Φεστιβάλ / Βραβεία

Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 2017: Το Flix προτείνει τα #axasta για την Κυριακή, 5 Νοεμβρίου

στα 10

Το Flix προτείνει καθημερινά τις ταινίες που δεν πρέπει να χάσετε στο 58ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Τρέξτε για εισιτήρια...

Flix Team
Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 2017: Το Flix προτείνει τα #axasta για την Κυριακή, 5 Νοεμβρίου

Διαβάστε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το 58ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης στο ειδικό τμήμα του Flix που ανανεώνεται συνεχώς.

«Η Αμυνα του Δράκου» («La Defensa del Dragón») της Νατάλια Σάντα – Διεθνές Διαγωνιστικό - Ολύμπιον στις 15.30

Τρεις φίλοι προχωρημένης ηλικίας περνούν τις μέρες τους στα καφενεία της Μπογκοτά και συναντιούνται τακτικά σ’ έναν θρυλικό σκακιστικό όμιλο της πόλης. Οσο καλοί κι αν είναι στο σκάκι, αδυνατούν να κάνουν οποιαδήποτε κίνηση στρατηγικής σημασίας στη ζωή τους. Μια νεαρή σκηνοθέτης κατορθώνει να συλλάβει τo ψυχικό αποτύπωμα του γηράσκοντος ανδρισμού, σκιαγραφώντας ταυτόχρονα ένα νοσταλγικό αστικό πορτρέτο μιας πολυπρόσωπης παγκόσμιας πόλης. Διαβάστε και δείτε περισσότερα για όλες τις ταινίες του Διεθνούς Διαγωνιστικού προγράμματος εδώ.

Tesnota 607

«Για την Οικογένεια» («Tesnota») του Κάντεμιρ Μπαλάγκοφ - Διεθνές Διαγωνιστικό - Ολύμπιον στις 17.30

Βρισκόμαστε στη Ρωσία του 1998, στην πόλη Νάλτσικ στον Βόρειο Καύκασο. Η 24χρονη Ιλάνα, που είναι μέλος μιας σκληροπυρηνικής εβραϊκής κοινότητας, δουλεύει στο γκαράζ του πατέρα της για να τον βοηθήσει να βγάλει τα προς το ζην. Ενα βράδυ συγκεντρώνονται φίλοι και συγγενείς για να γιορτάσουν τους αρραβώνες του μικρού αδελφού της. Το ίδιο βράδυ, όμως, κάποιοι απάγουν το ζευγάρι και ζητούν λύτρα. Ο πρωτοεμφανιζόμενος σκηνοθέτης (που υπήρξε μαθητής του Αλεξάντερ Σοκούροφ), παραδίδει ένα τολμηρό, ανατριχιαστικό ντεμπούτο που βασίζεται σε πραγματική ιστορία, για το αίμα που κυλά στις φλέβες ορίζοντας τους πιο ισχυρούς δεσμούς και για το αίμα που χύνεται στο όνομα της «αμοιβαίας ανοχής». Διαβάστε και δείτε περισσότερα για όλες τις ταινίες του Διεθνούς Διαγωνιστικού προγράμματος εδώ.

mutafukaz 607

«Καργιόληδεζ» («Mutafukaz») των Run και Σουχίρο Νισίμι - Round Midnight - Φρίντα Λιάππα στις 18.00

Ο Αντζελίνο δουλεύει οδηγός ντελίβερι στη μεγαλούπολη Νταρκ Μιτ («σκούρο κρέας») της Καλιφόρνιας. Οπως χιλιάδες άλλα ρεμάλια σ’ αυτή την επίγεια δυστοπία, έτσι κι αυτός περιφέρει το χαμένο του κορμί στους δρόμους του υποκόσμου, ώσπου η οπτασία ενός κοριτσιού τον οδηγεί σ’ ένα ατύχημα με το μηχανάκι. Οι παραισθήσεις που θ’ αρχίσει να έχει ο Αντζελίνο μετά το τροχαίο περιλαμβάνουν μονομαχίες με πληρωμένους εκτελεστές και μυστηριώδη τέρατα, ενώ ο ίδιος θα αποκτήσει και υπερφυσικές δυνάμεις. Το ψυχεδελικό animation που βασίζεται στο πιο δημοφιλές γαλλικό κόμικ των τελευταίων ετών βάζει στο μπλέντερ της ποπ κουλτούρας ετερόκλιτες αναφορές –από την Aπω Ανατολή έως τη δύση της Αμερικής– και μας ξεναγεί σ’ ένα σουρεαλιστικό σύμπαν, υπό τους ήχους ενός εθιστικού χιπ χοπ σάουντρακ.

