Φεστιβάλ / Βραβεία

Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 2015: Το Flix προτείνει τα #axasta για τη Δευτέρα 9 Νοεμβρίου

στα 10

Το Flix προτείνει καθημερινά τις ταινίες που δεν πρέπει να χάσετε στο 56ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Τρέξτε για εισιτήρια...

Flix Team
Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 2015: Το Flix προτείνει τα #axasta για τη Δευτέρα 9 Νοεμβρίου

«Ορκισμένη Παρθένα» («Sworn Virgin») της Λάουρα Μπισπούρι - Ματιές στα Βαλκάνια - Σταύρος Τορνές στις 23.00

Μια από τις ωραιότερες ταινίες της χρονιάς είναι το «Ορκισμένη Παρθένα», ντεμπούτο της Λάουρα Μπισπούρι (συμπαραγωγή Ιταλίας, Ελβετίας, Γερμανίας, Αλβανίας, UNMI Κόσοβο και Γαλλίας). Με αφετηρία τη μακρά παράδοση της μπουρνέσα (ορκισμένη παρθένα στα αλβανικά), η Μπισπούρι αφηγείται την ιστορία της Χάνα, η οποία μεγαλώνοντας σε ένα απομακρυσμένο αλβανικό χωριό, στο οποίο τα δικαιώματα των γυναικών είναι ανύπαρκτα, παίρνει όρκο αγνότητας και ζει τη ζωή της σαν άντρας για να ξεφύγει απ’ αυτή τη μοίρα. Επίσημη συμμετοχή στο Διαγωνιστικό Τμήμα του Φεστιβάλ Βερολίνου και μια από τις καλύτερες γυναικείες ερμηνείες των τελευταίων χρόνων από την Αλμπα Ρορβάκερ. Διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix για το «Ορκισμένη Παρθένα» της Λάουρα Μπισπούρι.

Petting Zoo 607

«Ζωολογικός Κήπος» («Petting Zoo») της Μίκα Μαγκί - Διεθνές Διαγωνιστικό - Ολύμπιον στις 15.30

Η 17χρονη Λάιλα, μια τυπική έφηβη από το Σαν Αντόνιο του Τέξας, μένει έγκυος από τον συνομήλικο φίλο της. Τώρα πρέπει να πάρει τη μεγαλύτερη απόφαση της ζωής της: να κρατήσει το μωρό ή να κάνει έκτρωση, έτσι ώστε να μπορέσει να φοιτήσει στο πανεπιστήμιο, όπου έχει ήδη εξασφαλίσει μια υποτροφία; Η ιστορία ενηλικίωσης που αφηγείται ο Ζωολογικός κήπος είναι γνώριμη, ωστόσο στο φιλμ της Μαγκί αποδίδεται με αξιοθαύμαστη καθαρότητα και ζεστασιά. Πρώτη μεγάλου μήκους για την σκηνοθέτη από το Τέξας, σε παραγωγής της Αθηνάς Ραχήλ Τσαγγάρη. Διαβάστε τη γνώμη του Flix για το «Petting Zoo» εδώ.

rams 607

«Δεσμοί Αίματος» («Rams») του Γκρίμουρ Χακόναρσον - Διεθνές Διαγωνιστικό - Επανάληψη - Φρίντα Λιάππα στις 15.45

Με τα πιο απλά υλικά, ο Γκρίμουρ Χακόναρσον δημιουργεί μια υπέροχη ταινία με σκανδιναβική ψυχή. Δυο αδέλφια, που από πείσμα έχουν να μιλήσουν περισσότερα από σαράντα χρόνια, ζουν σε διπλανές φάρμες σε μια απομακρυσμένη κοιλάδα της Ισλανδίας. Ο κόσμος τους στρέφεται γύρω από τα πρόβατά τους. Οταν μια ασθένεια προσβάλλει ένα κριάρι, ο φόβος απλώνεται σ’ όλη την περιοχή. Μαύρο χιούμορ και δράμα εναλλάσσονται σε μια ταινία που ο ρυθμός της συμβαδίζει με το ρυθμό της φύσης, δίνοντας χώρο στους ήρωες για να αναπνεύσουν. Βραβευμένο στο Ενα Κάποιο Βλέμμα των Καννών. Διαβάστε περισσότερα για το «Rams» εδώ.

