Buzz

O κόσμος του Γουες Αντερσον στην Ταινιοθήκη της Γαλλίας

στα 10

Μια έκθεση που χαρτογραφεί το φετιχισμό στο σινεμά του Γουές Αντερσον, πλοηγώντας τον επισκέπτη σε μερικά από τα πιο γνωστά «μέρη» της φιλμογραφίας του.

O κόσμος του Γουες Αντερσον στην Ταινιοθήκη της Γαλλίας

Το ήξερες από την αρχή πως το σημαντικότερο έκθεμα στην έκθεση του Γουές Αντερσον θα είχε να κάνει με τις stop-motion ταινίες του και φυσικά με το «The Grand Budapest Hotel», την μεγαλύτερη εξτραβαγκάντζα ανάμεσα στις εικαστικές εξτραβαγκάντζες που όρισαν το έργο του ως ένα θρίαμβο από μινιατούρες και λεπτομέρειες, φετιχισμούς που έγιναν αναγνωρίσιμο στιλ περισσότερο και από τις ίδιες τις ταινίες του που, μεγαλώνοντας μοιάζουν όλο και περισσότερο μεταξύ τους.

Μια φίλη είπε ιδανικά πως «ο Γουες Αντερσον κάνει συνεχώς την ίδια ταινία και κάθε τρεις ταινίες του βγαίνει κάτι ξεχωριστό» και είπε μια τόσο μεγάλη αλήθεια που δεν χώρεσε σχεδόν στο περιορισμένο ορίζοντα της έκθεσης της Ταινιοθήκης της Γαλλίας που εξασφάλισε γκαρνταρόμπες, μινιατούρες και μακέτες, επιτείνοντας απλώς το fan base ενός ζώντα δημιουργού που οφείλει κάπως να δοκιμαστεί στο χρόνο πριν το κάθε κοστούμι του αποτελέσει «έκθεμα» για την αιωνιότητα.

wes anderson

wes anderson

wes anderson

wes anderson

wes anderson

wes anderson

Η έκθεση, με φόντο ένα κόκκινο που αναδεικνύει πάντα την ποπ πραγματικότητα ανεξαρτήτου εποχής, μοιράζεται σε δωμάτια ανά ταινία, δίνοντας πιο πολλά τετραγωνικά στο δίπτυχο του «The Grand Budapest Hotel» και του «The French Dispatch», κρατώντας μετρημένα τα αντίστοιχα «δωμάτια» για το «Rushmore» ή την «Οικογένεια Τένενμπάουμ». Κάθε ταινία έχει τα κοστούμια της, μερικά props (που υποψιάζεσαι ότι δεν είναι και τα αυθεντικά αλλά φτιάχτηκαν για την έκθεση) και μερικές (λίγες) αναφορές στο σύμπαν της.

Βίντεο παίζουν τις σημαντικότερες στιγμές της κάθε φιλμικής στιγμής της φιλμογραφίας του - από το «Rushmore» μέχρι το μικρού μήκους «The Wonderful Story of Henry Sugar», με πιο συγκινητικές (!) στάσεις το camping set από το «Moonrise Kingdom» και την Σκάρλετ Τζοχάνσον να προσπαθεί να απεγκλωβιστεί από το σύμπαν του «Asteroid City». Μαζί αλεπούδες, σκυλιά, γάτες και οι πιο πανέμορφες μινιατούρες από τον «Απίθανο Κο. Φοξ» και από το «Νησί των Σκύλων», στην αποθέωση του ιδανικού merchandise για τους πραγματικά φανατικούς του σκηνοθέτη.

Τίποτα περισσότερο, όμως, γιατί ο Γουές Αντερσον έχει κερδίσει την αναγνώριση του ποπ δημιουργού, ορίζοντας (ερήμην) το «γουεσαντερσονικό» πλάνο και επηρεάζοντας μέχρι και τον τρόπο που στήνουμε το instagramικό μας ημερολόγιο, αφήνοντας ωστόσο μετέωρο το κινηματογραφικό του μέλλον που δείχνει να επαναλαμβάνεται επικίνδυνα. Αυτό που ήταν κάποτε «ωραίο», τώρα μοιάζει απλά «γνώριμο».

wes anderson

wes anderson

wes anderson

wes anderson

wes anderson

wes anderson

Μια έκθεση για έναν σκηνοθέτη που βρίσκεται εν (πλήρη) ενεργεία - η νέα ταινία του Γουές Αντερσον «The Phoenician Scheme» ετοιμάζεται για την πρεμιέρα της στο 78ο Διεθνές Φεστιβάλ Καννών σε λίγες μέρες τον Μάιο, οφείλει να δώσει το στίγμα αν μιλάμε ήδη για κάποιον κλασικό ή εν δυνάμει... κλασικό. Η έκθεση της Ταινιοθήκης της Γαλλίας θέτει το ερώτημα χωρίς να μπορεί το απαντήσει. Ισως για καλό...

wes anderson

wes anderson

wes anderson

Αναζητήστε περισσότερα για την έκθεση του Γουές Αντερσον στο επίσημο site της Ταινιοθήκης της Γαλλίας.

wes anderson