρόπο που το έκανε στις θερινές αίθουσες που παρά την αναμενόμενη πτώση - λόγω μείωσης της μέγιστης χωρητικότητας, αλλά και του γενικότερου φόβου της πανδημίας - κατάφεραν να επιβιώσουν μέσα στο καλοκαίρι και συνεχίζουν ακάθεκτες όσο ο καιρός θα το επιτρέπει;

Οι προβλέψεις μιλούν για σίγουρη επιστροφή των νέων ηλικιών στις αίθουσες που θα προβάλλουν μεγάλες ταινίες της σεζόν (όταν και εφόσον αυτές θα βγουν στις αίθουσες), αλλά διστακτικότερη επιστροφή των μεγαλύτερων ηλικιών που στηρίζουν εκ των πραγμάτων τον ανεξάρτητο κινηματογράφο. Τα blockbusters όμως δεν αρκούν για να στηρίξουν μια ολόκληρη κινηματογραφική σεζόν και φυσικά όχι το πλήθος των κινηματογράφων που υπάρχουν ανά την Ελλάδα - κάποιοι δεν έχουν ανοίξει ακόμη και υπάρχουν και σκέψεις να μην ανοίξουν τουλάχιστον μέχρι να καθαρίσει το τοπίο, όταν πλέον τα θερινά θα έχουν κλείσει και η μόνη επιλογή θα είναι η χειμερινή αίθουσα.

μασκ

Η υποχρεωτική χρήση της μάσκας καθόλη τη διάρκεια της παραμονής στο σινεμά (που τώρα ισχύει μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου, αλλά όπως όλα δείχνουν θα παραμείνει ως μέτρο ολόκληρη τη σεζόν) αναμένεται να αποθαρρύνει πολλούς από το να πάνε στο σινεμά, ενώ η ασάφεια ως προς τα μέτρα ασφαλείας που απαιτούνται για την ασφαλή επιστροφή στα σινεμά μπερδεύει ακόμη περισσότερα τα πράγματα.

Αυτή τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, δεν υπάρχει καθορισμένο νέο πρωτόκολλο για τη λειτουργία των κινηματογράφων κλειστού τύπου. Παραμένουν οι συστάσεις που είχαν δοθεί με την οδηγία του Αυγούστου του 2020, πάνω στις οποίες πατούν και οι κινηματογράφοι για την επανέναρξή τους - υποχρεωτική χρήση μάσκας, απόσταση ανάμεσα στα καθίσματα, απολύμανση χώρου, όχι διάλειμμα - αλλά χωρίς να είναι ξεκάθαρο τι ακριβώς είναι υποχρεωτικό σε σχέση με την κυκλοφορία νωπού αέρα και τον κλιματισμό/εξαερισμό, όπως και τι ακριβώς θα συμβαίνει σε περίπτωση που κάποιος από τους εργαζόμενους στον κινηματογράφο ή τους θεατές αρνούνται να τηρήσουν τα προβλεπόμενα μέτρα.

Ανάμεσα στους κινηματογράφους που επαναλειτουργούν είναι ενδιαφέρον πως αρκετοί από αυτούς διαβεβαιώνουν το κοινό τους - μέσω των κοινωνικών δικτύων και ανακοινώσεων - για τα μέτρα ασφαλείας που έχουν πάρει, άλλοι πάλι ή το θεωρούν δεδομένο ή όχι απαραίτητο. Είναι σαφές πως ο κόσμος θα εμπιστευτεί τους πρώτους. Αν αυτό συνδυαστεί και με ένα ξεκάθαρο πλαίσιο των υποχρεώσεων του κινηματογράφου και του θεατή, λαμβάνοντας φυσικά υπόψη πως η πανδημία είναι κάτι που θα βρίσκεται μαζί μας για πολύ καιρό ακόμη - τότε όντως θα μπορούμε να μιλάμε για την επίσκεψη στον κινηματογράφο ως μια από τις πιο «ασφαλείς» εξόδους, ανεξαρτήτως εποχής.

Διαβάστε ακόμη: Προσεχώς Σινεμά: Αυτές είναι οι ταινίες που θα δούμε στις αίθουσες μέχρι και το καλοκαίρι του 2021

m;aska