Φεστιβάλ / Βραβεία

Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 2015: Το Flix προτείνει τα #axasta για την Τρίτη 10 Νοεμβρίου

στα 10

Το Flix προτείνει καθημερινά τις ταινίες που δεν πρέπει να χάσετε στο 56ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Τρέξτε για εισιτήρια...

Flix Team
Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 2015: Το Flix προτείνει τα #axasta για την Τρίτη 10 Νοεμβρίου

«Η Ωραία Εποχή» («La Belle Saison») της Κατρίν Κορσινί - Ημέρα Γαλλοφωνίας TV5Monde - Ολύμπιον στις 23.00

Βρισκόμαστε στο 1971. Η Ντελφίν, κόρη αγροτών, μετακομίζει στο Παρίσι για να απελευθερωθεί από τα δεσμά της οικογένειάς της και να ξανακερδίσει την οικονομική της ανεξαρτησία. Η Καρόλ είναι Παριζιάνα, ζει με τον Μανυέλ, κι είναι ενεργά αναμεμειγμένη με τις ζυμώσεις του φεμινιστικού κινήματος. Η συνάντησή τους θα φέρει τα πάνω κάτω στις ζωές τους. Η Κατρίν Κορσινί επιστρέφει με μια ιστορία απαγορευμένης αγάπης ανάμεσα σε δύο γυναίκες με φόντο τα 70s της γαλλικής επαρχίας σε μια τεράστια εμπορική επιτυχία στη Γαλλία και πρωταγωνίστριες την Σεσίλ Ντε Φρανς και την πρωτοεμφανιζόμενη έκπληξη Ιζια Χίγκελιν.

Glassland

«Γυάλινη Χώρα» («Glassland») του Τζέραρντ Μπάρετ - Διεθνές Διαγωνιστικό - Ολύμπιον στις 13.30

Με φόντο το σύγχρονο Δουβλίνο, ο Τζον, ένας νεαρός οδηγός ταξί, περνά τη μίζερη καθημερινότητά του δουλεύοντας νυχτερινή βάρδια και φροντίζοντας την αλκοολική μητέρα του. Προκειμένου να βρει χρήματα για την κλινική αποτοξίνωσης της μητέρας του, ο Τζον θα καταφύγει σε πράξεις που δεν φανταζόταν ότι θα έκανε ποτέ. Το ελλειπτικό, συγκινητικό δράμα του Ιρλανδού σκηνοθέτη Τζέραρντ Μπάρετ είναι μια ειλικρινής σπουδή για τη δυσλειτουργική –το λιγότερο– σχέση μεταξύ γονέα και παιδιού, αλλά κι ένα πορτρέτο της ιρλανδικής εργατικής τάξης και της οικονομικής εξαθλίωσης που βιώνουν άνθρωποι σαν τον Τζον. Από την Ιρλανδία του σήμερα, βραβευμένη στο Σάντανς, μια ταινία φτιαγμένη από την πραγματικότητα μιας χώρας σε πλήρη οικογενειακή διάλυση.

«Η Μωρία του Αλμάιερ» («La Folie Almayer») της Σαντάλ Ακερμάν - Τιμητική προβολή για τη Σαντάλ Ακερμάν - Παύλος Ζάννας στις 15.00

Ένα ποτάμι κυλά βροντερό. Ο ήλιος σού καίει τα μάτια. Μια γυναίκα χάνει τα λογικά της. Ένα κορίτσι τραγουδά σ’ ένα «χόνκι τονκ» μπαρ. Ένας Κινέζος πίνει όπιο και ονειρεύεται. Ένα παιδί τρέχει στη ζούγκλα και κάποιος τρέχει ξωπίσω του. Ένας κεραυνός. Ένας γάμος χωρίς έρωτα. Ένα πέπλο θλίψης. Ξέφρενη χαρά. «Δεν θ’ αποκτήσεις ποτέ τη Νίνα.» Ένα νεαρό κορίτσι τρέχει ώς το τέλος της νύχτας. Μαύρος ήλιος. Ένας πατέρας διαλαλεί τηναγάπητου. Ένας απόκληρος. Μια βάρκα αδειανή παλαντζάρει στην καταιγίδα. Βρεγμένα τα φοινικόδεντρα λαμπυρίζουν. Ένας άντρας νεκρός. Κουνούπια. Μια ταινία σαν τελλουρικό ρεύμα. Μια τραγική ιστορία που, όπως και οι αρχαίες τραγωδίες, είναι πάντα επίκαιρη. Μια ιστορία τόσο παλιά, όσο κι ο κόσμος. Μια ιστορία τόσο νέα, όσο κι ο κόσμος. Για την αγάπη και τη μωρία. Για τα απίθανα όνειρα. H προτελευταία ταινία της Σαντάλ Ακερμάν, από το 2011, μια παθιασμένη διασκευή του ντεμπούτου του Τζόζεφ Κόνραντ «Almayer's Folly» - φόρος τιμής στη σημαντική δημιουργό που πέθανε φέτος σε ηλικία 65 ετών. Διαβάστε εδώ περισσότερα για τη Σαντάλ Ακερμάν.

