Buzz

O Μάικ Λι κάνει ταινία τη ζωή του «εθνικού ζωγράφου» της Μ.Βρετανίας!

στα 10

Αφήνοντας για λίγο τα «καθημερινά» μεγάλα δράματα των μικρών ανθρώπων, ο Μάικλ Λι ετοιμάζει την κινηματογραφική βιογραφία του Βρετανού ζωγράφου Γουίλιαμ Τέρνερ, αυτού που για πολλούς είναι ο εθνικός ζωγράφος της Μ. Βρετανίας και το όνομα του δόθηκε στο σημαντικότερο βρετανικό βραβείο σύγχρονης τέχνης.

O Μάικ Λι κάνει ταινία τη ζωή του «εθνικού ζωγράφου» της Μ.Βρετανίας!
Αυτοπροσωπογραφία του Γουίλιαμ Τέρνερ

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Μάικλ Λι παρεκκλίνει από τα νατουραλιστικά δράματά της καθημερινότητας απλών ανθρώπων προκειμένου να σκιαγραφήσει τη ζωή θρύλων της βρετανικής τέχνης.

Ηταν το 1999, όταν στο υπέροχο «Topsy - Turvy», ο Λι αφηγήθηκε με απαράμιλλη κινηματογραφική συνέπεια τη ζωή των διάσημων θεατρικού συγγραφέα και συνθέτη Γκίλμπερτ και Σάλιβαν, επιλέγοντας να τοποθετήσει την ιστορία του στους 15 μήνες που διήρκεσε η προετοιμασία του ανεβάσματος του «The Mikado» και στις δημιουργικές διαφωνίες των δύο μυθικών μορφών του αγγλικού θεάτρου.

Τώρα ο Λι, μετά το αριστουργηματικό «Μια Χρονιά Ακόμη» που ήταν η τελευταία του ταινία, ετοιμάζει την βιογραφία του Γουίλιαμ Τέρνερ, του Βρετανού ζωγράφου που γεννήθηκε στο Λονδίνο το 1775 και έγινε η ηγετική μορφή του βρετανικού ρομαντικού κινήματος, αναγνωρισμένος πλέον ως ένας από τους πλέον σύγχρονους της εποχής του καλλιτέχνης και το έργο του ως προπομπός του ιμπρεσιονισμού. Στην Μ.Βρετανία, ο Τέρνερ θεωρείται ως «εθνικός ζωγράφος» ενώ το όνομα του δόθηκε στο πιο έγκυρο βραβείο σύγχρονης τέχνης που δίνεται κάθε χρόνο σε νέους βρετανούς καλλιτέχνες.

Λίγα πράγματα είναι γνωστά αυτή τη στιγμή για την ταινία, εκτός από το πολύ σημαντικό γεγονός πως τον Τέρνερ θα υποδυθεί ο Τίμοθι Σπολ και πως όλα δείχνουν πως ο Λι θα επικεντρωθεί στην τελευταία περίοδο του ζωγράφου, όταν αυτός έπεσε σε κατάθλιψη μετά το θάνατο του πατέρα του.

Μια ταινία για τη ζωή του Τέρνερ είναι ένα σχέδιο που ο Λι έχει εδώ και πολλά χρόνια στο μυαλό του, αλλά οι απαιτήσεις της παραγωγής ενός γυρίσματος που στο μεγαλύτερο μέρος του θα γίνει στην Ιταλία, δεν του επέτρεψαν να το πραγματοποιήσει νωρίτερα. Σε παλιότερες δηλώσεις του είχε αναφέρει το πρόζεκτ λέγοντας τα εξής: «Θέλουμε να κάνουμε μια ταινία για τον Τέρνερ. Θέλω να ζωγραφίσω μια μεγάλη ταινία. Εχω κάνει μόνο δύο ταινίες εποχής (σ.σ. «Topsy-Turvy», «Vera Drake»). Χρειάζονται όμως χρήματα. Στο "Topsy-Turvy" καταφέραμε να μειώσουμε το budget με το να κόψουμε τελείως τα εξωτερικά γυρίσματα. Δεν μπορείς όμως να κάνεις μια ταινία για τον Τέρνερ και να κόψεις τα εξωτερικά. Είναι ο άνθρωπος που έδεσε τον εαυτό του σε ένα πλοίο για να ζωγραφίσει μια καταιγίδα.»