Buzz

To Ιραν «φυλακίζει» το συνεργείο της καινούριας ταινίας του Τζαφάρ Παναχί!

στα 10

Το Ιράν βρήκε τον τρόπο να απαντήσει στον Τζαφάρ Παναχί που έστειλε την καινούρια του ταινία «Closed Curtain» στο Φεστιβάλ Βερολίνου: απαγόρευσε την έξοδο από τη χώρα στο συνσκηνοθέτη του, Καμπόζια Παρτόβι και της πρωταγωνίστριας της ταινίας, Μαριάμ Μογκχαντάμ.

To Ιραν «φυλακίζει» το συνεργείο της καινούριας ταινίας του Τζαφάρ Παναχί!

H αντίδραση του Ιραν μετά την παράνομη έξοδο της νέας ταινίας του Τζαφάρ Παναχί «Closed Curtain» που προβλήθηκε στο 63o Διεθνές Φεστιβάλ Βερολίνου και απέσπασε την Αργυρή Αρκτο σεναρίου, κορυφώνεται, αφού μετά τις επίσημες ανακοινώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων για «προσβολή των νόμων της χώρας» και την απάντηση του Βερολίνου, έρχεται τώρα η κατάσχεση των διαβατηρίων του συνσκηνοθέτη και πρωταγωνιστή της ταινίας Καμπόζια Παρτόβι και της συμπρωταγωνίστριάς του Μαριάμ Μογκχαντάμ.

Το Ιράν θεώρησε «προσβλητική» την έξοδο του «Closed Curtain» από το Ιράν, όχι μόνο γιατί ο Τζαφάρ Παναχί βρίσκεται κατ' οίκον περιορισμό και απαγόρευση εξάσκησης του επαγγέλματός του για 20 χρόνια από το 2010 όπου και καταδικάστηκε για αντικαθεστωτική δράση, αλλά κυρίως γιατί η ταινία δεν είχε εγκριθεί από την κυβέρνηση. Και ενώ είναι αδύνατον να σταματήσει τα ταξίδια της στα φεστιβάλ του κόσμου αλλά και την έξοδό της στις αίθουσες (στην Ελλάδα η ταινία θα διανεμηθεί από τη Seven Films), απαγορεύει στον Παρτόβι και την Μογκχαντάμ να τη συνοδέψουν ξανά εκτός Ιράν.

2

Το Φεστιβάλ Βερολίνου, όπως είχε κάνει και το Φεστιβάλ Καννών με το «This is not a Film» (την πρώτη ταινία του Παναχί μετά την απαγόρευση) δέχθηκε την ταινία στο διαγωνιστικό του πρόγραμμα και στη τελετή λήξης του βράβευσε το «Closed Curtain» με τη Χρυσή Αρκτο σεναρίου. Στη σκηνή του Berlinale Palast σηκώθηκε, εν μέσω δυνατών χειροκροτημάτων, ο Καμπόζια Παρτόβι για να το παραλάβει δηλώνοντας πως «Είναι αδύνατον να σταματήσεις ένα φιλόσοφο και έναν ποιητή. Οι ιδέες τους βγάζουν καρπούς όπου κι αν βρεθούν».

Με ή χωρίς τους δημιουργούς του, το «Closed Curtain» συνεχίζει τα ταξίδια του στον κόσμο. Η αμέσως επόμενη στάση του είναι το επίσημο κλείσιμο στο Φεστιβάλ του Χονγκ Κονγκ.

Διαβάστε περισσότερα: