Industry

Κάννες 2014: H Τουρκία ξέρει να διαφημίζει το σινεμά της!

στα 10

Το «Winter Sleep» προβάλλεται σήμερα στο επίσημο πρόγραμμα του φεστιβάλ. Κι ο Υπουργός Πολιτισμού Ομέρ Τσελίκ σπεύδει να προπαγανδίσει το σινεμά της χώρας του και την Τουρκία σαν κινηματογραφικό προορισμό. Αναρωτιόμαστε αν θα συμβεί κάτι ανάλογο τη Δευτέρα, όταν το «Xenia» του Πάνου Χ. Κούτρα θα προβληθεί στις Κάννες.

Κάννες 2014: H Τουρκία ξέρει να διαφημίζει το σινεμά της!

Διαβάζοντας το «Variety», ένα από τα μεγαλύτερα επαγγελματικά κινηματογραφικά έντυπα, του οποίου ξεφυλλίζοντας την καθημερινή έκδοση ξεκινά η μέρα στις Κάννες, σταθήκαμε σε μια συνέντευξη του Τούρκου Υπουργού Πολιτισμού Ομέρ Τσελίκ.

Οχι ακριβώς με έκπληξη, αφού η Τουρκία είναι μια χώρα που ξέρει να εκμεταλλεύεται τις ευκαιρίες και η συμμετοχή της της ταινίας του Νουρί Μπιλγκέ Τσειλάν στο διαγωνιστικό των Καννών είναι μια πολύ καλή για να πάει χαμένη ευκαιρία, για να διαφημίσει όχι μόνο το εθνικό σινεμά, μα και την Τουρκία σαν έναν φιλικό προορισμό για διεθνείς συμπαραγωγές.

Διαβάστε και δείτε εδώ περισσότερα για το «Winter Sleep» του Νουρί Μπιλγκέ Τσειλάν.

Μιλώντας στο Variety σε μια συνέντευξη η ιδέα για την οποία υποπτευόμαστε πως δεν ξεκίνησε από το περιοδικό, μα από την πλευρά του Τουρκικού υπουργείου, ο κ. Τσελίκ εξηγεί ανάμεσα σε άλλα πως ο φορολογικός μηχανισμός της χώρας του προσφέρει επιστροφή φόρου 18% σε κάθε ξένη παραγωγή που γυρίζεται εκεί και πως το κοινοβούλιο ετοιμάζεται να ψηφίσει έναν νόμο που θα καλύπτει οικονομικά το 25% των εξόδων μιας ξένης παραγωγής ή συμπαραγωγής που γυρίζεται στην Τουρκία.

Κάπως έτσι εξηγεί ο Τσελίκ, η χώρα του έχει προσελκύσει ταινίες όπως το «Argo» το «Skyfall», ή ακόμη πιο πρόσφατα το «The Water Diviner» του Ράσελ Κρόου που έκανε το μεγαλύτερο μέρος των γυρισμάτων του εκεί.

Η πρόσφατη τραγωδία στο ορυχείο της Τουρκίας, ωστόσο, ματαιώνει την προγραμματισμένη εμφάνιση του Υπουργού στις Κάννες, μέρος της οποίας θα ήταν και ο εορτασμός των 100 χρόνων του τουρκικού σινεμά με μια σειρά από εκδηλώσεις και συναυλίες.

Σκεφτόμαστε, ωστόσο, πόσο καλή ευκαιρία θα ήταν για την δική μας κινηματογραφική βιομηχανία μια ανάλογη «διαφημιστική εκστρατεία» στο περασμένο Φεστιβάλ Βερολίνου, όταν εκτός από τις ελληνικές ταινίες που συμμετείχαν υπήρχε μια αληθινά γοητευτική ταινία γυρισμένη στη χώρα μας, τα «Δύο Πρόσωπα του Ιανουαρίου» του Χοσέιν Αμινί.

Ή πως για μια ακόμη φορά το γεγονός ότι φέτος έχουμε μια ελληνική ταινία στο επίσημο πρόγραμμα των Καννών (για πρώτη φορά απ΄όταν ο «Κυνόδοντας» του Γιώργου Λάνθιμου προβλήθηκε επίσης στο Un Certain Regard το 2009), το «Xenia» του Πάνου Χ. Κούτρα, θα είναι απλώς μια ακόμη ταινία που ανοίγει το δρόμο για το ελληνικό σινεμά έχοντας απέναντί της ένα ελληνικό κράτος που μοιάζει να αδυνατεί να κατανοήσει τα βασικά: Πως η κινηματογραφία δεν αφορά απλώς σε κάποιους λίγους «καλλιτέχνες», μα που ήδη είναι και θα μπορούσε να αναδειχθεί σε ακόμη πιο σημαντικό πεδίο ανάπτυξης (ναι και οικονομικής) σε μια χώρα σε κρίση -που δεν είναι δυστυχώς μόνο οικονομική.

Διαβάστε εδώ όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το 67ο Φεστιβάλ Καννών που φέτος διεξάγεται από τις 14 έως και τις 25 Μαΐου. Το Flix βρίσκεται εκεί και σας μεταφέρει συνεχώς ό,τι θα συμβαίνει μέσα και έξω από τις αίθουσες.