Buzz

Online πρεμιέρα για τo «The Greek Bar Jacket» της Μαριάννας Οικονόμου

στα 10

Το ντοκιμαντέρ της Μαριάννας Οικονόμου για τα παρασκήνια του fashion show του οίκου Dior στο Παναθηναϊκό Στάδιο παίζει από τις 13 Ιανουαρίου online στο επίσημο κανάλι του Dior στο YouTube.

Flix Team
Online πρεμιέρα για τo «The Greek Bar Jacket» της Μαριάννας Οικονόμου

Το νέο ντοκιμαντέρ της βραβευμένης σκηνοθέτριας Μαριάννας Οικονόμου («Οταν ο Βάγκνερ Συνάντησε τις Ντομάτες») με τίτλο «The Greek Bar Jacketι», απευθείας ανάθεση από τον Οίκο Dior, κάνει τη διαδικτυακή πρεμιέρα του την Πέμπτη 13 Ιανουαρίου στο επίσημο κανάλι του οίκου Dior στο YouTube.

Η πιο πρόσφατη έξαρση της πανδημίας ανέτρεψε τα σχέδια για τις δυο προγραμματισμένες δια ζώσης πρεμιέρες σε Αθήνα και Παρίσι, η ουσία όμως παραμένει: τo «The Greek Bar Jacket» προσφέρει μια σπάνια ματιά πίσω από το φαντασμαγορικό fashion show που παρουσίασε η Dior στο Παναθηναϊκό Στάδιο τον περασμένο Ιούνιο.

Dior

H Μαριάννα Οικονόμου εξιστορεί στο Flix πώς ξεκίνησαν όλα:

«Ενα αναπάντεχο e-mail τον Δεκέμβριο 2020 από τον Οίκο Dior του Παρισιού ξαφνικά με έβαλε στον κόσμο της μόδας, έναν κόσμο που μέχρι εκείνη τη στιγμή ήταν παντελώς άγνωστος για μένα.»

«Η πρόταση τους για συνεργασία με ξάφνιασε καθότι οι ταινίες μου εστιάζουν κυρίως σε κοινωνικά θέματα, όμως όπως μου εξήγησαν, είχαν δει στο Παρίσι το ντοκιμαντέρ μου "Όταν ο Βάγκνερ Συνάντησε τις Ντομάτες" και ήθελαν ακριβώς μια ανθρωποκεντρική ελληνική ματιά που δεν είχε κορεστεί από το περιβάλλον της μόδας. Ηταν μια μεγάλη πρόκληση, με πολλές αγωνίες λόγω των δύσκολων συνθηκών γυρίσματος, αλλά και τεράστια τιμή που με εμπιστεύτηκαν και μου έδωσαν απόλυτη δημιουργική ελευθερία.»

bar μαριάννα Η Μαριάννα Οικονόμου στα γυρίσματα του ντοκιμαντέρ

Προσπάθησα να επικεντρωθώ στην συνεργασία του μεγάλου αυτού οίκου μόδας με τους Ελληνες μικρούς βιοτέχνες, τεχνίτες και καλλιτέχνες και να αναδείξω τη συνάντηση αυτών των δυο διαφορετικών κόσμων, σε ανθρώπινο επίπεδο αλλά και σε επίπεδο παραγωγής.»

«Ταξιδέψαμε από το εργαστήρι του Αριστείδη Τζονευράκη στο Aργος και την μικρή βιοτεχνία μεταξιού του Κώστα Μουχταρίδη στο Σουφλί μέχρι τα ατελιέ της υψηλής ραπτικής του Dior στο Παρίσι, και ήταν αποκαλυπτικό το εύρος αυτής της συνεργασίας και του καλλιτεχνικού διαλόγου που διαμείφθηκε ανάμεσα στην υψηλή μόδα και την τοπική λαϊκή παράδοση», συνεχίζει η Μαριάννα Οικονόμου.

«Για μένα ήταν μια πρωτόγνωρη εμπειρία, άλλος ένας κόσμος που εξερευνούσα. Δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί αυτό το πολύπλοκο εγχείρημα χωρίς την οργανωτική ικανότητα της Άνεμον και της Ηλέκτρας Πέππα και των συνεργατών μου Κάρλος Μουνιόθ στη κάμερα, του Αρη Καφετζή στον ήχο και του Δημήτρη Πεπονή στο μοντάζ.»

greek bar

greek bar

Με σπάνια πρόσβαση στα άδυτα του διεθνούς οίκου μόδας, το «The Greek Bar Jacket» ακολουθεί την ομάδα της Dior με επικεφαλής την καλλιτεχνική διευθύντρια Μαρία Γκρατσία Κιουρί από το Παρίσι μέχρι το Αργος, το Σουφλί, την Θάσο, τον Πειραιά και τελικά την Αθήνα, καθώς σταδιακά δημιουργούν το εμβληματικό Cruise Show 2022, εμπνευσμένο από την αρχαία αλλά και τη σύγχρονη Ελλάδα.