ivy 607

«Κισσός» («Ivy») του Τόλγκα Καρατσελίκ - Διεθνές Διαγωνιστικό - Ολύμπιον στις 18.00

Τo πλήρωμα ενός φορτηγού πλοίου βρίσκεται εγκλωβισμένο έξω από τις ακτές της Αιγύπτου. Η πλοιοκτήτρια εταιρεία έχει μόλις χρεοκοπήσει και οι πέντε εναπομείναντες άνδρες μαζί με τον καπετάνιο πρέπει να περιμένουν για όσο χρειαστεί μέσα στο πλοίο, προκειμένου να μην κατασχεθεί από τις αρχές, διεκδικώντας στο μεταξύ τα δεδουλευμένα τους. Αναπόφευκτα, τα τρόφιμα και οι αντοχές εξαντλούνται και τα όρια ξεπερνιούνται. Η δεύτερη ταινία του Τούρκου σκηνοθέτη Τόλγκα Καρατσελίκ είναι ένα βραδυφλεγές ψυχολογικό θρίλερ, αινιγματικό από την αρχή έως το τέλος. Επίσημη συμμετοχή στα Φεστιβάλ του Σάντανς, του Κάρλοβι Βάρι και της Κωνσταντινούπολης.

Queen of the Earth 607

«Βασίλισσα της Γης» («Queen of Earth») του Αλεξ Ρος Πέρι - Ανοιχτοί Ορίζοντες - Τζον Κασσαβέτης στις 19.30

Μια από τις πιο χαρισματικές νέες αμερικανίδες ηθοποιούς, η Ελίζαμπεθ Μος του «Mad Men» και του «Top of the Lake», πρωταγωνιστεί στο Queen of Earth του Αλεξ Ρος Πέρι, το οποίο εξερευνά τα όρια της λογικής, της ψυχικής υγείας και της φιλίας, μέσα από δυο γυναίκες που περνούν μια εβδομάδα αποκλεισμένες σε ένα εξοχικό σπίτι. Διαβάστε εδώ περισσότερα για το «Queen of the Earth».

body cialo 1 607

«Σώμα» («Body») της Μαλγκορζάτα Σουμόφσκα - Ανοιχτοί Ορίζοντες - Φρίντα Λιάππα στις 20.30

Τιμημένη εξ ημισείας με Αργυρή Αρκτο στο Φεστιβάλ Βερολίνου (μοιράστηκε το βραβείο με το «Aferim!» του Ράντου Ζούντε) η ταινία Body της Μαλγκορζάτα Σουμόφσκα είναι μια ρεαλιστική, ποιητική –κι ενίοτε με κωμική χροιά- μελέτη για το ανθρώπινο σώμα, με οδηγούς έναν ιατροδικαστή, την ανορεξική κόρη του και μια φυσιοθεραπεύτρια που ζουν στη σύγχρονη Πολωνία. Διαβάστε εδώ περισσότερα για το «Body».

Francofonia 607

«Francofonia» του Αλεξάντρ Σοκούροφ - Ειδικές Προβολές - Ολύμπιον στις 20.30

Το «Francofonia» του Αλεξάντερ Σοκούροφ - ένα ιδιόμορφο μείγμα μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ και video art- αφηγείται μια αληθινή, αξιοθαύμαστη ιστορία: τη συνεργασία του διευθυντή του Μουσείου του Λούβρου Ζακ Ζοζάρ και του γερμανού αξιωματικού Φραντς Γκραφ Βολφ-Μέτερνιχ κατά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, με στόχο τη διάσωση των θησαυρών του μουσείου από τους ναζί. Επίσημη συμμετοχή στο Διαγωνιστικό Τμήμα του Φεστιβάλ Βενετίας.

Διαβάστε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το 56ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης στο ειδικό τμήμα του Flix που ανανεώνεται συνεχώς