Νικώντας κατά κράτος την οικονομική κρίση, το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης φτάνει αισίως στην 56η του διοργάνωση με ένα από τα καλύτερα προγράμματα των τελευταίων χρόνων, αφιερώματα στο σήμερα και το χθες του παγκόσμιου σινεμά, έμφαση στις ανεξάρτητες παραγωγές και μια σειρά από ταινίες που περιμένουν να ανακαλυφθούν ή να επιβεβαιώσουν τη φήμη τους φτάνοντας στο Φεστιβάλ μετά από την επιτυχημένη τους καριέρα στα φεστιβάλ του κόσμου.
Βρείτε εδώ το πρόγραμμα προβολών του 56ου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.
Το Φεστιβάλ ανοίγει αυλαία την Παρασκευή 6 Νοεμβρίου με το «Victoria» του Σεμπάστιαν Σίπερ που βραβεύθηκε για τη σκηνοθεσία του στο Φεστιβάλ Βερολίνου, όχι μόνο επειδή αποτελεί ένα μονοπλάνο 140 λεπτών, αλλά γιατί ισορροπεί αξιέπαινα ανάμεσα στο crowd pleaser και το arthouse σινεμά, επενδύοντας σε μια θέαση που προσομοιάζει την εμπειρία. Διαβάστε εδώ περισσότερα για το «Victoria».
Στο Διαγωνιστικό Τμήμα με 15 ταινίες που θα διεκδικήσουν τον Χρυσό Αλέξανδρο και τα μεγάλα βραβεία του Φεστιβάλ συναντάμε το «Interruption» του Γιώργου Ζώη και το «Silent» του Γιώργου Γκιγκαπέππα, ανάμεσα σε μερικές από τις πιο πολυσυζητημένες ταινίες της χρονιάς: το «From Afar» του Λορέντσο Βίγας (Χρυσός Λέοντας στο Φεστιβάλ Βενετίας), «Rums» του Γκριμούρ Χακόναρσον (Μεγάλο Βραβείο στο τμήμα «Ενα Κάποιο Βλέμμα» στις Κάννες), «600 Μίλια» του Γκαμπριέλ Ριπστάιν (γιος του Αρτούρο Ριπστάιν, βραβευμένος ως πρωτοεμφανιζόμενος σκηνοθέτης στο Βερολίνο). H κριτική επιτροπή που θα απονείμει τα βραβειά αποτελείται από την Πρόεδρο Μισέλ-Ρέι Γαβρά (παραγωγό) και τα μέλη Κορνέλιου Πορουμπόιου (σκηνοθέτη), Τζέι Ουάισμπεργκ (κριτικό), Ελίζ Ζαλαντό (παραγωγό), Ευθύμη Φιλίππου (σεναριογράφο), Διαβάστε εδώ αναλυτικά για όλες τις ταινίες φετινού Διαγωνιστικού Προγράμματος του 56ου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.
To μεγάλο αφιέρωμα του Φεστιβάλ φέρνει στη Θεσσαλονίκη τον Αρνό Ντεπλεσάν και μαζί την τελευταία του ταινία «Χρυσά Χρόνια» που θα αποτελέσει και το επίσημο κλείσιμο της διοργάνωσης. Ολες οι ταινίες του σκηνοθέτη του υπέροχου «Un Conte de Noël» του 2008 - πολλές από αυτές δεν έχουν προβληθεί στις ελληνικές αίθουσες, συν ένα masterclass που δεν χάνεται με τίποτα, σηματοδοτούν τη γνωριμία με μια από τις εξέχουσες προσωπικότητες του γαλλικού σινεμά. Διαβάστε εδώ περισσότερα για το αφιέρωμα στον Αρνό Ντεπλεσάν.