Το όραμα της καλλιτεχνικής διευθύντριας της Dior ήταν να τιμήσει τον ελληνικό πολιτισμό και τη λαϊκή τέχνη, από την αρχαιότητα μέχρι τις μέρες μας. Και για να το καταφέρει, χρειάστηκε να ταξιδέψει από το ένα άκρο της Ελλάδας ως το άλλο για να συνεργαστεί με δεξιοτέχνες της ραπτικής και της υφαντικής, οικογενειακά εργαστήρια και βιοτεχνίες.

Η ταινία ακολουθεί την Μαρία Γκρατσία Κιουρί και τη δημιουργική ομάδα της Dior για επτά μήνες καθώς ταξιδεύουν από το Παρίσι για να επιλέξουν τους Έλληνες δημιουργούς και να παρασκευάσουν τα ρούχα της νέας κολεξιόν. Στο Άργος γνωρίζουν τον Άρη Τζονευράκη, βαθύ γνώστη των παραδοσιακών ρούχων και κεντημάτων, με τον οποίο αποφασίζουν να ξανασχεδιάσουν το θρυλικό Bar Jacket που δημιούργησε ο ίδιος ο Christian Dior το 1947, αλλά και την εμβληματική τσάντα Book Tote, επενδυμένα αυτή τη φορά με ελληνικά λαϊκά μοτίβα. Στο Σουφλί, δυο από τους στυλοβάτες της μεταξουργίας της περιοχής, ο Κώστας Μουχταρίδης και η Δήμητρα Κολοτούρα, παρασκευάζουν για την Dior υφάσματα μοναδικής ποιότητας με πρωτότυπα σχέδια από μετάξι και μεταλλική κλωστή, για να ράψουν με αυτά ρούχα εμπνευσμένα από αρχαιοελληνικά πέπλα. Στη Θάσο, η Μαρία Γκρατσία Κιουρί συνεργάζεται στενά με την εικαστικό Χριστιάνα Σούλου για να δημιουργήσουν ένα σπάνιο δείγμα υψηλής ραπτικής με ύφανση  fil coupé, με αναφορές από την ελληνική μυθολογία. Και στην Αττική ο διάσημος Βρετανός πιλοποιός Stephen Jones, η νηματουργία Μέντης-Αντωνόπουλος του Μουσείου Μπενάκη και ένα παραδοσιακό εργαστήριο καπέλων στην Δραπετσώνα, ενώνουν τις δυνάμεις τους για να δημιουργήσουν μια νέα εκδοχή του κλασσικού ναυτικό ελληνικού κασκέτου.

the greek

greek bar

Μετά από επτά μήνες σκληρής δουλειάς, πιεστικών χρονοδιαγραμμάτων και ξέφρενης δημιουργικότητας, θα βρεθούν όλοι τους στην Αθήνα. Τα μάτια όλου του κόσμου είναι στραμμένα στο Παναθηναϊκό Στάδιο, καθώς ξεκινάει ένα από τα πιο φαντασμαγορικά show υψηλής ραπτικής των τελευταίων ετών. Στα παρασκήνια, ο Άρης, ο Κώστας, η Δήμητρα, η Βιργινία και ο Ζαχαρίας εκπροσωπούν τους τολμηρούς και ταλαντούχους δημιουργούς που κρατούν ζωντανή την τέχνη του κεντήματος, της νηματουργίας και της υφαντικής στην Ελλάδα. Αυτή τη βραδιά, είναι αισιόδοξοι ότι δεν θα είναι και οι τελευταίοι.

To ντοκιμαντέρ είναι μια παραγωγή της ΑΝΕΜΟΝ Productions (Ρέα Αποστολίδη και Γιούρι Αβέρωφ) σε συνεργασία με τον οίκο μόδας Dior.

The Greek Bar Jacket | Σκηνοθεσία - Σενάριο: Μαριάννα Οικονόμου | Παραγωγοί: Ρέα Αποστολίδη, Γιούρι Αβέρωφ | Μοντάζ: Δημήτρης Πεπονής | Δ/νση Φωτογραφίας: Carlos Munoz | Ηχοληψία: Άρης Καφετζής | Μίξη Ήχου: Σπύρος Τσίτσης | Χρωματική επεξεργασία: Carlos Munoz | Line Producer: Ηλέκτρα Πέππα | Εταιρεία Παραγωγής: ΑΝΕΜΟΝ PRODUCTIONS

Greek Bar