Φεστιβάλ / Βραβεία

Το Φεστιβάλ Καννών τελείωσε. Ζήτω το Φεστιβάλ Καννών 2014!

στα 10

Προτού περάσει καν ένα 24ωρο από την τελετή λήξης του 66ου Φεστιβάλ Καννών, η λίστα με τις ταινίες που φημολογείται ότι θα προβληθούν στην επόμενη διοργάνωση κυκλοφορεί ήδη.

Το Φεστιβάλ Καννών τελείωσε. Ζήτω το Φεστιβάλ Καννών 2014!

Δεν υπάρχει κάτι πιο σίγουρο στις παρακάτω προβλέψεις, πέρα από το ότι ο γαλλικός τύπος έψαξε λίγο τους «μόνιμους» σκηνοθέτες των Καννών, Γάλλους και μη, διερεύνησε ποιοι μπορεί να είναι έτοιμοι τον ερχόμενο Μάιο και διαμόρφωσε μια λίστα. Η οποία, φυσικά, το πιθανότερο είναι ότι θα βγει αληθινή: το Φεστιβάλ Καννών έχει προ πολλοί αποδείξει ότι μένει πιστό στους σκηνοθέτες που έχει φιλοξενήσει έστω μια φορά και, επιπλέον, όλες οι παρακάτω ταινίες είναι εκείνες για τις οποίες ανυπομονούμε περισσότερο! Ρίξτε μια ματιά στις προβλέψεις για το ποιο θα διαγωνιστούν για τον Χρυσό Φοίνικα του 2014 και… ξεκινήστε τα στοιχήματα από τώρα!

Ο Γούντι Αλεν: άνοιξε το Φεστιβάλ πριν δυο χρόνια με το «Midnight in Paris», γιατί να μην επαναληφθεί η παράδοση με τη νέα του ταινία που τον ερχόμενο μήνα ξεκινά γυρίσματα στη Νότιο Γαλλία, με την Εμα Στόουν;

Ο Τέρενς Μάλικ: κέρδισε τον Χρυσό Φοίνικα με το «Δέντρο της Ζωής». Οι Κάννες τον περιμένουν με ανοιχτές αγκάλες με το επόμενο, διπλό του project, το «Knight of Cups» και το δίδυμό του, ατιτλοφόρητο ακόμα φιλμ. Βέβαια, για τον Τέρενς Μάλικ ο χρόνος είναι μια σχετική έννοια…

«Deux Jours, Une Nuit» των αδελφών Νταρντέν, με τη Μαριόν Κοτιγιάρ. Τρεις διακρίσεις έχουν πάρει από το Φεστιβάλ οι Βέλγοι δημιουργοί, για τη «Ροζέτα» το 199, το «Παιδί» το 2005 και το «Παιδί με το Ποδήλατο» το 2011.

«Love and War» του Εμίρ Κουστουρίτσα, ο οποίος έχει κερδίσει βραβεία από τις Κάννες το 1986 για το «Ο Μπαμπάς Λείπει σε Ταξίδι για Δουλειές» και ξανά το 1995 για το «Underground».

Ο Μάικ Λι με την κινηματογραφική βιογραφία του Γουίλιαμ Τέρνερ, του βρετανού ζωγράφου που θα υποδυθεί ο Τίμοθι Σπολ. Ο Μάικ Λι, άλλωστε, κέρδισε τον Χρυσό Φοίνικα το 1996 με το «Μυστικά και Ψέμματα» κι επέστρεψε το 2002 με το «All or Nothing».

Στα σκαριά: οποιαδήποτε από τις επόμενες ταινίες έχει τη σφραγίδα του Φεστιβάλ Καννών, αν ολοκληρωθεί εγκαίρως. Το «The Cut» του Φατίχ Ακίν, το «Deux Nuits» του Ντενίς Αρκάν, το «Winter’s Sleep» του Νουρί Μπιλγκέ Τσεϊλάν, το «La Prigione de Bobbio» του Μάρκο Μπελόκιο, το «The Smell of Us» του Λάρι Κλαρκ, το «Queen and Country» του Τζον Μπούρμαν, το «Maps to the Stars» του Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ, το «Queen of the Night» του Ατόμ Εγκογιάν, το «The Homesman» του Τόμι Λι Τζόουνς, το «Inherent Vice» του Πολ Τόμας Αντερσον, το «La Commune» του Τόμας Βίντερμπεργκ, ακόμα και το «A Igreja do Diablo» του Μανοέλ ντε Ολιβέιρα που θα κλείνει αισίως, του χρόνου, τα 106. Πιθανότατα, μετά την επιτυχία του «Moonrise Kingdom», ο Γουες Αντερσον θα φέρει στην Κρουαζέτ το «Grand Budapest Hotel» κι ολόκληρο το φαντασμαγορικό καστ του. Κερασάκι στην τούρτα, γιατί όχι, ο Ράιαν Γκόσλινγκ με την ταινία που σκηνοθετεί ο ίδιος, το «How to Catch a Monster» και τις δύο κυρίες του, Κριστίνα Χέντρικς και Εβα Μέντες.

Η γαλλική παραγωγή: Από την οικοδέσποινα χώρα, ενδέχεται να δούμε το 2014 στις Κάννες το «Bird People» της Πασκάλ Φεράν, το «L’ Homme que l’ on Aimait Trop» του Αντρέ Τεσινέ που γυρίζεται αυτές τις μέρες στην Κυανή Ακτή με την Κατρίν Ντενέβ και τον Γκιγιόμ Κανέ, το «Au Fil d’ Ariane» του Ρομπέρ Γκεντιγκιάν που επίσης γυρίζεται τώρα στη Μασσαλία, το «Sils Maria» του Ολιβιέ Ασαγιάς με τη Ζιλιέτ Μπινός, το «Aimer, Boire et Chanter» του ασίγαστου Αλέν Ρενέ, το «La Rancon de la Gloire» του Ξαβιέ Μποβουά που τιμήθηκε με το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής για το «Des Hommes et des Dieux», το «Trois Coeurs» του Μπενουά Ζακό με πρωταγωνίστριες τις Σαρλότ Γκενσμπούρ, Κατρίν Ντενέβ και Λέα Σεϊντού, ο Κριστόφ Ονορέ με τις «Μεταμορφώσεις του Οβίδιου» σε διασκευή, ή κι ο Σεντρίκ Καν με το «Vie Sauvage».

Προς το παρόν, κάντε μια επανάληψη σε όσα είδαμε, ακούσαμε και ζήσαμε φέτος, στο 66ο Φεστιβάλ Καννών