Φεστιβάλ / Βραβεία

Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 2015: Το Flix προτείνει τα #axasta για την Πέμπτη 12 Νοεμβρίου

στα 10

Το Flix προτείνει καθημερινά τις ταινίες που δεν πρέπει να χάσετε στο 56ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Τρέξτε για εισιτήρια...

Flix Team
Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 2015: Το Flix προτείνει τα #axasta για την Πέμπτη 12 Νοεμβρίου

Silent του Γιώργου Γκικαπέππα - Διεθνές Διαγωνιστικό - Ολύμπιον στις 18.00**

H Διδώ επιστρέφει στην Αθήνα μετά από καιρό και εγκαθίσταται στο εγκαταλελειμμένο πατρικό της σπίτι. Διαδοχικά την επισκέπτονται ο φίλος της, η αδερφή της, ο πατέρας της και τελικά η μητέρα της. Μαζί την επισκέπτονται και εικόνες από την αγωνία των εξετάσεων που δεν κατάφερε να δώσει ως τραγουδίστρια της όπερας στην Πολωνία, εκεί όπου έχασε για πάντα τη φωνή της. Μαζί με το καθένα από τα πρόσωπα που την επισκέπτονται, ανακαλύπτουμε τον κόσμο της και το χρονικό μιας χαμένης φωνής, ξεκινώντας από το πρόσφατο έως το παιδικό της παρελθόν. Κι ενώ η Διδώ προσπαθεί να ξαναβρεί την αληθινή της φωνή, η προηγμένη πνευματικά και πολιτικά οικογένεια μέσα στην οποία μεγάλωσε, ενοχλημένη από την άρνησή της να μιλήσει, την αρρωσταίνει ακόμα πιο πολύ. Ο Γιώργος Γκικαπέππας επιστρέφει μετά την «Πόλη των Παιδιών» ξανά με πρωταγωνίστρια την Κίκα Γεωργίου και διεκδικεί ένα από τα μεγάλα βραβεία του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Διαβάστε εδώ περισσότερα για το «Silent».

Road to La Paz

«Ο Δρόμος για το Λα Πας» («Road to La Paz») του Φρανσίσκο Βαρόνε - Διεθνές Διαγωνιστικό - Φρίντα Λιάππα στις 18.00

Ενας ηλικιωμένος μουσουλμάνος ζητά από έναν «ερασιτέχνη ταξιτζή» να τον οδηγήσει με το παλιό Peugeuot 505 του, από το Μπουένος Aϊρες μέχρι τη Λα Πας, απ’ όπου φιλοδοξεί να ταξιδέψει ώς την Μέκκα. Ο πρωτοεμφανιζόμενος Αργεντίνος Φρανσίσκο Βαρόνε διανύει μίλια εντός και εκτός οθόνης σε μια τρυφερή ιστορία ανοχής, με οδηγό ένα διαρκές αίσθημα ουμανισμού και αλληλοκατανόησης - ως το μοναδικό δρόμο για την κοσμική συμφιλίωση.

La Belle Saison

«Η Ωραία Εποχή» («La Belle Saison») της Κατρίν Κορσινί - Ημέρα Γαλλοφωνίας TV5Monde - Φρίντα Λιάππα στις 20.30

Βρισκόμαστε στο 1971. Η Ντελφίν, κόρη αγροτών, μετακομίζει στο Παρίσι για να απελευθερωθεί από τα δεσμά της οικογένειάς της και να ξανακερδίσει την οικονομική της ανεξαρτησία. Η Καρόλ είναι Παριζιάνα, ζει με τον Μανυέλ, κι είναι ενεργά αναμεμειγμένη με τις ζυμώσεις του φεμινιστικού κινήματος. Η συνάντησή τους θα φέρει τα πάνω κάτω στις ζωές τους. Η Κατρίν Κορσινί επιστρέφει με μια ιστορία απαγορευμένης αγάπης ανάμεσα σε δύο γυναίκες με φόντο τα 70s της γαλλικής επαρχίας σε μια τεράστια εμπορική επιτυχία στη Γαλλία και πρωταγωνίστριες την Σεσίλ Ντε Φρανς και την πρωτοεμφανιζόμενη έκπληξη Ιζια Χίγκελιν.