Queen of the Earth 607

«Βασίλισσα της Γης» («Queen of Earth») του Αλεξ Ρος Πέρι - Ανοιχτοί Ορίζοντες - Τζον Κασσαβέτης στις 15.00

Μια από τις πιο χαρισματικές νέες αμερικανίδες ηθοποιούς, η Ελίζαμπεθ Μος του «Mad Men» και του «Top of the Lake», πρωταγωνιστεί στο Queen of Earth του Αλεξ Ρος Πέρι, το οποίο εξερευνά τα όρια της λογικής, της ψυχικής υγείας και της φιλίας, μέσα από δυο γυναίκες που περνούν μια εβδομάδα αποκλεισμένες σε ένα εξοχικό σπίτι. Διαβάστε εδώ περισσότερα για το «Queen of the Earth».

ivy 607

«Κισσός» («Ivy») του Τόλγκα Καρατσελίκ - Διεθνές Διαγωνιστικό - Φρίντα Λιάππα στις 15.30

Τo πλήρωμα ενός φορτηγού πλοίου βρίσκεται εγκλωβισμένο έξω από τις ακτές της Αιγύπτου. Η πλοιοκτήτρια εταιρεία έχει μόλις χρεοκοπήσει και οι πέντε εναπομείναντες άνδρες μαζί με τον καπετάνιο πρέπει να περιμένουν για όσο χρειαστεί μέσα στο πλοίο, προκειμένου να μην κατασχεθεί από τις αρχές, διεκδικώντας στο μεταξύ τα δεδουλευμένα τους. Αναπόφευκτα, τα τρόφιμα και οι αντοχές εξαντλούνται και τα όρια ξεπερνιούνται. Η δεύτερη ταινία του Τούρκου σκηνοθέτη Τόλγκα Καρατσελίκ είναι ένα βραδυφλεγές ψυχολογικό θρίλερ, αινιγματικό από την αρχή έως το τέλος. Επίσημη συμμετοχή στα Φεστιβάλ του Σάντανς, του Κάρλοβι Βάρι και της Κωνσταντινούπολης.

Box 607

«Μποξ» («Box») του Φλόριν Σέρμπαν - Διεθνές Διαγωνιστικό - Ολύμπιον στις 15.45

Οι δρόμοι δύο εντελώς διαφορετικών ανθρώπων διασταυρώνονται για χάρη του έρωτα. Ένας 19χρονος πολλά υποσχόμενος Pομά μποξέρ παθαίνει εμμονή με μια 34χρονη παντρεμένη ηθοποιό του θεάτρου. Φαινομενικά, οι δυο τους δεν έχουν τίποτα κοινό, όμως αμφότεροι –εύθραυστοι και δυναμικοί μαζί– πασχίζουν να αποδείξουν ποιοι είναι, να ξεπεράσουν τα όριά τους και να πετύχουν. Μοιραία, έρχονται ολοένα και πιο κοντά. Οι ερωτικές ιστορίες δεν είναι και τόσο συνηθισμένες στο ρουμανικό σινεμά. Ωστόσο, ο Φλορίν Σερμπάν επιλέγει να αφηγηθεί μια αναπάντεχη ερωτική συνάντηση, που όμως είναι κάτι πολύ περισσότερο. Ο Ρουμάνος σκηνοθέτης του βραβευμένου στο Βερολίνο «Αν Θέλω να Σφυρίξω, Σφυρίζω» επιστρέφει με την ταινία που κέρδισε το Βραβείο της Διεθνούς Ενωσης Κριτικών Κινηματογράφου στο Φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι, ενώ ξεκίνησε την καριέρα του από το Crossroads της Αγοράς του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

το ξύπνημα της άνοιξης 607

«Το Ξύπνημα της Ανοιξης» του Κωνσταντίνου Γιάνναρη - Ελληνικές Ταινίες - Τώνια Μαρκετάκη στις 17.00

Νέα ταινία του Κωνσταντίνου Γιάνναρη (που μέχρι τώρα γνωρίζαμε ως «Καλάσνικοφ)», ένα σκληρό δράμα που ακολουθεί πέντε εφήβους που στήνουν μια ένοπλη συμμορία, ξετυλίγοντας ένα χρονικό προδοσίας και κατάρρευσης, με φόντο μια Αθήνα σε παρακμή. Πολυαναμενόμενη παγκόσμια πρεμιέρα. Διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix για το «Ξύπνημα της Ανοιξης»

