Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (ΦΕΚ Β 3162/31.7.2020) η απόφαση για την εφαρμογή του μέτρου της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε κλειστούς χώρους στο σύνολο της επικράτειας, προς περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, από 1 Αυγούστου μέχρι και τις 31 Αυγούστου 2020.
Αναλυτικά η απόφαση προβλέπει την υποχρέωση χρήσης μάσκας σε εμπορικές επιχειρήσεις, επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών, χώρους γραφείων (δημοσίων υπηρεσιών ή ιδιωτικών επιχειρήσεων) και σε οποιουσδήποτε άλλους κλειστούς χώρους συνάθροισης κοινού, εξαιρουμένων των χώρων εστίασης, επιβάλλεται η υποχρέωση χρήσης μη ιατρικής μάσκας στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων αντιμετώπισης του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, σύμφωνα με τον πίνακα (ΚΑΔ).
Ανάμεσά στους ΚΑΔ βρίσκονται και οι Υπηρεσίες προβολής κινηματογραφικών ταινιών των κινηματογράφων δωδεκάμηνης λειτουργίας (κλειστού τύπου)/59.14
Από την υποχρέωση χρήση μάσκας εξαιρούνται γενικά α) τα άτομα για τα οποία η χρήση μάσκας δεν ενδείκνυται για ιατρικούς λόγους που αποδεικνύονται με τα κατάλληλα έγγραφα, όπως λόγω αναπνευστικών προβλημάτων και β) τα παιδιά ηλικίας κάτω των τριών ετών.
Η χρήση της μάσκας στον κινηματογράφο δεν είναι ένα προφανές μέτρο και το υποχρεωτικό του μέτρου - στις περισσότερες χώρες παραμένει προαιρετικό - δημιουργεί εδώ και καιρό μεγάλη συζήτηση ανάμεσα στους ανθρώπους της κινηματογραφικής αγοράς. Για πολλούς η μάσκα απωθεί το θεατή από το να επισκεφθεί τον κινηματογράφο, δημιουργεί έξτρα πρόβλημα στην κατανάλωση ποτών και τροφίμων, ενώ δίνει την αίσθηση πως το σινεμά γενικά δεν είναι ένας ασφαλής χώρος.
Αναμένουμε να δούμε πώς θα ανταποκριθούν οι θεατές στο μέτρο στους λίγους κλειστούς κινηματογράφους που είναι ανοιχτοί σε όλη την Ελλάδα - και θα πληθαίνουν καθώς προχωράμε προς τον Σεπτέμβριο - και αν τελικά η μάσκα θα ρίξει ακόμη περισσότερο το (πεσμένο) ηθικό των κινηματογράφων.
Θυμίζουμε πως και στην Αγγλία είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας στους κινηματογράφους.
Για τους θερινούς κινηματογράφους η Κοινή Υπουργική Απόφαση Αριθμ. ΔΙα/ΓΠ.οικ. 48976/2020 (ΦΕΚ 3165/Β/31-7-2020) με θέμα «Κανόνες τήρησης αποστάσεων και άλλα μέτρα προστασίας σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, δημόσιες υπηρεσίες και άλλους χώρους συνάθροισης κοινού στο σύνολο της Επικράτειας, προς περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19» αναφέρει:
Για Υπηρεσίες προβολής κινηματογραφικών ταινιών (μόνο σε θερινούς κινηματογράφους)/59.14 οι ειδικές απαιτήσεις είναι
- Υποχρεωτική δημιουργία κενού χώρου/κενής θέσης ανά δύο καθήμενους, κατά τρόπον ώστε η πληρότητα να μην υπερβαίνει το 75%.
- Υποχρεωτική τοποθέτηση ατόμων που προσέρχονται μαζί στις δύο θέσεις καθήμενων μεταξύ των οποίων δεν μεσολαβεί κενός χώρος/κενή θέση.
- Απαγόρευση διαλείμματος κατά την προβολή.
- Υποχρεωτική χρήση μη ιατρικής μάσκας από τους εργαζόμενους.
- Εφαρμογή σχετικών κανόνων σε κοινοποιηθείσες εγκυκλίους του Γενικού ΓραμματέαΣύγχρονου Πολιτισμού.
Για Υπηρεσίες παροχής γευμάτων και ποτών από κυλικείο κινηματογράφου /56.10.19.06 οι ειδικές απαιτήσεις είναι:
- Παροχή προϊόντων σε πακέτο (takeaway) και delivery στις θέσεις των θεατών.
- Δεν επιτρέπεται η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων στον χώρο.
- Ως ελάχιστη απόσταση μεταξύ πελατών ορίζεται το ενάμισι (1,5) μέτρο
Διαβάστε ακόμη: Blockbusters: Το καλοκαίρι 2020 αναβάλλεται