Neon Bull 607

«Ταύρος από Νέον» («Neon Bull») του Γκαμπριέλ Μασκάρο - Ανοιχτοί Ορίζοντες - Σταύρος Τορνές στις 15.30

Η ταινία «Neon Bull» (Βραζιλία) του Γκαμπριέλ Μασκάρο, που απέσπασε το βραβείο Orizzonti στο 72ο Φεστιβάλ Βενετίας, με όχημα τον κόσμο του ροντέο, παρουσιάζει άγνωστες εικόνες, αισθησιακές, γεμάτες ζωή και όνειρα. Μια άλλη εικόνα της Βραζιλίας μέσα από ήρωες που δεν χάνουν την αισιοδοξία τους και την ελπίδα τους για κάτι καλύτερο. Διαβάστε εδώ περισσότερα για το «Neon Bull».

Σύμπτωμα 607

«Σύμπτωμα» του Αγγελου Φραντζή - Ελληνικές Ταινίες - Τώνια Μαρκετάκη στις 19.30

Σε ένα χειμώνα σε ένα απομονωμένο νησί όπου κάνει την εμφάνιση του ένα μοναχικό πλάσμα με δερμάτινο μπουφάν και μάτια που λαμπυρίζουν στο σκοτάδι. Οποιος έρχεται σε επαφή μαζί του χάνει τα λογικά του. Οι κάτοικοι ζητούν τη βοήθεια μιας παράξενης κοπέλας που μοιάζει να είναι η μόνη που μπορεί να τα βάλει μαζί του. Προκειμένου να δυναμώσει την πίστη της, εκείνη οδηγείται σε πράξεις όλο και πιο ακραίες που μοιάζουν να κρύβουν μια μυστική σχέση μαζί του. Ο Αγγελος Φραντζής επιστρέφει μετά το «Μέσα στο Δάσος» με ένα μυστηριώδες φιλμ που απλώνεται πάνω στο μύθο και την πραγματικότητα για όλα αυτά που νομίζουμε ότι είναι ο διάβολος. Διαβάστε εδώ περισσότερα για το «Σύμπτωμα».

Mustang 607

«Ατίθασες» («Mustang») της Ντενίζ Γκαμζέ Εργκιουβέν - Βραβεία LUX - Σταύρος Τορνές στις 20.30

Το καλοκαίρι έχει μόλις αρχίσει. Σ’ ένα χωριό στη βόρεια Τουρκία, η Λαλέ και οι τέσσερεις αδελφές της γυρνούν από το σχολείο και παίζουν αθώα με τ’ αγόρια. Η υποτιθέμενη ανηθικότητα των παιχνιδιών τους προκαλεί ένα σκάνδαλο με αθέλητες συνέπειες. Το σπίτι της οικογένειας μετατρέπεται σιγά σιγά σε φυλακή, το σχολείο αντικαθίσταται με μαθήματα κατ’ οίκον με θέμα τις δουλειές του σπιτιού και το μαγείρεμα και ξεκινούν τα προξενιά. Οι πέντε αδελφές, σπρωγμένες από την ίδια επιθυμία για ελευθερία, επαναστατούν ενάντια στους περιορισμούς που τους επιβάλλονται. Τουρκο-γαλλική παραγωγή, κινηματογραφημένη με τρόπο σχεδόν ονειρικό αλλά δίχως να αγνοεί την σκληρότητα της ιστορίας και το παράλογο της κοινά αποδεκτής «ηθικής», κέρδισε συγκρίσεις με το «Virgin Suicides» της Σοφία Κόπολα, έκανε πρεμιέρα στο Δεκαπενθήμερο Σκηνοθετών του Φεστιβάλ Καννών κι αποτελεί, παρότι μιλά τουρκικά, τη φετινή γαλλική υποψηφιότητα για το ξενόγλωσσο Οσκαρ. Διαβάστε και δείτε περισσότερα για το «Mustang» εδώ.