life and nothing more 607

«Ζωή και Τίποτε Αλλο» («Life and Nothing More») του Αντόνιο Μέντες Εσπάρθα - Εκτός Συναγωνισμού - Φρίντα Λιάππα στις 20.00

Ενας νεαρός Αφροαμερικανός λαχταρά να βρει το σκοπό της ζωής του, καθώς βρίσκεται στο κατώφλι της ενηλικίωσης και νιώθει την πίεση από τα οικογενειακά βάρη να μεγαλώνει. Μια σύγχρονη νεορεαλιστική ταινία για τη σύνθετη φύση της πολιτικής της ταυτότητας, η οποία δίνει βήμα σε αυτούς που δεν έχουν φωνή ν’ ακουστούν και έχει για πρωταγωνιστές μη επαγγελματίες ηθοποιούς. Από τον σκηνοθέτη του «Εδώ κι Εκεί», που κέρδισε το Μεγάλο Βραβείο Εβδομάδας Κριτικής στις Κάννες και το Βραβείο Σκηνοθεσίας στο 53ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

grain 607

«Σπόρος» («Buğday») του Σεμίχ Καπλάνογλου - Ματιές στα Βαλκάνια - Σταυρος Τορνές στις 20.30

Δύο άνδρες στο κοντινό, πλην απροσδιόριστο μέλλον. Τι αναζητούν ο καθηγητής γενετικής σπόρων Δρ. Ερολ Εριν και ο επιστήμονας Τζεμίλ Ακμάν, που παράτησε μια λαμπρή καριέρα και ό,τι άλλο ήξερε, σε μια απαγορευμένη ζώνη που ονομάζεται Νεκρή Γη; Πρώτη αγγλόφωνη ταινία τού Καπλάνογλου («Γάλα», «Αυγό», «Μέλι»), με παρόντα στην αίθουσα τον πρωταγωνιστή του, Ζαν Μαρκ Μπαρ.

In theFade 607 4

«In the Fade» του Φατίχ Ακίν - Ειδικές Προβολές - Ολύμπιον στις 20.30

Μια γυναίκα καταδύεται στην κόλαση μετά το θάνατο του συζύγου και του γιου της σε βομβιστική επίθεση και αναδύεται στο καθαρτήριο, επιζητώντας την τιμωρία των δύο νεοναζί που κρύβονται πίσω από το έγκλημα. Το οδυνηρό αυτό ταξίδι με μόνη καύσιμη ύλη την οργή και το πένθος γίνεται μέσα από τον φακό του Φατίχ Ακίν ένα σαφές, ριζοσπαστικό πολιτικό σχόλιο, που φιλοδοξεί να διαλύσει την ομίχλη της εποχής. Βραβείο Ερμηνείας στην Νταϊάν Κρούγκερ στο Φεστιβάλ Καννών. Διαβάστε τη γνώμη του Flix για το «In the Fade» του Φατίχ Ακίν εδώ.

the wound 607

«Η Πληγή» («The Wound») του Τζον Τρένγκοουβ - Ανοιχτοί Ορίζοντες - Τζον Κασσαβέτης στις 22.15

Τα τραύματα της ενηλικίωσης είναι πολλά, αλλά κανένα δεν συγκρίνεται με την ukwaluka – πρόκειται για την τελετουργία της περιτομής που ακολουθούν οι έφηβοι της φυλής Xhosa της Νοτίου Αφρικής, περιμένοντας την πληγή στο σώμα και στην ψυχή τους να κλείσει από μόνη της. Ο Κολανί είναι ένας εργάτης που καλείται να μυήσει μια ομάδα αγοριών σε μια τέτοια τελετή στα βουνά που εκτείνονται πάνω απ’ το Ακρωτήρι της Καλής Ελπίδας. Εκεί θα θυμηθεί μια πτυχή της σεξουαλικότητάς του και τις όποιες ενορμήσεις είχε θάψει στο παρελθόν. Συνδυάζοντας την εμμονή στη λεπτομέρεια ενός ανθρωπολόγου με την τρυφερότητα ενός συνωμότη της ηδονής, ο σκηνοθέτης μιλά για το επώδυνο παιχνίδι της κατασκευής της αρρενωπότητας, ενώ διαλύει τα στερεότυπα του εξωτισμού. Επίσημη συμμετοχή στην τελευταία Berlinale. Διαβάστε τη γνώμη του Flix για την «Πληγή» εδώ.

Διαβάστε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το 58ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης στο ειδικό τμήμα του Flix που ανανεώνεται συνεχώς.

Η Fischer γιορτάζει 11 χρόνια παρουσίας στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, απονέμοντας και φέτος τα πιο σημαντικά βραβεία, τα Βραβεία Κοινού Fischer. Διαβάστε και δείτε περισσότερα εδώ.