Φεστιβάλ / Βραβεία

Το Αμερικανικό Σωματείο Σκηνοθετών διαλέγει τα πέντε ντοκιμαντέρ της χρονιάς!

στα 10

Αφού ανακοίνωσε τους υποψήφιους για τις ταινίες μυθοπλασίας, το Αμερικανικό Σωματείο Σκηνοθετών δίνει τις δικές του πέντε υποψηφιότητες για τα ντοκιμαντέρ της χρονιάς και μια ακόμη ψήφο εμπιστοσύνης στον Μάρτιν Σκορσέζε.

Το Αμερικανικό Σωματείο Σκηνοθετών διαλέγει τα πέντε ντοκιμαντέρ της χρονιάς!
Σκηνή από το «The Interrupters» του Στιβ Τζέιμς

Σε μια οσκαρική κούρσα - αυτή των ντοκιμαντέρ - που έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις, αφού ανάμεσα στους τίτλους που πληρούν τις προϋποθέσεις για να φτάσουν μέχρι τις υποψηφιότητες των Οσκαρ απουσιάζουν μερικά από τα καλύτερα ντοκιμαντέρ της χρονιάς, η πεντάδα των υποψήφιων δημιουργών του Αμερικανικού Σωματείου Σκηνοθετών έρχεται να καλύψει, έστω και στο ελάχιστο, τις αδικίες της Ακαδημίας.

Οι πέντε υποψήφιοι σκηνοθέτες ντοκιμαντέρ για φέτος είναι:

Από τα πέντε παραπάνω ντοκιμαντέρ μόνο τρία («Paradise Lost 3: Purgatory», «Project Nim», «Bill Cunningham New York») βρίσκονται στη λίστα με όσα διαγωνίζονται για την πεντάδα των Οσκαρ.

Ο Μάρτιν Σκορσέζε που κερδίζει με το ντοκιμαντέρ για τον Τζορτζ Χάρισον τη δεύτερη υποψηφιότητα του φέτος από το Σωματείο (μετά το «Hugo»), αλλά και ο Στιβ Τζέιμς (θυμηθείτε το καταπληκτικό «Hoop Dreams» του 1994) δεν θα ακούσουν τα ονόματα τους, όταν ανακοινωθούν οι υποψηφιότητες των Οσκαρ, αφού οι ταινίες τους απουσιάζουν από τις 15 υποψήφιες μέχρι στιγμής για την πεντάδα της Ακαδημίας. Ωστόσο, η επιλογή του Σωματείου δίνει σταθερό προβάδισμα στο «Project Nim» και το «Paradise Lost 3» που απ' ότι φαίνεται έχουν ήδη κλείσει τις δύο θέσεις της πεντάδας των ντοκιμαντέρ στα Οσκαρ.

Το «The Interrupters» αφηγείται την έξαρση της εγκληματικότητας στο Σικάγο κατά τη διάρκεια ενός χρόνου, με κεντρικό γεγονός τον ξυλοδαρμό ενός ανήλικου μαθητή του οποίου ο θάνατος κινηματογραφήθηκε και υπήρξε η αφορμή για την κινητοποίηση ολόκληρης της πόλης σε έναν αγώνα ανάμεσα στο καλό και το κακό με σκοπό την εξάλειψη της βίας.

Τα βραβεία του Αμερικανικού Σωματείου Σκηνοθετών, τόσο στην κατηγορία της μυθοπλασίας όσο και στο ντοκιμαντέρ θα απονεμηθούν στις 28 Ιανουαρίου.

Μάθετε τα πάντα για τη φετινή οσκαρική κούρσα