Chevalier 607

«Chevalier» της Αθηνάς Τσαγγάρη - Ελληνικές Ταινίες - Ολύμπιον στις 20.30

Μια παρέα αντρών επιστρέφει από χειμερινή εκδρομή ψαρέματος σ’ ένα γιοτ. Όταν μια μηχανική βλάβη τους εγκλωβίζει στο σκάφος, κάπου στον Σαρωνικό, θα σκοτώσουν την ώρα τους μ’ ένα αυτοσχέδιο παιχνίδι που ονομάζεται «Chevalier». To Chevalier είναι τόσο διασκεδαστικό, όσο και βαθιά ανταγωνιστικό. Κανείς δεν θα κατέβει από το σκάφος αν δεν ανακηρυχτεί ο νικητής. Η Αθηνά Τσαγγάρη επιστρέφει μετά το «Attenberg» με μια ταινία με αποκλειστικά ανδρικό καστ, σε σενάριο της ίδιας και του Ευθύμη Φιλίππου που έκανε την πρεμιέρα της στο Φεστιβάλ του Λοκάρνο και κέρδισε το πρώτο βραβείο στο Φεστιβάλ του Λονδίνου. Διαβάστε εδώ περισσότερα για το «Chevalier».

Paulina 607

«Παουλίνα» («Paulina») του Σαντιάγο Μίτρε - Ανοιχτοί Ορίζοντες - Τζον Κασσαβέτης στις 22.00

Η 28χρονη Παουλίνα αποφασίζει να εγκαταλείψει τη λαμπρή καριέρα της ως δικηγόρου στο Μπουένος Άιρες και να αφοσιωθεί στον κοινωνικό ακτιβισμό στη ζώνη Αργεντινής, Παραγουάης και Βραζιλίας. Το κοινωνικό αυτό θρίλερ εξερευνά χαρακτήρες που συνδέονται με μια πράξη βίας (είτε ως θύτες είτε ως θύματα) και εξετάζει τον τρόπο με τον οποίο η βία οδηγεί στη δημιουργία διαφορετικών αντιλήψεων για τη δικαιοσύνη. O σκηνοθέτης του εξαιρετικού «El Εstudiante» του 2011, σε μια ταινία αντιπροσωπευτική της λατιοναμερικανικής έκρηξης στο σύγχρονο σινεμά.

Impressions of a Drowned Man 607

«Οι Εντυπώσεις ενός Πνιγμένου» του Κύρου Παπαβασιλείου - Ελληνικές Ταινίες - Τώνια Μαρκετάκη στις 22.00

Αποκομμένος από το παρελθόν και τη μνήμη του, ο Επιβάτης προσπαθεί να καθορίσει τον εαυτό του. Έρχεται όμως αντιμέτωπος με την προκαθορισμένη μοίρα του, μια μοίρα που τον εξαναγκάζει να ζήσει ξανά τις τελευταίες μέρες της ζωής του. Ο Κύρος Παπαβασιλείου σε μια δική του ανάγνωση πάνω στη ζωή και το έργο του Κώστα Καρυωτάκη. Επίσημη συμμετοχή στο Φεστιβάλ του Ρότερνταμ. Δείτε εδώ το τρέιλερ του «Οι Εντυπώσεις ενός Πνιγμένου».

sam klemke's time machine 607

«Η Χρονομηχανή του Σαμ Κλέμκε» («Sam Klemke's Time Machine») του Μάθιου Μπέιτ - Ρεύματα - Φρίντα Λιάππα στις 23.00

Το 1977, ο Σαμ Κλέμκε αρχίζει εμμονικά να καταγράφει όλη του τη ζωή σε φιλμ. Ξεκινώντας δεκαετίες πριν τη σύγχρονη μανία με τις «selfies» και τα status updates, βλέπουμε τον Σαμ να μεγαλώνει και να μετατρέπεται από αισιόδοξο έφηβο σε αυτάρεσκο 20χρονο, αργότερα σ’ έναν παχύσαρκο, βουτηγμένο στην αυτοαπέχθεια 30χρονο και, τέλος, σ’ έναν φιλοσοφημένο 50χρονο στοχαστή. Την ίδια χρονιά που ο Σαμ ξεκίνησε το πρότζεκτ, η ΝΑSA έστειλε στο διάστημα το διαστημόπλοιο Βόγιατζερ, που μετέφερε τον Χρυσό Δίσκο – ένα πορτρέτο της ανθρωπότητας που θα επιχειρούσε να εξηγήσει στους εξωγήινους ποιοι είμαστε. Δύο μοναδικά αυτοπορτρέτα που ταξιδεύουν παράλληλα –το ένα με ιλιγγιώδη ταχύτητα μέσα από την απειροσύνη του διαστήματος και το άλλο αιχμάλωτο στα προάστια του πλανήτη Γη– σ’ ένα απελευθερωμένο βλέμμα στο χρόνο, στη μνήμη, στη θνητότητα και στο τι σημαίνει να είσαι άνθρωπος.

Διαβάστε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το 56ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης στο ειδικό τμήμα του Flix που ανανεώνεται συνεχώς