Αφιέρωμα διοργανώνει όμως το Φεστιβάλ Θεσαλονίκης και στο νεό Αυστριακό Σινεμά με πέντε ταινίες που σηματοδοτούν τη νέα γενιά μιας κινηματογραφίας που ρίχνει το βλέμμα στο παρόν, φωτίζοντας ταυτόχρονα το παρελθόν σαν Ιστορία μιας ολόκληρης χώρας. Το «One of Us» του Στέφαν Ρίχτερ, το «Chucks» των Σαμπίνε Χιέμπλερ και Γκέρχαρντ Ερτλ και το «Thank you for Bombing» της Μπάρμπαρα Εντερ οφείλουν να μπουν απαραίτητα στο προγραμμά σας. Διαβάστε εδώ περισσότερα για το αφιέρωμα στο Νέο Αυστριακό Σινεμά.
Το ελληνικό σινεμά έχει την τιμητική του και φέτος στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης με 21 ταινίες μεγάλου μήκους (14 από τις οποίες θα είναι πρεμιέρες), 16 ταινίες μικρού μήκους και 40 ελληνικές ταινίες κινουμένων σχεδίων - οι τελευταίες σε ένα αφιέρωμα για τα 70 χρόνια του ελληνικού κινουμένου σχεδίου. Στο Φεστιβάλ θα κάνουν πρεμιέρα η νέα ταινία του Κωνσταντίνου Γιάνναρη «Το Ξύπνημα της Ανοιξης», ενώ θα προβληθεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα το «Chevalier» της Αθηνάς Τσαγγάρη. Νέες ταινίες θα παρουσιάσουν, ανάμεσα σε άλλους, ο Ηλίας Δημητρίου με το «Smac» και ο Νίκος Κορνήλιος με το «Κυπαρίσσι του Βυθού», ενώ θα τιμηθεί για την προσφορά του στο ελληνικό σινεμά ο «ακούραστος» Νίκος Καβουκίδης. Διαβάστε εδώ περισσότερα για τις ελληνικές ταινίες που θα προβληθούν στο 56ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.
To φετινό πρόγραμμα «Ματιές στα Βαλκάνια» συγκεντρώνει μερικές από τις καλύτερες ταινίες της χρονιάς: το «Ορκισμένη Παρθένα» της Λάουρα Βεσπούρι, το βραβευμένο στις Κάννες «Καυτό Ηλιο» του Ντάλιμπορ Μάτανιτς από την Κροατία, το βραβευμένο στο Βερολίνο «Aferim!» από τη Ρουμανία, το «Εναν Οροφο πιο Κάτω» του Ραντού Μουντεάν, ενώ συστήνει στο ελληνικό κοινό το έργο του Μίρτσεα Ντανελιούκ, ενός από τους σημαντικότερους ανανεωτές του ρουμάνικου σινεμά. Διαβάστε εδώ αναλυτικά τις ταινίες του αποτελούν το φετινό πρόγραμμα «Ματιές στα Βαλκάνια».
Στους «Ανοιχτούς Ορίζοντες» και τις «Ειδικές Προβολές», τα κυρίως τμήματα του Φεστιβάλ σημασία έχουν μόνο οι ταινίες. Ταινίες απ' όλον τον κόσμο, βραβευμένες στα φεστιβάλ του κόσμου, ταινίες ανεξάρτητες, ανήσυχες, φτιαγμένες για το κοινό που αναζητά τι ακριβώς συμβαίνει αυτή τη στιγμή στον πλανήτη με τον τρόπο του σινεμά. Το συγκλονιστικό «Son of Saul» του Λάζλο Νέμες, το «Taxi» του Τζαφάρ Παναχί - Χρυσή Αρκτος στο Φεστιβάλ Βερολίνου, το νέο φιλμ του Απιτσατπόνγκ Βιρασετάκουν «Cemetery of Splendour», το «Diary of a Teenage Girl» της Μαριέλ Χέλερ, το «Queen of Earth» του Αλεξ Ρος Πέρι, το «Me and Earl and the Dying Girl» του Αλφόνσο Γκόμεζ-Ρεχόν (Μεγάλο Βραβείο Επιτροπής και Βραβείο Κοινού για δραματική ταινία στο Φεστιβάλ Σάντανς) - όλοι τίτλοι ταινιών που θα συζητήθουν και προεξοφλούν ήδη τις πρώτες sold-out προβολές. Διαβάστε εδώ αναλυτικά για τα τμήματα των «Ειδικών Προβολών» και των «Ανοιχτών Οριζόντων».