Smac 607

Smac του Ηλία Δημητρίου - Ελληνικές Ταινίες - Τώνια Μαρκετάκη στις 22.00

To «SMAC» αναφέρεται σε μια πρωτεϊνη (Second Mitochondrial Activator of Caspases) που κατά τη διάρκεια της απόπτωσης ή αλλιώς του προγραμματισμένου κυτταρικού θανάτου ελευθερώνεται από το ανθρώπινο σώμα και βοηθάει τον οριστικό θάνατο των κυττάρων. Κι, όμως, το «SMAC» δεν είναι μια ιατρική ταινία ή μια ταινία για το θάνατο. Το «SMAC» είναι η ιστορία δύο ανθρώπων, της Ελένης που μαθαίνει ότι έχει καρκίνο στα τελευταία στάδια και του Αντρέα που ζει άστεγος στην Αθήνα, και της συνάντησής τους ακριβώς στο σημείο όπου ο ένας έχει περισσότερο ανάγκη τον άλλον σε μια αφοπλιστική νίκη της ζωής πάνω σε κάθε βιολογική ή κοινωνική πρόβλεψη. Ο Ηλίας Δημητρίου επιστρέφει μετά το «Fish 'n Chips» με τη Βαγγελιώ Ανδρεαδάκη και τον Γιάννη Κοκιασμένο στους πρωταγωνιστικούς ρόλους. Διαβάστε περισσότερα για το «Smac» εδώ.

Arabian Nights 607

«Χίλιες και Μία Νύχτες 1: Ο Ανήσυχος» («Arabian Nights 1: The Restless One») του Μιγκέλ Γκομές - Ανοιχτοί Ορίζοντες - Παύλος Ζάννας στις 22.15

Το «Arabian Nights» του πορτογάλου Μιγκέλ Γκόμες (με προϊστορία τον εξαιρετικό «Χαμένο Παράδεισο»), είναι ένα φιλόδοξο εγχείρημα χωρισμένο σε τρεις ταινίες που με αφετηρία τις Χίλιες και μια νύχτες απεικονίζει την σύγχρονη κοινωνική κατάσταση στην Πορτογαλία και ιδιαίτερα την οικονομική κρίση και τις επιπτώσεις της. Το 2ο μέρος του Arabian Nights είναι η επίσημη υποψηφιότητα της Πορτογαλίας για το Οσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας. Διαβάστε εδώ περισσότερα για το «Arabian Nights» του Μιγκέλ Γκόμες.

One Floor Below 607

«Εναν Οροφο πιο Κάτω» («One Floor Below») του Ράντου Μουντέαν - Ματιές στα Βαλκάνια - Σταύρος Τορνές στις 23.00

Αφού βρέθηκε να είναι ο μοναδικός, άτυχος μάρτυρας ενός οικογενειακού καυγά που κατέληξε σε φόνο, ο Πατράσκου βρίσκεται στα διασταυρούμενα πυρά δύο πολύ κοντινών γειτόνων: ο ένας είναι ο παράξενος δολοφόνος. Ο άλλος είναι η ίδια η συνείδησή του... Ο σκηνοθέτης του «Τρίτη, Μετά τα Χριστούγεννα» επιστρέφει με μια ταινία πάνω στην ενοχή, την απουσία της και την ανάγκη της στις σύγχρονες κοινωνίες. Επίσημη συμμετοχή στο «Ενα Κάποιο Βλέμμα» του Φεστιβάλ Καννών. Διαβάστε εδώ περισσότερα για το «One Floor Below».

Διαβάστε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το 56ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης στο ειδικό τμήμα του Flix που ανανεώνεται συνεχώς.