Φεστιβάλ / Βραβεία

56ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: Οι ελληνικές ταινίες

στα 10

Mε 21 ταινίες μεγάλου μήκους, 16 ταινίες μικρού μήκους και 40 ελληνικές ταινίες κινουμένων σχεδίων, το ελληνικό σινεμά θα βρίσκεται σε πρώτο πλάνο στο 56ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Flix Team
56ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: Οι ελληνικές ταινίες

Στο 56ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, το ελληνικό σινεμά θα πρωταγωνιστήσει: 21 ταινίες μεγάλου μήκους (14 από τις οποίες θα είναι πρεμιέρες), 16 ταινίες μικρού μήκους και 40 ελληνικές ταινίες κινουμένων σχεδίων θα προβληθούν στη φετινή διοργάνωση παρουσιάζοντας την τελευταία σοδειά της εθνικής μας κινηματογραφίας.

Διαβάστε επίσης: Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 2015: Επίδειξη ανωτερότητας με μερικές από τις καλύτερες ταινίες της χρονιάς!

Silent

Ανάμεσα στις πρεμιέρες: «Το Ξύπνημα της Ανοιξης», η νέα ταινία του Κωνσταντίνου Γιάνναρη (πρώην «Καλάσνικοφ)», ένα σκληρό δράμα που ακολουθεί πέντε εφήβους που στήνουν μια ένοπλη συμμορία, ξετυλίγοντας ένα χρονικό προδοσίας και κατάρρευσης, με φόντο μια Αθήνα σε παρακμή. Το «Silent» του Γιώργου Γκικαπέππα που εστιάζει σε μια πολλά υποσχόμενη σοπράνο που χάνει μυστηριωδώς τη φωνή της, κλείνεται στον εαυτό της και έρχεται σε σύγκρουση με την οικογένειά της. Στο «Smac» του Ηλία Δημητρίου μια καρκινοπαθής γυναίκα κι ένας άστεγος συνάπτουν μία σχέση που θα αλλάξει ριζικά τις ζωές τους.

Το Κυπαρίσσι του Βυθού

Στο «Invisible» του Δημήτρη Αθανίτη ένας μοναχικός, διαζευγμένος πατέρας που χάνει άδικα τη δουλειά του, ετοιμάζει την εκδίκησή του. «Το Κυπαρίσσι του Βυθού», η νέα του Νίκου Κορνήλιου, διευρευνά τις ανθρώπινες σχέσεις με πειραματική διάθεση. Ζητήματα της οικονομικής και ηθικής μας κρίσης πραγματεύονται δύο ταινίες - το «Μέλος Οικογένειας» του Μαρίνου Καρτίκκη, με επίκεντρο την οικονομική κρίση στην Κύπρο, και το «Zenaida» των Αλέξη Τσάφα και Γιάννη Φώτου.

interruption 607

Τα σκηνοθετικά τους ντεμπούτα παρουσιάζουν στο 56ο ΦΚΘ, νέοι έλληνες δημιουργοί: Ο Γιώργος Ζώης φέρνει το πολυαναμενόμενο «Interruption» του. Ο Κύρος Παπαβασιλείου τις «Εντυπώσεις ενός Πνιγμένου», βασισμένος στο έργο του Κώστα Καρυωτάκη. Η Ηρώ Δοντά και η Ναταλία Στράτου υπογράφουν την ταινία «Tabula Rasa» με κεντρικό ήρωα έναν νεαρό μεγαλωμένο σε ορφανοτροφείο. Η Τζόις Νασαουάτι ανεβάζει τις θερμοκρασίες με τον «Καύσωνα» . Σε ένα μικρό νησί, ένας μυστηριώδης θάνατος κι ένας ρεπόρτερ που αναζητά την αλήθεια, αποκαλύπτουν το αληθινό πρόσωπο μιας κλειστής κοινωνίας στην ταινία «Ειμαρμένη» του Ανδρέα Μαριανού. Ο Σπύρος Αμοιρόπουλος τρυπώνει στα ιδιαίτερα 6 διαφορετικών ζευγαριών «Στην Κουζίνα».

chevalier

Σε ειδική προβολή θα παρουσιαστεί και το «Chevalier» της Αθηνάς Ραχήλ Τσαγγάρη, το οποίο έρχεται κουβαλώντας τον θρίαμβό του: το πρώτο βραβείο στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λονδίνου.

Σύμπτωμα 607

Επιπλέον, έξι νέες ελληνικές ταινίες που έχουν όμως ήδη πραγματοποιήσει την πρεμιέρα τους θα συστηθούν και στο κοινό του 56ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Η νουάρ «Τετάρτη 04:45» του Αλέξη Αλεξίου, το «Σύμπτωμα» του Αγγελου Φραντζή, η «Μικρή Αρκτος» της Ελισάβετ Χρονοπούλου, οι «Οχθες» του Πάνου Καρκανεβάτου, το «Από Ερωτα» του Θοδωρή Αθερίδη και το «Illusion» του Σάββα Καρύδα.

nikos kavoukidis

Αφιέρωμα στον Νίκο Καβουκίδη

Επίσης, φέτος, η διοργάνωση τιμά τον καταξιωμένο Ελληνα κινηματογραφιστή Νίκο Καβουκίδη, ο οποίος έχει υπηρετήσει επί έξι δεκαετίες τον ελληνικό κινηματογράφο, προβάλλοντας σε πρεμιέρα την ταινία Ενα ταξίδι ζωής 60 χρόνων, Νίκος Καβουκίδης 1955 – 2015, σε σκηνοθετική επιμέλεια του ίδιου. Το φιλμ καταγράφει τη δημιουργική του διαδρομή, γεμάτη με εικόνες, πρόσωπα, στιγμές και αγαπημένους συνεργάτες: από το ξεκίνημά του στη Φίνος Φιλμ σε ηλικία 15 ετών και τη μαθητεία δίπλα στον Φιλοποίμενα Φίνο και τον Ντίνο Κατσουρίδη, ως την καταξίωσή του ως διευθυντής φωτογραφίας και μοντέρ δεκάδων ταινιών του παλιού και νέου ελληνικού κινηματογράφου.

Ismus

Αφιέρωμα 70 Χρόνια Ελληνικού Κινουμένου Σχεδίου

Το 56ο ΦΚΘ γιορτάζει τα 70 χρόνια ελληνικών κινουμένων σχεδίων σε συνεργασία με την ASIFA Hellas (Ένωση Ελληνικών Κινουμένων Σχεδίων) και παρουσιάζει μια ανθολογία από 40 μικρού μήκους animation  φιλμ, τα οποία αναδεικνύουν διαχρονικά την τέχνη του κινούμενου σχεδίου στην Ελλάδα, από το πρώτο κινούμενο του Σταμάτη Πολενάκη Ο Ντούτσε αφηγείται..., μέχρι τη νέα γενιά δημιουργών. Παράλληλα, στο πλαίσιο του αφιερώματος, το Σάββατο 7 Νοεμβρίου (ώρα 12.30, Αποθήκη Γ’, Λιμάνι), θα πραγματοποιηθεί συζήτηση με τίτλο «Οργανωμένη παραγωγή animation – Στρατηγική για την επίτευξη ενός δύσκολου στόχου», με ομιλητές εκπροσώπους της ASIFA Hellas.

Ελληνικές Ταινίες στην Αγορά

Με σημαντικές συμμετοχές στα τμήματα Crossroads και Agora Works in Progress, αλλά και στην Ψηφιακή Βιβλιοθήκη, δίνει το παρών το ελληνικό σινεμά - προσφέροντας την ευκαιρία στους δημιουργούς να προωθήσουν το έργο τους και να έρθουν σε επαφή με επαγγελματίες του διεθνούς κινηματογραφικού χώρου.

4 κινηματογραφικά σχέδια από την Ελλάδα συμμετέχουν φέτος στο 11ο Φόρουμ Συμπαραγωγών Crossroads της Αγοράς:

ΕΛΕΥΣΙΝΑ Σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Σκούρας, Παραγωγή: Γιώργος Κυριάκος, View Master, Ελλάδα

I WILL CROSS TOMORROW / ΑΥΡΙΟ ΠΕΡΝΑΩ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ -Σκηνοθεσία: Sepideh Farsi, Παραγωγή: Πάνος Καραμπίνης – Pan Entertainment, Thierry Lenouvel – Ciné-Sud Promotion, Ελλάδα/Γαλλία

THE LAND OF NO ONE Σκηνοθεσία: Aran Hughes & Χριστίνα Κουτσοσπύρου, Παραγωγή: Βασίλης Χρυσανθόπουλος, Plays2Place Productions, Ελλάδα

TO ΠΟΤΑΜΙ Σκηνοθεσία: Χάρης Ραφτόγιαννης, Παραγωγή: Ελένη Κοσσυφίδου, Blackbird Production, Ελλάδα

Στο τμήμα Agora Works in Progress της Αγοράς συμμετέχει το:

«FELLINI» Σκηνοθεσία: Κάρολος Ζωναράς, Παραγωγή: Katia Leclerc, Zonaras Productions, Ελλάδα

Διαβάστε ακόμη